V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

birleşimler ve kren yükleri

merhabalar. çelik yeni kullanıcıyım. programda amatörüm çelik hususunda. bazı sorularım var.

1. betonarme çelik birlikte çözüm yapıyorum. R katsayısı seçimim doğru mudur? hatalı ise nasıl bir yol izlemeliyim, çelik çatı ayrı betonarme taşıyıcı sistem çözümü ayrı mı olmalı?
2.projemde kren yükü olacak. program makrosunu kullandım fakat modelleme doğru mu şüphelerim var. betonarme kolonun üst kotunu kullanmak istiyorum. yani vinç rayları kolon üstüne yerleşecek modelde de bu şekilde fakat yüklemeyi doğru oluşturabildim mi bilmiyorum.
3. dilatasyon olacak. yapının iki parçasında da ayrı ayrı kren tanımlamak mı doğru olur yoksa tüm yapıda tek kren yüklemek mi hangisi acaba doğru sonuç verir tavsiyeniz nedir ben ayrı ayrı modellemeyi düşünüyorum.
4. kren kirişini betonarme kolon üstüne ankrajlamam için bir makro var mıdır? ankraj için bir plaka ve 4 gijon olacak bu gijonları da kren kirişine montajlayacağım.
5. kren sonuçlarım mantıklı mı yoksa hatalı mı modellemişim?
6. makas tanımladım ancak çakışma kontrolünde tüm makaslar görünüyor bu normal mi?
7. birleşimleri doğru mu kullanmışım? moment aktarmayan çerçeve olarak r seçimi yaptım.
8. bu sorum projeden bağımsız, betonarme elemanlar üzerine çelik kolon tasarımı yapıldığında analiz modelinde çubuk elemanlar birbiri ile üst üste olmuyor. kaçıklık kullanarak da deniyorum olmuyor. yani kolonun orta aksına çelik kolonun orta aksını denk getirmediğimiz sürece analiz modelinde iki ayrık eleman gibi görünüyorlar. bu normal mi?
dediğim gibi idecad ile ilk çelik projem oluyor. eksiklere göz atarsanız çok memnun kalırım. iyi çalışmalar.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
1- R seçimi betonarmeye göre yapılmış ancak betonarme çerçevenizde bir yönde hiç birbirine bağlanmıyor. R seçimi için şunu yapabilirsiniz. Önce sihirbazdan çelik seçimi yapıp ona göre süneklik düzeyi ve taşıyıcı sistem seçimi yapınız. Bir yön moment aktaran diğer yön ise C16 yapılması gerekir. Bu modelinizde uygulandı. Bu şekilde tüm çelik elemanların tasarımını tamamlayınız, çelik raporları alınız. Ardından projenizi farklı kaydedip sihirbazda betonarmeye ceviriniz ve çelik elemanlara hiç dokunmadan betonarme elemanları tasarlayınız ve rapor alınız sonrasında iki raporu birleştiriniz.

2- Krenler doğru modellenmiş, ancak betonarme değil çelik kolona yük akısı yapılması gerekir. Modelinizde buna göre düzenleme yapıldı. Betonarmeye krenleri programda bağlayamazsınız. Kren birleşimi çelik kolon - kren kirişi arasında girilebiliyor. Betonarmeye bağlayacaksanız teklaya aktarabilir veya çizimlere elle müdahale edebilirsiniz.

3- Dilatasyon durumunda ayrı kren girebilirsiniz. Temeliniz tek olmayacak ise zaten tek modelde girmeyiniz analiz süreniz çok uzar. Kren sayısı arttıkça analiz süresi de artmaktadır.

4- Çakışma kontrolünde makas alt başlıkları 3 parça onların uçlarının birbirine temasını görmektesiniz. Bunun sebebi bu noktalarda birleşim olmamasıdır. Bu noktalar kaynaklı birleşim ile birbirine bağlanabilir.
5- Betonarme ve çelik kolonlar ayrık ama aralarında link mevcut, ikisini de ortadan bağlarsanız bir link oluşmaz doğrudan düğüm noktası tek olarak oluşur. Herhangi bir link oluşmaması halinde perspektif ekranda çelik kolonların altında ankastre sembolü görürsünüz. Veya analizde sorun oluşur. Modelin analizinde bir sorun mevcut değildir.

6- Birleşimleriniz genel olarak girildi, bunları örnek olarak inceleyiniz. Siz mafsallı birleşim girmişsiniz. Makasları çelik kolonlara bağlamak için mesnet birleşimi kullanmak gerekir.

ve
ve

Linklerdeki videoları izleyiniz.
 

Ekli dosyalar

  • asd.cde
    asd.cde
    3.3 MB · Görüntüleme: 53
Geri
Üst