Sn. Yasin bey,
1 . Madde için benim sormak istediğim neden böyle bir sonuç çıkıyor. Ben zaten Düzce bölgesinde olduğum için zemin burda çok zayıf ve yer ivmesi fazla dolayısıyla daha rijit bina tercih ediyorum. Ve kolonları 30X60 en az kullanıyorum. ayrıca perde muhakkak iki yönde kullanıyorum. Zaten burda genelde villa hesabı yapılıyor ve takdir edersiniz ki 30X60 veya 30X70 kolonlar yeterince güvenli. Buna rağmen kesme güvenliği kurtarmıyor. Elbette kurtarmadığı zaman yapılacak müdahaleleri yapıyoruz da uygun hale gelmesi için 35X60 yada 40X50 gibi kolonlara gidiyor. Ayrıca dikdörtgen kolon kare kolona göre atalet momenti daha yüksek olmasından ben on u tercih etmek istiyorum. Bununla ilgili genel anlamda ya yönetmelikte yada ide girdilerinde bir sorun olduğunu düşünüyorum. 2007 de böyle bir sorun yoktu. Birde kiriş donatılarını azaltarak narinliğe ulaştırıyor bizi buda bence tehlikeli çünkü donatıyı minimumda tutunca örneğin 2 adet 14 üst donatı 2 adet 16 alt donatı ya zorluyor buda benim açımdan olumsuz. ben iki donatı arasının 14 cm den fazla olmamasını düşünmekteyim. ( yönetmelikten bağımsız olarak benim tecrübeme göre düşüncem )
2 . Maade için o şekilde hesap yaparak dediğiniz gibi oluyor. Bu zemin kat kolon altı subasman kolon üstü farklı tirteşim hesabı yapılarak yerinde aynı devamlılığı sağlayan donatılarda yanlış bir yaklaşım diye düşünüyorum. bu sadece benim fikrim. bu yeni yönetmelik çok çorbaya dönmüş gibi. Ama bu bilgi için teşekkür ederim.
3 . Madde için çoklu etriye seçeneği kaldırıldığını bilmiyordum. teşekkür ederim.
1. Madde için kolonları eğip bükmeden yada kare kolona döndürmeden halledebilsek çok iyi olacaktı.