V11'i Online Satın Alın

Bodrum katta grup perdeler tek bir grup olarak mı seçilir

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan serdagi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

serdagi

Tanınmış Üye
Merhaba, çok katlı perdeli bir yapıda, üst katlara devam eden perdeler arasında kalan üst katlara devam etmeyen (bodrum katta) perdeleri birlikte düşünüp tek bir "Perde Grubu" olarak mı tanımlamalıyız.
herkese iyi çalışmalar dilerim.

Re: Perde Grubu

Merhaba
Önerilerim;
--En üt kattan aşağıya kadar inen birbiri ile bitişik olan perdeleri grup yapın.
--Üst katlara çıkıldıkça grup perdedeki perde sayılarını tasarruf olsun diye azaltmayın,
--En üst katta aşağıya Perde ebatlarını da mümkünse değiştirmeyin,

Ünver ÖZCAN

Re: Perde Grubu

serdagi":33cluvuj' Alıntı:
Merhaba, çok katlı perdeli bir yapıda, üst katlara devam eden perdeler arasında kalan üst katlara devam etmeyen (bodrum katta) perdeleri birlikte düşünüp tek bir "Perde Grubu" olarak mı tanımlamalıyız.
herkese iyi çalışmalar dilerim.

Merhaba,

Üst katlara devam etmeyen kısım içinde,üst katlara devam eden bir perde grubu parçası varsa , o kısımı perde grubu olarak tanıtmalısınız. Geri kalan üst katlara devam etmeyen kısımlara bir tanımlama yapmanızza gerek yoktur.

Ekli dosyalar

• Perde Grubu.PNG
    Perde Grubu.PNG
    141.1 KB · Görüntüleme: 3,559
Re: Bodrum katta grup perdeler tek bir grup olarak mı seçili

Sayın Ünver ve Sayın Berat cevaplarınız için teşekkür ederim. Cevaplarınıza göre projemde düzenlemeler yaptım. Ancak özellikle kesitlerdeki hataları düzeltemiyorum.
Projeyi mesajıma ekliyorum. İnceleyip yol gösterenler olursa sevinirim.

* dosya boyutu büyük olduğu için wetransfer ile gönderebildim.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

iyi çalışmalar dilerim.

Merhaba,

Öncelikle hesap sıranızı İsmail beyin linkinde anlattığı sıraya göre yapın.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Şöyleki ;

1. Aşama 4.3.6.2 ye göre Tek aşamlı hesap ve rijid diyafram çözümü
Bu aşamda programın size verdiği deprem yönetmeliğine göre sağlanmayan kurallarını sağlatın. Bodrum kat ile ilgili optimizasyon yapmayın. Temel ile ilgili optimizasyon yapmayın.

2.Aşama Madde 4.8.5.1 , 4.8.5.2 , 4.8.5.3 ye göre iki aşamalı hesap ve rijid diyafram çözümü
Bu aşamada bodrum katlar ile ilgili optim,zasyonları yapın. Ayrıca temel ile ilgili optimizasyonlar yapın.

3. Aşama 4.3.6.2 ye göre Tek aşamlı hesap ve yarı rijid diyafram çözümü
Bu aşamada üst katlarda döşemeler ve kirişler ile ilgili optimiasyonları yapın.

4.Aşama Madde 4.8.5.1 , 4.8.5.2 , 4.8.5.3 ye göre iki aşamalı hesap ve yarı rijid diyafram çözümü
Bu aşamada bodrum kat döşemeleri ve bodrum kat kirişleri ile ilgili optimizasyonları yapın.

Bunları uyguladıktan sonra yapınızın bina önem katsayısı 1.5 olduğu için yapınız perde kesme ve kolon-kiriş kesme güvenliği gibi durumlardan kurtarmamaktadır.
Yapınızın mimariden dolayı perde yerleşimi bu kesme kuvvetini karşılamaya yetmemektedir.
Yapınızın perde yerlerini, kenar perdeler ve asimetrik yerleşim yerine mimar ile konuşarak daha simetrik ve yapıyı ortalayacak şekilde yerleştirebilirsiniz.
I=1,5 oldugundan BKS=1 olunca yapıyı yüksek sünek çözmekten başka bir koşul ne yazik ki yok.
Şuan ki durumda kesitleri dahada artırmak yerine statik tasarımızı değişitirmekte fayda var.

İyi çalışmalar dilerim

Merhaba, cevaplar için çok teşekkür ederim.

Geri