V11'i Online Satın Alın

bodrum kat ile zemin kat kolonları

merveduygu

Yeni Üye
bodrum katla zemın katta ki kolon donatı sayıları birbirini tutmuyor. zemın katta bir kolonda 10 tane 12lik demir varken zemın katta aynı kolonda 22 tane 12lik gosterıyor. bodrum katta ki perdelerden olabılırmı ıkısını bırlıkte cozup daha ona gore donatılandırmasından kaynaklanıyorsa aradakı fark nasıl duzeltebılırım. yardımcı olabılırseniz cok sevınırım.

Kolon dizayn tesirleri sebebiyle üst kattaki donatı alt kattakinden fazla çıkabilir. Kolon Betonarme diyaloğunda alt kattaki kolon donatısı, üst kat ile aynı olacak şekilde düzenlenebilir.

merveduygu":y16uhjew' Alıntı:
bodrum katla zemın katta ki kolon donatı sayıları birbirini tutmuyor. zemın katta bir kolonda 10 tane 12lik demir varken zemın katta aynı kolonda 22 tane 12lik gosterıyor. bodrum katta ki perdelerden olabılırmı ıkısını bırlıkte cozup daha ona gore donatılandırmasından kaynaklanıyorsa aradakı fark nasıl duzeltebılırım. yardımcı olabılırseniz cok sevınırım.

sorununuzun cevabını yazmadan önce belirtmem gerekiyor kolonlarda 12 lik boyuna donatı kullanamazsınız.
şimdi sorununuzun cevabını verecek olursam..

Kolonlarda düşey donatılar eğilme ve normal kuvvet etkisi için kullanılır. Ancak eşit ebatta, eşit yükseklikte, eşit beton dayanımına sahip, eşit donatıya sahip iki adet eş kolon aynı moment kapasitesine sahip değildir. Şöyleki 40/40, C30, BCIII , h=300 CM ve 10 adet 16 lık donatıya sahip iki kolon aynı moment kapasitesine sahip değildir. Çünkü kolonun moment kapasitesini normal kuvvet buyuklüğü belirler. Belli bir degere kadar normal kuvvet ne kadar fazla ise kolonun moment kapasitesi de o derece fazladır. Bu yüzdendir ki projeci mühendis arkadaşlarımız aşağıda ki iki durumdan biri ile muhtemelen karşılaşmışlardır:

1.DURUM:

Aynı kolonda üst katta daha fazla donatı olması durumu.

Bu durum irdelenirse, üst katlarda normal kuvvetin azaldığı görülür. Alt kattaki kolonun normal kuvveti fazla olduğundan moment kapasitesi fazladır. Üst kattaki kolona da aynı donatıyı koyduğunuzda normal kuvvet az olduğundan moment kapasitesi alt kat kolonu kadar olmayabilir. İşte bu yüzden moment kapasitesini gerekli düzeye ulaştırmak için üst kat kolona ilave birkaç düşey donatı daha konur. Böylece moment kapasitesi artırılır. Kolonlar aynı olmasına ragmen üst kat kolonda donatı sayısı artmış olur.

2.DURUM:

Aynı tip kolonlar orta kolon olduğunda(binanın ortasına yakın) yani normal kuvvet fazla olduğunda donatı yeterli gelirken, aynı tip kolon köşede(bina köşesi) olduğunda daha fazla donatı atıldığını görebilirsiniz. Bazı mühendis arkadaşlardan bile şu ifadeyi duymuşsunuzdur: "Ortadaki kolona daha fazla yük geliyor 10 tane 16 lık var, kenardaki kolona çok az kuvvet geliyor 12 tane 16 lık donatı var.". Bu son derece normaldır. Yazılımda falan hata yoktur. Çünkü ortadaki kolon daha fazla normal kuvvet aldığından moment kapasitesi daha yüksek, kenar kolona ise daha düşük normal kuvvet geldiğinden moment kapasitesi düşüktür. Moment kapasitesi düşük olan kenar kolona ilave donatı konarak moment kapasitesi artırılır.

Ahmet Çelikkollu' nun yorumundan alıntı yapılmıştır.

yazılanlar doğru ancak yanlış anlaşılmaya sebep verebilir. Kolon kapasite diyagramı incelenmeli kolon eksenel yükün artmasıyla moment taşıma kapasitesinin doğru orantılı olduğu kısım kolonda çekme bölgesindeki kısımdır. eksenel yük arttıkça ve basınç bölgesine geçildikçe moment kapasitesi azalacak kolon gevrek kırılma riski ve sünme etkisi gibi riskler de ortaya çıkacaktır.
Buradaki espri kolon kapasite diyagramının incelenmesi (tüm kombinasyonlarda) ve mühendisce yorumlanmasıdır.

Aynı sorunu bende yaşadım, 32 kolonlu bir yapıda 17 kolonda bodrum katta üst katlara nazaran daha az donatı ile tasarım çıktı, betonarme sekmesinden bodrum katında donatı sayılarını arttırdım ancak tekrar analiz yaptığımda, bodrum katta donatı eksik uyarısı alıyorum. Doatı daha az iken sorun yoktu ancak arttırınca eksik uyarısı alıyorum Nasıl çözebilirim ?

umut gudukoglu":17lw1aqm' Alıntı:
Aynı sorunu bende yaşadım, 32 kolonlu bir yapıda 17 kolonda bodrum katta üst katlara nazaran daha az donatı ile tasarım çıktı, betonarme sekmesinden bodrum katında donatı sayılarını arttırdım ancak tekrar analiz yaptığımda, bodrum katta donatı eksik uyarısı alıyorum. Doatı daha az iken sorun yoktu ancak arttırınca eksik uyarısı alıyorum Nasıl çözebilirim ?
AS(-) uyarısı etriye donatısının yetersizliğinden kaynaklanabilir. Etriye aralığı azaltıp, çapını artırın. Sorun çözülmezse projenizi ekleyin, inceleyelim.

İyi çalışmalar

Levent Özpak":21d6l0nz' Alıntı:
Kolon dizayn tesirleri sebebiyle üst kattaki donatı alt kattakinden fazla çıkabilir. Kolon Betonarme diyaloğunda alt kattaki kolon donatısı, üst kat ile aynı olacak şekilde düzenlenebilir.
ben bu duzenleme tusunu bulamadım da yardımcı olabılır mısınız yanlız demo kullanıyorum ondan olabılır mı acaba (kolon betonarme diyaloğu alt üst kat duzenle ?...)

epoxi":3amys8qz' Alıntı:
Levent Özpak":3amys8qz' Alıntı:
ben bu duzenleme tusunu bulamadım da yardımcı olabılır mısınız yanlız demo kullanıyorum ondan olabılır mı acaba (kolon betonarme diyaloğu alt üst kat duzenle ?...)
Kolon betonarme diyaloğunda değişikli yapmak istediğiniz satırı çift tıklayın. Açılan donatı diyaloğunda donatı çap ve adedini değiştirebilirsiniz.

Ekli dosyalar

• kolon_donatı.PNG
    kolon_donatı.PNG
    116.5 KB · Görüntüleme: 7,428
soylemlerınızden baska bır sekılde değiştirebilecegimizi anlamıstım yoksa bu menuyu biliyordum ama yınede ilginizden dolayı tesekkurler

Geri