V11'i Online Satın Alın

bir takım konular

Meslektaşlarım ve yapı denetim elemanlarıyla tartıştığımız konular ve kafama takılan sorular hakkında ekteki paylaşımlarımı inceleyen ve cevap yazacak olanlara şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba sorularınız genelde tam kafamdaki sorular değerli ağabeylerimizin tecrübelerinden faydalanmak ve konuyu genişletmek için ben tecrübesiz mühendis olarak cevapladım bildiklerimi umarım daha ayrıntılı paylaşımlar gelir
Asmolen döşemeler hakkında söylediklerinize de şöyle ekleme yapayım , asmolen döşemeleri normal sünek kabul edildiğinden demişssiniz ve perde içermeyen çerçeve olarak yapılamaz demişssiniz ve son sorunuzda da yüksek sünek perde ( R=7?) koyduğumzda çerçevenin normal sünek olduğunu söylemişssiniz buna sonuca nasıl vardınız ?
Ayrıca anlamadağım bir noktada şu R=7 aldığımzda sisteme koyduğumuz perdelerin hepsi süneklilik düzeyi yüksek mi oluyor( B1 düzensizliği ve alfa s kontollerinden sonra R =7 olsa bile )
Bende birkaç soru sorayım müsadenizle ?
1.Göreli kat ötelenmesi tahkikinde eğer yapımızda ağır bi dış ceğhe varsa bu hesaplarda büyük farklılıklar ortaya koyar.Bizim bunun hesabını yapmamız veya bu dış cepheyi programa girmemiz mümkün müdür ?
2) Karma sistemi tercih etmek genellikle yüksek katlarda uygundur diye biliyorum bu doğru mudur sizce ya da doğrusu nedir ?
teşekkürler.

Ekli dosyalar

Arkadaşlar bir yorum, konu vs yazıyorsanız "bence" lütfen dosyaya yazıp göndermeyin. Okuma kolaylığı açısından direk foruma yazmanızı kendi adıma rica ediyorum. Teknik bir dosya olur (pdf filan), resim olur, proje dosyası olur o zaman eklenti olabilir. Ama diğer açıklamaların forumda olduğu gibi görünecek şekilde olması daha faydalı. Hem bu şekilde yazının bazı bölümlerinde alıntılar yapılıp cevaplama imkanı daha kolay olur düşüncesindeyim.

Daha önce ekleyememiştim. Word yazım tekniğinden ötürüydü herhalde, şimdi ekledim
Kafama takılan bir takım konularda sorularımı ve düşüncelerimi yazmak istemiştim, konu hakkında bilgi sahibi olanlar veya görüşlerini paylaşmak isteyenlere teşekkür ederim.
BİNA ÖNEM KATSAYISI I=1 OLAN BETONARME BİNALARDA
1-Yapı analizinde, analiz yöntemi olarak yarı rijit diyafram yöntemi seçilmesi, her halikarda en uygun çözüm müdür?
2-Asansörlerin çevreleri veya bazı kenarları genelde perde olarak tasarlanıyor. Bunun genel amacı; asansörler genelde binanın merkezine tekabül ettiğinden, taşıyıcı sistem için perdeden bir çekirdek oluşturmak diye düşünüyorum. Ama binada perde yapmak istemiyorsak asansör boşlukları çerçeve olarak dizayn edilmesinde bir sakınca var mıdır?
3-Asansörlerin binaya yük aktarması konusunda, asansörlerin taşıyıcı sisteme yük aktarmadığını, direk temele yük aktardığını duymuştum. Bu konuda hiçbir yerde kaynak bulamadım. Konu hakkında bilgisi olan varsa, asansörlerin sisteme (perdelere, kolonlara veya kirişlere) ne kadar yük aktaracakları hakkında bilgi verebilir mi?
4-Rijit bodrumlar konusunda, örnek olarak 12*14 metre boyutlarında bir binanın sadece 2 kenarının toprak altında kalması sebebiyle, 2 kenarının perde (yani X yönünde 12 metre, Y yönünde 14 metre perde) ile çevrilmesi halinde, sizce bu kat rijit bodrum kat olarak kabul edilmeli midir.
5-Birde süneklik ve R katsayısının seçimi konusunda yönetmelikten yaptığım aşağıdaki çıkarımların doğru olup olmadığı konusunda bilgi verebilir misiniz?
a-Asmolen ve kirişsiz döşemeler normal sünek olarak kabul edildiğinden 1. ve 2. Derece deprem bölgelerinde perde içermeyen çerçeve olarak yapılamaz.
b-1. ve 2. Derece deprem bölgelerinde asmolen veya kirişsiz döşemeli bir sistem kullanılmak isteniyorsa, muhakkak binanın yüksekliği boyunca devam eden betonarme perdeler yapılması gerekmektedir. Bu hallerde süneklik düzeyi normal olarak seçilebilir. R katsayısı da 4 olarak alınabilir. (yönetmeliğin diğer şartları da uygunsa)
c-Bu tür binalarda süneklik düzeyi yüksek perdeler kullanılması halinde, her ne kadar bu tür döşemeli sistemler normal sünek olsa da, alfa(s) değerine göre süneklik düzeyi yüksek veya karma olarak seçilip, R katsayısı ona göre belirlenebilir.
d-Perde içermeyen asmolen ve kirişsiz döşemeli sistemlere sadece 3. Ve 4. Derece deprem bölgelerinde rijit kabul edilen bodrum kat sonrasındaki kat yüksekliği 13 metrenin altında ise izin verilebilir. (yani yaklaşık 4 kat)
e-Perde içermeyen normal döşemeli çerçeve sistemlere normal sünek olarak kat yüksekliği 25 metre altında ise izin verilebilir. (yani yaklaşık 8 kat veya galeri katlı olursa 9 kat gibi)
f-Perde içermeyen süneklik düzeyi yüksek (R=8) olan çerçeve sistemler, her deprem bölgesinde kullanılabilir.
g-R katsayısı ve süneklik düzeyi arasında yönetmelikten kaynaklı bir ilişki var. Ama bu seçilen R katsayıları seçilebilecek maksimum değerleri ifade ediyor. Yani aslında sistemi sünek olarak seçip, süneklikle ilgili tüm şartları değerlendirerek, R katsayısını 5 olarak seçsek bu belki aptallık olur ama, sonuç yanlış olur mu? Ben sanki sadece daha fazla maliyetli bir yapı yapmış oluruz diye düşünüyorum. Sizce doğru mudur?
h-1. Veya 2. Derece deprem bölgesinde Asmolen döşemeli bir binada yeterli sayıda ve kesitte yüksek sünek perde koyarak, binayı gerekli alfa(s) değerlerini de sağlayarak yüksek sünek (R=7) olarak çözdük diyelim. Böyle bir çözümde, aslında sistem perdeleri yüksek sünek olmasına karşılık çerçeve sistem normal sünektir. Bu bağlamda da çerçeve sistem yüksek sünek olmadığından üzerinde kolon-kiriş birleşim bölgesi kontrolü yapılması gerekli midir.

cakilomer":kfgpwv4u' Alıntı:
Asmolen döşemeler hakkında söylediklerinize de şöyle ekleme yapayım , asmolen döşemeleri normal sünek kabul edildiğinden demişssiniz ve perde içermeyen çerçeve olarak yapılamaz demişssiniz ve son sorunuzda da yüksek sünek perde ( R=7?) koyduğumzda çerçevenin normal sünek olduğunu söylemişssiniz buna sonuca nasıl vardınız ?
Ayrıca anlamadağım bir noktada şu R=7 aldığımzda sisteme koyduğumuz perdelerin hepsi süneklilik düzeyi yüksek mi oluyor( B1 düzensizliği ve alfa s kontollerinden sonra R =7 olsa bile )
Asmolen döşemelerin normal sünek kabul edileceği, deprem yönetmeliğinde belirtiliyor.
Ama süneklik düzeyi yüksek perdeler kullanarak tasarım yapılırsa ve diğer alfa s gerekleri yerine getirilirse,
sistemi yüksek sünek olarak kabul edip R=7 alınabileceğinide deprem yönetmeliği söylüyor.
Benim fikrime göre sistem yüksek sünek olarak çözmüş olsakda çerçeve sistem hala normal sünek olmalı diyorum.
Bu durumda da yüksek sünek çerççeve sistemlerindeki kolon kiriş birleşim bölgesi kontrolü yapılmasına gerek olmadığını düşünüyorum.

cakilomer":mgjwtydl' Alıntı:
1.Göreli kat ötelenmesi tahkikinde eğer yapımızda ağır bi dış ceğhe varsa bu hesaplarda büyük farklılıklar ortaya koyar.Bizim bunun hesabını yapmamız veya bu dış cepheyi programa girmemiz mümkün müdür ?
2) Karma sistemi tercih etmek genellikle yüksek katlarda uygundur diye biliyorum bu doğru mudur sizce ya da doğrusu nedir ?
teşekkürler.
1- Giydirme veya mantolama şeklinde bir dış cephe olması halinde, bu yükleri kirişler üzerine duvar yükü şeklinde yüklenebileceğini düşünüyorum. Duvar yük analizini buna göre yapabilirsiniz.
2- Böyle bir genelleme var mı bilmiyorum.

1-Yarı rijit gerçeğe daha yakın sonuç verir, özellikle asmolen döşemede tam rijit opsiyonunda program sadece asmolen kirişlerinin yük aktardığı yönde yükün tamamını aktarıyor, halbuki asmolen döşemenin zayıf olduğu yönde de yük aktarımı var.
2-Makine mühendisine danışıp kolon kiriş çerçeve yaptığımız asansör oldu.
3-Asansör makine dairesi yani son katta halatların bağlın olduğu mekanizma vasıtası ile makine dairesindeki döşemeye yük aktaracağını düşünüyorum. Ayrıntıya inersek fren yaptığı zaman da raylar vasıtası ile perdelere yük verir. Ama o kadar uğraşmaya gerek yok.
4-Kat ötelemelerine bakın , normal katlara göre çok daha düşük mertebede yer değiştirme varsa rijittir.
5-g- Doğru, yapı geometrisinde, zeminde, yapacak müteahhitte vs vs. herhangibir şekilde hoşunuza gitmeyen bir durum olduğunda güvenli tarafta kalma yetkimiz var. Sonuç yanlış olmaz, güvenli tarafta kalırız maaliyet biraz artar.

Geri