V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

bodrum kat kolonları

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aliali
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

aliali

Yeni Üye
subasman perdelerini bodrum kat olarak tanımladığımızda kolon donatıları aşırı çok çıkıyor sebebi nedir?

ben örnek bir çalışma yaptım.
1 ) Dikdörtgen kolon yaptığımızda sürekli kolon kiriş kesme güvenliği hatası veriyor. ara kolonlarda düzeltmeler yapabiliyoruz ancak köşe kolonlarda bu mümkün olmuyor ve bu hatadan dolayı kare kolona zorluyor program.
2 ) Yapıda subasman tanımladığımız zaman bodrum kat kolonlarının donatıları aşırı çıkıyor. Zemin katı yükseltirsek de narinlikten dolayı sorun çıkıyor. ayrıca sahada uygulamada subasman döküldük den sonra kolon imalatlarına devam edildiği için soğuk derz subasman katından sonra olduğu için subasman tanımlamak daha doğru olduğunu düşünüyorum.
3 ) Programda kolonlar için çift etriye seçeneğini nasıl kapatıyorlar. ben çözerken çift etriyeli çözüyorum. Önemli not ; ben hesaplarımı yaparken zaten çift etriye kullanıyorum. tek etriye asla kullanmam. bunu nasıl yapıyorlar öğrenmek için sordum.

Ekli dosyalar

1 ) Dikdörtgen kolon yaptığımızda sürekli kolon kiriş kesme güvenliği hatası veriyor. ara kolonlarda düzeltmeler yapabiliyoruz ancak köşe kolonlarda bu mümkün olmuyor ve bu hatadan dolayı kare kolona zorluyor program.
Yardım sayfalarını inceleyiniz
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

2 ) Yapıda subasman tanımladığımız zaman bodrum kat kolonlarının donatıları aşırı çıkıyor. Zemin katı yükseltirsek de narinlikten dolayı sorun çıkıyor. ayrıca sahada uygulamada subasman döküldük den sonra kolon imalatlarına devam edildiği için soğuk derz subasman katından sonra olduğu için subasman tanımlamak daha doğru olduğunu düşünüyorum.
Bodrum katlı yapıların çözümünde (veya subasman katı ayrı kat olarka tanımlanan projelerde ) "iki yükleme durumlu hesap yönteminin" kullanılması uygun olur
Bu şekilde çözüm yapıldığında kolon donatıları minimum seviyelerde çıkmaktadır.
1733688252533.png

3 ) Programda kolonlar için çift etriye seçeneğini nasıl kapatıyorlar. ben çözerken çift etriyeli çözüyorum. Önemli not ; ben hesaplarımı yaparken zaten çift etriye kullanıyorum. tek etriye asla kullanmam. bunu nasıl yapıyorlar öğrenmek için sordum.
Kolon ayarlarındaki opsiyon kullanılarak çift etriye veya tek etriye + çiroz kullanımı seçilebilir.
Etriye kol sayısı ile aynı olacak şekilde çizimlerde çiroz kullanılır. Kolonlar için enine donatı koşulları raporlarını incelerseniz hesaplar değiştiren bir durum değildir. Fakat uygulama açısından çirozların yerinde uygun sayıda ve düzende çok dikkat edilmeden eksik yerleşim yapıldığı için çoklu etriye kullanımı daha güvenli olacaktır.
1733687893185.png

Sn. Yasin bey,
1 . Madde için benim sormak istediğim neden böyle bir sonuç çıkıyor. Ben zaten Düzce bölgesinde olduğum için zemin burda çok zayıf ve yer ivmesi fazla dolayısıyla daha rijit bina tercih ediyorum. Ve kolonları 30X60 en az kullanıyorum. ayrıca perde muhakkak iki yönde kullanıyorum. Zaten burda genelde villa hesabı yapılıyor ve takdir edersiniz ki 30X60 veya 30X70 kolonlar yeterince güvenli. Buna rağmen kesme güvenliği kurtarmıyor. Elbette kurtarmadığı zaman yapılacak müdahaleleri yapıyoruz da uygun hale gelmesi için 35X60 yada 40X50 gibi kolonlara gidiyor. Ayrıca dikdörtgen kolon kare kolona göre atalet momenti daha yüksek olmasından ben on u tercih etmek istiyorum. Bununla ilgili genel anlamda ya yönetmelikte yada ide girdilerinde bir sorun olduğunu düşünüyorum. 2007 de böyle bir sorun yoktu. Birde kiriş donatılarını azaltarak narinliğe ulaştırıyor bizi buda bence tehlikeli çünkü donatıyı minimumda tutunca örneğin 2 adet 14 üst donatı 2 adet 16 alt donatı ya zorluyor buda benim açımdan olumsuz. ben iki donatı arasının 14 cm den fazla olmamasını düşünmekteyim. ( yönetmelikten bağımsız olarak benim tecrübeme göre düşüncem )

2 . Maade için o şekilde hesap yaparak dediğiniz gibi oluyor. Bu zemin kat kolon altı subasman kolon üstü farklı tirteşim hesabı yapılarak yerinde aynı devamlılığı sağlayan donatılarda yanlış bir yaklaşım diye düşünüyorum. bu sadece benim fikrim. bu yeni yönetmelik çok çorbaya dönmüş gibi. Ama bu bilgi için teşekkür ederim.

3 . Madde için çoklu etriye seçeneği kaldırıldığını bilmiyordum. teşekkür ederim.

1. Madde için kolonları eğip bükmeden yada kare kolona döndürmeden halledebilsek çok iyi olacaktı.

Kolon kiriş birleşim güvenliği hesapları tbdy 2018 madde 7.5.2. ye göre yapılır. Açıklamalar yukarıda paylaştığım yardım sayfasında anlatılıyor.
Bu kontrol iki yönden yapıldığı durumlarda kare kolonlar bildiğiniz gibi kontrolleri daha rahat sağlamaktadır.
Hesaplar elle kontrol edilebildiği için programın verdiği rapor ve elle yapabildiğiniz hesaplar ile teyit edebilirsiniz. Hatalı olduğunu düğündüğünüz bir durum olursa bize bildirebilirsiniz.
TBDY ek maddeleri tebliğ taslak metninde kolonlar ile ilgili şu madde eklenmiştir.

"tüm kolonlarda, uzun kenarın kısa kenara oranı 1.5’ten büyük olmayacak"
Kare kolonlara yakın boyutlarda kolonların kullanılması zorunlu tutulacaktır.
30x60 veya 30x70 olarak tercih ettiğiniz kolonlar kullanılamayacaktır

Geri