V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

birleşim bölgeleri kesme kontrolü

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

aet

Üye
Etrafı rijit bodrum perdeleri ile çevrili (1 yada daha fazla bodrum katı olan) bir bina ele alalım. Analiz yaparken bodrum rijitliği tanımlıyoruz. Yapısal sitem sünek. (bodrum üzeri için)
ide statik bodrum üstü için deprem yüklerini modlara göre hesaplıyor. Bodrum katlar için ise yönetmelikte tanımlanan formüle göre bodrum katlara gelen kuvveti R:1.5 alarak hesaplıyor.
Süneklik düzeyi yüksek çerçeveler için kolon kiriş birleşim bölgelerinin kesme güvenliğini üst katlar için yapıyor tamam.
Bodrum katlar için neden yapıyor. Bodrum katlar sünek değilki, bu kata gelen deprem yükünüde rijit cisim davranışını gözönüne alarak hesaplarken bodrum katlar için kesme güvenliği hesabı gereksiz diye düşünüyorum.
Etrafı bodrum perdeleri ile çevrili binalarda, bodrum katlarda kirişsiz döşeme yaparken üst katlarda süneknik düzeyi yüksek çerçeveleri kullanıyoruz. Eğer kiriş kullanırsak ceza kesmiş olcaz binaya bide bodrum katlarda kuşatma güvenliğini sağla diye.
Bir binada bodrum katlarda büyük açıklık geçen kirişlerin olduğunu düşünün üst donatının fazla çıktığını düşünelim üst yapıya devam etmeyen sadece bodrum katlarda olan kolonların kesitlerli küçük...
böyle bir durumda program hata veriyor benim kolonum sadece bodrum katta, sadece düşey yüke çalışıyor ama kuşatmadan yetersiz kalıyor....
AET
 
Geri
Üst