V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Birkaç Soru

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan proisa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

proisa

Tanınmış Üye
Öncelikle herkese selamlar...

Bazı sorularım ve birkaç konuda desteğe ihtiyacım olacak...

1. Bilindiği gibi hesap sonucu kirişlerde negatif açıklık momenti ortaya çıkması durumunda montaj donatıları kirişin çekme bölgesinde kalıyor.
Fakat program montaj donatıların da TS 500 minimum kiriş çekme bölgesi donatı oranınından daha düşük olabilecek şekilde ya statikçe gerekli pursantajı yada 2Q12 demir koyuyor. Çekme bölgesi kirişin alt kısmında ise bu oran otomatik denetleniyor. Negatif moment durumunda da denetlense iyi olur.

2. Doğrusal olmayan (nonlinear) statik analiz yaptırmak istediğimizde, yükleme durumlarını niye yapı ağacındaki doğrusal analiz bölümündeki yükleme durumlarından almamız gerekiyor. Doğrusal analiz bölümünde yükleme durumları tanımlı değilse doğrusal olmayan analize de yükleme durumu tanımlayamıyoruz. Mantık olarak doğrusal olmayan analizde de yapı ağacında child-node olarak yükleme durumları tanımlanması gerekmez mi?

3. Doğrusal olmayan analiz yüklemelerini de kombinasyonlara şablon projede eklemek istedim. Şablon proje boş olduğu için ilk önce doğrusal yükleme durumlarına G, Q, EX ve EY yüklemelerini ekledim. Sonra bu yükleme durumlarını kullanarak nonlinear G, Q, EX ve EY yüklemelerini sisteme ekledim. Daha sonra kombinasyonlara nonlinear 1.4G + 1.6Q, G+Q+EX, G+Q-EX, G+Q+EY, G+Q-EY kombinasyonlarını ekledim. Bu şablon üzerinde örnek bi sistem çizip çözdüm. Lakin program Doğrusal olmayan yükleme durumlarına benim daha önce eklediğim G, Q, EX ve EY durumlarını ikinci defa tanımladı... Ve analiz sırasında iki defa hesapladı... Otomatik tanımlanmayan yükleme durumlarını ve kombinasyonları her proje için ayrı ayrı mı tanımlamamız gerekir...

Şimdiden teşekkür ediyorum...

proisa":y772bqzy' Alıntı:
1. Bilindiği gibi hesap sonucu kirişlerde negatif açıklık momenti ortaya çıkması durumunda montaj donatıları kirişin çekme bölgesinde kalıyor.
Fakat program montaj donatıların da TS 500 minimum kiriş çekme bölgesi donatı oranınından daha düşük olabilecek şekilde ya statikçe gerekli pursantajı yada 2Q12 demir koyuyor. Çekme bölgesi kirişin alt kısmında ise bu oran otomatik denetleniyor. Negatif moment durumunda da denetlense iyi olur.

Bu durum notlarımızda bulunmaktadır.

2. Doğrusal olmayan (nonlinear) statik analiz yaptırmak istediğimizde, yükleme durumlarını niye yapı ağacındaki doğrusal analiz bölümündeki yükleme durumlarından almamız gerekiyor. Doğrusal analiz bölümünde yükleme durumları tanımlı değilse doğrusal olmayan analize de yükleme durumu tanımlayamıyoruz. Mantık olarak doğrusal olmayan analizde de yapı ağacında child-node olarak yükleme durumları tanımlanması gerekmez mi?

Program, TS500'e göre yapılması gereken kombinasyonları doğrusal statik analiz altında otomatik oluşturulan yükleme durumlarından(g,q,ex, ey deprem yüklemeleri vs) almaktadır. Bu yükleme durumları, euler burkulma analizi ve/veya doğrusal olmayan statik analiz için de esas alınacak yükleme durumlarıdır.

3. Doğrusal olmayan analiz yüklemelerini de kombinasyonlara şablon projede eklemek istedim. Şablon proje boş olduğu için ilk önce doğrusal yükleme durumlarına G, Q, EX ve EY yüklemelerini ekledim. Sonra bu yükleme durumlarını kullanarak nonlinear G, Q, EX ve EY yüklemelerini sisteme ekledim. Daha sonra kombinasyonlara nonlinear 1.4G + 1.6Q, G+Q+EX, G+Q-EX, G+Q+EY, G+Q-EY kombinasyonlarını ekledim. Bu şablon üzerinde örnek bi sistem çizip çözdüm. Lakin program Doğrusal olmayan yükleme durumlarına benim daha önce eklediğim G, Q, EX ve EY durumlarını ikinci defa tanımladı... Ve analiz sırasında iki defa hesapladı... Otomatik tanımlanmayan yükleme durumlarını ve kombinasyonları her proje için ayrı ayrı mı tanımlamamız gerekir....

2.'ye verdiğim yanıtına ilaveten; yazdığım gibi program, G, Q, EX, EY vb yönetmelik gereği olması gereken yüklemle durumlarını otomatik oluşturmaktadır, otomatik oluşturulmayan yükleme durumları hariç yükleme durumlarını, tekrar oluşturmanıza gerek yoktur. Şablon proje için ise, bir kere analiz yapılmış bir projeyi kullanmanız ve doğrusal olmayan analiz için yükleme kombinasyonlarını oluşturmanız yeterli olacaktır.

Not : Doğrusal olmayan statik analiz şu an için aktif değildir.

HakanŞahin":2bebevgr' Alıntı:
Not : Doğrusal olmayan statik analiz şu an için aktif değildir.

Yani program şu an için nonlinear analiz yapmıyor mu?

Analiz ekran görüntüsünde analiz yaptığını gösteriyor

Ekli dosyalar

• analiz.jpg
    analiz.jpg
    289.1 KB · Görüntüleme: 3,165
Geri