V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

bodrum kattaki kolonların üst katlarda devam etmemesi

hygd13

Yeni Üye
bodrum katta 2 tane kolon var üst katlarda devam etmiyor. tahminimce yük fazla geldiği için kolon eklenmiş ve kolonlardan bir tanesinin ölçüsü 25/40. genelde hep enkesit alanını minimum 30cm gördüm. ekstra olarak bodrumda kolon eklenilen yerdeki kirişin açıklığı 1 metreden az. b3 düzensizliğini inceledim ama çok fazla detay göremedim. bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz? proje aşamasında

dosyayı gizlilikten ötürü paylaşamıyormuşum en azından yönetmelik kısmına hakimseniz bilgi verebilir misiniz araştırmalarım yetersiz kaldı

Yönetmelik ile ilgili bilgiler;
7.3.1.1 –
Dikdörtgen kesitli kolonların en küçük enkesit boyutu 300 mm’den ve dairesel kolonların çapı 350 mm’den küçük olmayacaktır.

3.6.2.4 – B3 türü düzensizliğin bulunduğu binalara ilişkin koşullar aşağıda (a) ila (d)’de belirtilmiştir:
(a) Kolonların binanın herhangi bir katında konsol kirişlerin veya alttaki kolonlarda oluşturulan guselerin üstüne veya ucuna oturtulmasına hiçbir zaman izin verilmez.
(b) Kolonun iki ucundan mesnetli bir kirişe oturması durumunda, 4.4.3’e göre düşey deprem hesabı yapılması yeterlidir.
(c) Üst katlardaki perdenin altta kolonlara oturtulmasına hiçbir zaman izin verilmez.
(d) Perdelerin binanın herhangi bir katında, kendi düzlemleri içinde kirişlerin üstüne açıklık ortasında oturtulmasına hiçbir zaman izin verilmez.

Kendi görüşlerim;
- Kolon olarak bahsettiğiniz 250mm x 400mm eleman bodrum perdesi başlığı olabilir. Eğer böyleyse bu boyutlarda tasarlanması herhangi bir sorun oluşturmaz. Muhtemelen bu düşey taşıyıcı eleman ilgili bölgeye kiriş bağlandığı için perde başlığı olarak tanımlandı.
- Kolonların üst katlarda devam etmemesi herhangi bir sorun oluşturmaz.
- 1m den az açıklıktaki kiriş için kesme kuvvetleri fazla olacaktır. Etriye sıklaştırması, gövde donatısı eklenmesi, gelen deprem kuvvetinin azaltılması gibi önlemler alınabilir.

Not: Projeyi paylaşmadığınız için net yorum yapamıyorum.

Geri