V11'i Online Satın Alın

Bir konu hakkında bilgi istiyorum?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gencideci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

gencideci

Etkin Üye
Merhaba, Bir konu hakkında bilgi istiyorum. Performans analizi neden yaptığımız konusunda tam olarak adınlatabilirmi birisi bizi?
Sahip olduğum bilgi şu şekildeydi, projesi olmayan binaları performans analizi ile yeniden modelleyip yapı kullanılabilir izni vermek.
Fakat Projesi olan bir binaya daha perfomans analizi yaparak yeniden modelledik. Burada kafam karıştı ama yoğunluktanda iş yeri sahibine soramadım. siz cevaplayabilirmisiniz acaba?

Performans analizi deprem yönetmeliği bölüm 7 ye göre mevcut yapıların değerlendirilmesi için kullanılır. Deprem yönetmeliğinde göre sıfırdan yapılan tasarım şartlarının dışında bir hesap algoritmasına sahiptir. Binanın projesinin olması bir şeyi değiştirmez. Sadece performans analizinde bilgi toplama seviyeleri vardır. Bilgi toplama seviyelerinde projesi olması bir anlam ifade eder ama tek başına yetersizdir.

Bu hesap sonucunda söz konusu yönetmeliğe göre bilgileri elde edilen yapının günümüz şartlarında ve olası deprem senaryosunda performans sağlayıp sağlamadığına bakılır. Eğer performans sağlamıyor ise hangi elemanların güçlendirileceği belli olur. Yapının kullanım tipine bağlı olarak "hemen kullanım performans düzeyi yada can güvenliği performans düzeyi" şartlarından birini sağlaması durumunda kullanımına onayy verilir.

Mevcut yapıdan, projeler olsa bile her kattan yönetmelikte belirtilen sayıda karot alınmalı beton dayanımları belirlenmelidir. Ayrıca yine yönetmelikte belirtilen adetlerde elemanlarda donatı sıyırması yapılıp donatı gerçekliliğine de bakmak gerekir. Yine hasarsız yöntemlerle donatı okumaları yapılır. Sonra bu veriler doğrultusunda analiz yapılarak yönetmeliğin 7.7 maddesine göre inceleme yapılır. Sanırım bu kadar ön bilgi yeterli olur.

Not: Bazen yeni tasarlanmış bir yapı olduğu şekilde deprem performans analizine tabi tutulduğunda performans vermediği gözlenmektedir. Buradaki esas konu her iki yönetmelikteki hesap yöntemlerinin tamamen birbirinden farklı olmasıdır.

Geri