V11'i Online Satın Alın

Burulma ve Yumuşak Kat

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fathhh
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fathhh

Üye
Selamun aleyküm. öncelikle statik rapordan biraz bilgi vereyim ;
B+Z+2 olan bir yapıda statik raporda A1 Burulma düzensizliği sayfasında hem X hem de Y yönünde ki burulmalar nbi: 2,00 ,
Ayrıca B2 Yumuşak kat düzensizliği var yazan kısmılarında da : nki(+/-) değerleri zemin de: -/4,05 , 2. katta 3,09/- her iki yönde de sonuçlar bu değerlerde.
sormak istediğim binada burulma 1.2 den çok yüksek ayrıca yumuşak katta da nki rijitlik düzensiliği katsayısı da olması gerekenden yüksek, bina parseli girintili çıkıtntılı olduğundan muhtemelen o yüzden bu sonuçlar çıkıyo. projeyi şu an buraya koyamadığımdan sadece sorabiliyorum sizce bu sonuçların kurtarma durumu nasıl olur yani nasıl yorumlamam gerekir biraz yeniyim de bu işte. teşekkür ediyorum şimdiden genel olarak da verdiğiniz bilgilerden ve ilginizden çok memnunuz saoğlun.

Aleykumselam.A1ve B2 düzensizlikleri tdy göre hesap yöntemini etkileyen düzensizliklerdir.Burulma düzensizliği yapının kütle merkeziyle rijitlik merkezinin uzaklaşması,düşey taşıyıcı elemanların bi yerde yoğunlaşması ve simetrik olmamasından kaynaklanıyor olabilir.Yüksek burulma rijitliği oluşturmak için yapınını dış kısmına L şeklinde perdeler tanımlayabilirsiniz.B2 düzensizliği yumuşak kat düzensizliğidir bildiğiniz üzere Dükkan olarak kullanılan zemin katlarda oluşma ihtimali yüksektir.Relatif yerdeğiştirmeyi oranını azaltmak için duvar varsa kesme kuvveti alanına dahil edebilirsin.Proje üzerinden daha tecrübeli arkadaşlar daha faydalı bilgiler verebilir.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. burulma hemen hemen her binada oluyor bunun belli bir sınırı yok mudur? yani nbi 'nin>1.2 'den büyük olması nereye kadar bizim insiyatifimizde olmalı yönetmelikte bunun şartı yok mudur? çünkü benim baktığım projede bu değer 2,00'a kadar gelmiş burulma fazla bşi olmaz diyip geçmek doğrumudur yoksa sizin dediğiniz gibi projede değişiklik yapıp toparlamak en sağlıklısı mıdır?

Yani bana kalırsa her mühendis yetiştiği tecrübeli mühendislerden edindiği bilgilere göre hareket eder.Ancak bu değer net şu değer bu değer tanımlamak yine mühendisin insiyatifindedir.Ama ben projelerimde burulma oluşturmamaya özen gösteriyorum.Kaçınılmazsa ise bu değeri 1.75 e çekmeye çalışırım.Bi başka mühendis 1.5 alabilir.Bunlar kabuldur. iyi çalışmalar

Konuyla alakalı değil ama başka bir soru sormak istiyorum yeni bi başlık açıp kalabalık olmasını istemedim.
Hesap raporunda bina 3 katlı çizimlerde 3 kat ama bazı yerlerde sadece zemin ve 1. kat sonuçları var son katın yok bunun sebebi ne olabilir sizce? örneğin kiriş yüklerinde statiği çizerken yükler tüm katlara verilmiş ama raporda sadece zemin kata verildiği gözüküyor.Diğer taraftan katlara etkiyen yatay kuvvet sadece zemin ve 1. katın sonuçlarında var bunun gibi birkaç yer daha var programdan kaynaklanan sebep olabilr mi yoksa benim hatam mı? projeyi ekleyemiyorum belki böyle sonuç alan vardır diye soruyorum. Teşekkür ediyorum..

Bahsettiğiniz durum gibi bi durumla karşılaşmadım projeyi ekleyip yardımcı olabilen arkadaşlar yardımcı olabilirler.

Geri