1-) 3 bodrumlu ve 3 katı da gömüde olan bir otopark projesinde etrafı perdelerle çevrilidir ve ben bu perdeleri tanımlarken subasman perdesi tüm katlarda devam etmeyen perde olarak tanımladım bununla ilgili görüşlerinizi almak istiyorum
bu konu perde geometrik şartlarıyla alakalı. ince uzun perdeniz varsa mesela 10 kat 30/180 bu sistem perdesidir fakat 1 kat 30/500 gibi bir perdeyse en boy olarak alçak uzun ise subasman perdesidir. hani Hw/Lw gibi şartlar vardı ya onunla alakalı bir durum. eğer geometrik olarak planda uzun ama sistemde alçak ise doğru yapmışsınız böylelikle donatılandırma düzgün olur. eğer şartlara uymuyorsanız belki de sistem perdesi denmelidir? edit2: siz zaten lw/hw 2den büyükse subasman değil demişsiniz fakat ben aynı görüşte değilim zira apayrı bir perde değil o kol bizzat yekpare bir bodrum perdesi bence. komple çevrili 3 taraf yani rijit kat ve bodrum perdesi onlar işte. bence bodrum perdesi olarak donatılandırılması daha makul ve o şekilde olması için ayarı değiştirdim.
model düzeltmelerim: edit3: yükleyemedim henüz.
1-bina bu kadarsa şayet tam rijit diyafram çözmekte bir sakınca yok sanırım. edit1: merdiven sapıttı yarı-rijite aldım.
2-4.3.6.2 tek yükleme seçtim.
3-winkler yayı kapattım.
4-genel betonarme ayarlarında fiber beton modelini kullanarak kapasite oranı kontrolü yap işaretledim.
5-kolon parametreleri çift etriye tipi içte ve dışta seçtim.
6-kiriş parametrelerinde fiberi, tablayı, komşu etriyeyi açtım ve kenetlenme boyu b'yi kapattım.
7-perde parametrelerinde perde gönye seçeneklerinde ankraj yeterli ise gönye yapma işaretledim. kritik perde başlığını ve komşu başlığı açtım.
8-radye döşeme parametreleri ilave boyu uzunluğu ve yuvarlamasını 1cm yaptım.
9-analizi yaptım ve radye donatısını min 16/10(20.11cm2/m) seçmişti. ben 18/13(19.57cm2/m) olarak ayarladım. sizde 121.27ton iken bende 118.89ton çıktı. 2.38ton cebinizde.
10-yarı rijit diyaframda döşeme gerilmelerini karşılamak için daha fazla demir koymamız lazım. hesabı burada var. ben azar azar arttırdım işe yaramayınca astronomik değer bastım siz optimize edersiniz.
benim modelde şunlar error idi:
şuraya kadar indi:
siz bir bu elemanlara bakın hesabına bakın ve düzeltebiliyorsanız düzeltin. gerekirse 22/10 donatı koyun zira döşemeden perdeye yük aktarabildiğinizi kanıtlamanız lazım.
model önerilerim:
1-yapınız yaklaşık 40m olduğundan dolayı bence sıcaklık etkilerini de göz önünde bulundurun derim.
2-aksı eğik bir kirişiniz var bence ona gerek yok gibi yani siz bilirsiniz tabi de kenetlenme şartlarını bir inceleyin derim. kenetlenme/bindirme yoksa moment aktaramaz:
3-merdiven ara sahanlığa bir adet kiriş koymanızı tavsiye ederim.
4-merdiven modellemeniz hatalı bence merdiven konusuna bir bakın 3 parçalı tek M01 ile çözebilirsiniz siz 3 farklı merdiven gibi modellemişsiniz. mesnetlenme koşulları sanırım ondan uyarı veriyor.
çizim önerilerim:
1-temeliniz ve yapınız 39mx39m yani bence beton döküm planı vermeniz gerek. aşağıdaki gibi: