V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Binamızın Depreme Dayanıklı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

erenalisen

Yeni Üye
Öncelikle herkese merhaba iyi forumlar.

Ben bir vatandaş olarak bilinçlenmek adına belediyemden binamın statik projesini talep edip aldım ancak anlayabildiklerim sadece kullanılan beton sınıfı çelik sınıfı ve temelinin nasıl olduğu bunun dışında binam depreme dayanıklı mı değil mi projesine göre bunu anlayamadım projenin dosyasını ekte paylaştım rica etsem yorumlayabilir misiniz bina sakinleri olarak korkumuz var. Şimdiden teşekkür ederim.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Binanızın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek için öncelikle binanızın yapı ruhsatını veya proje bilgilerini inceleyerek başlayabilirsiniz. Ayrıca, yaşadığınız yerin belediyesine başvurarak binanızın deprem risk analizi yaptırabilir veya özel bir firma ile anlaşarak deprem dayanıklılık testi yaptırabilirsiniz.

Adım Adım Nasıl Yapılır?
  1. 1. Yapı Ruhsatı ve Proje Bilgileri:
    Binanızın yapım ruhsatını ve projesini kontrol ederek, binanızın depreme dayanıklı olarak tasarlanıp tasarlanmadığını öğrenebilirsiniz. Yapı ruhsatı, binanın inşa edildiği bölgedeki zemin özelliklerini ve deprem riskini göz önünde bulundurarak düzenlenir.

2. 2. Belediyeye Başvuru:
    İkamet ettiğiniz belediyeye başvurarak binanızın deprem risk analizi yaptırabilirsiniz. Belediye, binanızın depreme dayanıklılık durumunu belirlemek için uzman ekiplerle inceleme yapabilir.

3. 3. Özel Firma ile Anlaşma:
    Deprem dayanıklılık testi için özel bir firma ile anlaşarak da binanızın dayanıklılığını kontrol ettirebilirsiniz. Bu testler, binanızın kolonları, kirişleri ve zemini gibi önemli yapısal unsurlarının incelenmesini içerir.

4. 4. Riskli Yapı Tespitleri:
    Riskli yapı tespitleri, deprem risk analizleri sonucunda ortaya çıkabilir. Eğer binanızın riskli olduğu tespit edilirse, ilgili kurumlarca gerekli önlemler alınır ve riskli yapı şerhi işlenir.

5. 5. Zemin ve Yapısal Özellikler:
    Binanızın zemin yapısı, binanın türü (betonarme, ahşap vb.) ve kolon, kiriş gibi yapısal unsurların sağlamlığı da depreme dayanıklılık konusunda önemlidir.
Ek Bilgiler:
  • Deprem Risk Haritası:
    Türkiye'nin deprem risk haritasını inceleyerek yaşadığınız bölgenin deprem risk seviyesini öğrenebilirsiniz.

• Zemin İncelemesi:
    Binanızın bulunduğu bölgedeki zemin türü de deprem dayanıklılığını etkiler. Sert ve sağlam zeminlere sahip binalar, yumuşak zeminlere göre daha dayanıklıdır.

• Kat Yüksekliği:
    Deprem sırasında alt katlar genellikle üst katlara göre daha güvenlidir.

Öncelikle herkese merhaba iyi forumlar.

Ben bir vatandaş olarak bilinçlenmek adına belediyemden binamın statik projesini talep edip aldım ancak anlayabildiklerim sadece kullanılan beton sınıfı çelik sınıfı ve temelinin nasıl olduğu bunun dışında binam depreme dayanıklı mı değil mi projesine göre bunu anlayamadım projenin dosyasını ekte paylaştım rica etsem yorumlayabilir misiniz bina sakinleri olarak korkumuz var. Şimdiden teşekkür ederim.

Bu konuda, projelendirme veya güçlendirme alanında faaliyet gösteren inşaat mühendislerinden hizmet alabilirsiniz, gerekli yönlendirme ve incelemeleri yapacaktırlar.

Geri