V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

bulon çapının büyük çıkması

projemde bulon çapı 22 olarak çıkıyor hesap yaptığı formülü nedir ? birde güncelemeden önce m12 yi kabul eden program neden şimdi m22 altı bulonu kabul etmiyor ? Yardımcı olur musunuz?
 

Ekli dosyalar

yeni versiyon ile birlikte güncelleme sonrası ek kontroller programa eklenmiştir. Bu kontrol yönetmeliğin bölüm 13.8 Ankarj çubukları ve betona yerleşimi adlı bölüm olup bu uyarı bu kontrol sonrası karşınıza çıkmaktadır.

Kolon ayakları (base plate) tasarımında kullanılan bulonların (ankraj elemanlarının) çapları, taşıyacakları çekme, basınç ve kesme kuvvetlerine göre belirlenir. Ancak yönetmelik bazlı asgari sınırlar da mevcuttur.
1741784065902.png

Kolon ayaklarındaki bulonlar, temele aktarılan çekme, basınç, moment ve kesme kuvvetleri için yeterli kapasiteyi sağlamak zorundadır.
ÇYTHYEDY 2018 Madde 13.8.4’e göre, ankraj civatalarının bu kuvvetleri güvenle taşıyacak şekilde tasarlanması istenir.
Bu nedenle, minimum M20 (20 mm) çap, özellikle çekmeye ve moment aktarımına çalışan kolon ayaklarında pratik mühendislik sınırı olarak kabul edilir. Daha küçük çaplı bulonlar, çekme kapasitesi, süneklik ve montaj güvenliği açısından yetersiz kalabilir.
Dolayısıyla, M20 altı bulonlar genelde önerilmez, özel durumlar haricinde kullanımı uygun değildir.
1741784619854.png
 

Ekli dosyalar

  • 1741784521294.png
    1741784521294.png
    180.3 KB · Görüntüleme: 3
Geri
Üst