V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

c 25 olarak tasarladığım temel c 20 imal edilmiş

cengizarslan

Yeni Üye
tam olarak sorudaki gibi, ide'de c 25 olarak tasarladığım kirişli radye temel karotları, yerinde c 20 çıktı. Bu durumda ne yapmam gerekir? Pushover (itme analizi) yapıp kontrollu hasar bölgesinde kalmak yeterli mi? ya da güçlendirme mi yapmak daha doğru olur? bilgi verirseniz sevinirimç

eğer gelen irsaliyelerde beton kalitesi c25 olarak görünüyorsa beton firması hakkında gerekli işlemler yapılmalı. performans analizi kısmına uzmanlarımız cevap verirse bende bilgilenmek isterim.

tam olarak sorudaki gibi, ide'de c 25 olarak tasarladığım kirişli radye temel karotları, yerinde c 20 çıktı. Bu durumda ne yapmam gerekir? Pushover (itme analizi) yapıp kontrollu hasar bölgesinde kalmak yeterli mi? ya da güçlendirme mi yapmak daha doğru olur? bilgi verirseniz sevinirimç
TBDY2018 de temellerin performans analizi ve güçlendirilmesi ile ilgi bölüm yok.

Ne yapılabilir?
Beton sınıfı C20 ye göre mevcut proje donatıları sabitlenerek yeniden analiz yapılır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus karot sonuçlarına göre beton karakteristik dayanımının girilmesi beton dökümü gerçekleştiği için malzeme güvenlik katsayısının beton için 1 alınması gerekir eğer analiz sonucunda donatılar kurtarmıyorsa temelli güçlendirmek için yöntemlerden herhangi biri kullanılabilir bununla ilgili bir çok kaynak var oralardan yararlanabilir ya da bu konuda tecrübeli bir inşaat mühendisinden danışmanlık alınabilir

Merhaba;

Bence TBDY2018 min. beton sınıfı C25 altında beton kullanılamayacağı için temelin kırılması gerekir. C25 üstünde olsaydı ve proje beton sınıfını sağlamasaydı @Şükrü Şahin abinin önerisindeki gibi tadilat projesi ile çözülebilirdi. Tabi ki bu benim düşüncem.

Saygılarımla.

C25 , 25/1.5 =16.67, beton için 1.5 malzeme güvenlik katsayısının bu gibi durumlar için olduğunu düşünüyorum.

Son düzenleme:
C25 , 25/1.5 =16.67, beton için 1.5 malzeme güvenlik katsayısının bu gibi durumlar için olduğunu düşünüyorum.
Şükrü Bey bu durumu beton zaten 1.5'a bölünüyor diye düşünüp diye mi yazdınız? Şimdi statik ve dinamik hesaplarda temellerde C25'in yerine C16'nın elastisite modülü kullanılsa sorun olmuyor mu? Temel hesaplarını çok iyi bilmediğim için soruyorum.

Merhaba;

Bence TBDY2018 min. beton sınıfı C25 altında beton kullanılamayacağı için temelin kırılması gerekir. C25 üstünde olsaydı ve proje beton sınıfını sağlamasaydı @Şükrü Şahin abinin önerisindeki gibi tadilat projesi ile çözülebilirdi. Tabi ki bu benim düşüncem.

Saygılarımla.

Bu mantığa göre yerinde beton kalitesi tutmayan her yapının yıkılıp yeniden yapılması gerekir.

Eğer sorun sadece temelde ise pushover falan çok gereksiz olur. Temel beton kalitesinin bir tık düşük çıkması üstyapıyı etkilemez.

Ben olsam ;

Temelde zımbalamaları kontrol eder sağlıyorsa onay verir geçerdim. Sağlamıyorsa bu kısımlar için önlem alırdım.

Bu mantığa göre yerinde beton kalitesi tutmayan her yapının yıkılıp yeniden yapılması gerekir.

Eğer sorun sadece temelde ise pushover falan çok gereksiz olur. Temel beton kalitesinin bir tık düşük çıkması üstyapıyı etkilemez.

Ben olsam ;

Temelde zımbalamaları kontrol eder sağlıyorsa onay verir geçerdim. Sağlamıyorsa bu kısımlar için önlem alırdım.
Sayın @miralay, ben de görüşümü bence diye başlayarak ilettim. İdare kabul ediyorsa ve müellif arkadaş uygun görüyorsa isterse C16 ya olur versin.
ben olsam standardın asgari koşullarının altında olan bir malzemeye hem de beton firmasının hatası iken hayatta sorumluluk alıp onay vermem.

Saygılarımla.

İdare kabul ediyorsa ve müellif arkadaş uygun görüyorsa isterse C16 ya olur versin.
ben olsam standardın asgari koşullarının altında olan bir malzemeye hem de beton firmasının hatası iken hayatta sorumluluk alıp onay vermem.
Benim yorumum;
yapı denetimci olarak c20 betonunun hesapla yeterli olduğu gösterilse dahi, tbdy 2018 göre c25 altında beton kullanılamayacağı için onaylamam.

Temel güçlendirme de bir seçenektir, uygun hesap ve analiz sonuçlarına göre işlem yapılabilir. Malzeme güvenlik katsayıları ve diğer güvenlik katsayıları bu gibi durumlar içindir. Mühendisin işi problem çözmektir , deneyimli bir inşaat mühendisi yapıyı inceler, gerekirse güçlendirme projesini hazırlar, emeğinin karşılığını alır altına da sorumluluk imzasını atar.

Burada tek sıkıntı bu tür durumlar için mevcut bir yönetmeliğin olmaması. Böyle durumlar için TBDY2018 Madde 1.1.9 uygulanabilir.

Sayın @miralay, ben de görüşümü bence diye başlayarak ilettim. İdare kabul ediyorsa ve müellif arkadaş uygun görüyorsa isterse C16 ya olur versin.

Saygılarımla.
Tabi benimki de kendi fikrimdi. Muhalefet ediyor olmam kendi fikrimin doğru olduğunu göstermez.
Benim yorumum;
yapı denetimci olarak c20 betonunun hesapla yeterli olduğu gösterilse dahi, tbdy 2018 göre c25 altında beton kullanılamayacağı için onaylamam.
Allah elinize düşürmesin Ünver Bey :)

muhtemelen sizden tadilat istenmiştir. eğer ilgili idare ve yapı denetim c20 ile çözülmüş dataya onay vereceğiz derlerse imzalı belge isteyin (yönetmeliğe aykırı proje ve imalat yapıldığını ve idarenin de yapı denetimin de onaylayıp sorumluluğu üstlendiğini gösteren.) c20 çözün ve raporlayın. kurtarmadığı takdirde ilgili idare ve yapı denetim bu hali ile imalata devam edecekse de şantiye şefinin aynı evraktan alması gerekir.
mahkeme süreci ne olur bilinmez elbette. bu evrak sizi de şantiye şefini de kurtarmayabilir ( c20 ile çözülüp raporlanır ve devam ederse)
yapılacak şey bence mevcut imalat yapılmış temeli yok sayıp üzerine yeniden temel yapsınlar. bodrum kat yüksekliği mevcut temel derinliği kadar düşürülür subasman kotu değişmez. basit bir tadilat ile de hallolmuş olur. maliyetin de elbette sebebi kimse ondan tahsil edilmesi gerekir.
burada şuna dikkat edilmeli. alınan numuneler kurtarmamış karota düşmüş. üstüne süre beklenilmiş ona rağmen 20 çıkmış. bu çok büyük sorundur.

Son düzenleme:
Yanıt alıntı yapılan mesajda var.
İlginiz ve cevabınız için teşekkür ederim. Yani ben pek anlamadım. Kusura bakmayın. Ben düşüncemi belirteyeyim. Eğer uygun değilse siz cevap verirsiniz.

Düşüncem: Statik ve dinamik hesaplarda betonun bölünmemiş değerine göre elastisite modulünü alıp modelin betonarme tasarıma geçiyoruz. Eğer karot değeri ne çıktıysa ona göre elastisite modulü girilip tekrar hesap yapılmalıdır bence. Benim görüşüm bu.

Saygılar.

İlginiz ve cevabınız için teşekkür ederim. Yani ben pek anlamadım. Kusura bakmayın. Ben düşüncemi belirteyeyim. Eğer uygun değilse siz cevap verirsiniz.

Düşüncem: Statik ve dinamik hesaplarda betonun bölünmemiş değerine göre elastisite modulünü alıp modelin betonarme tasarıma geçiyoruz. Eğer karot değeri ne çıktıysa ona göre elastisite modulü girilip tekrar hesap yapılmalıdır bence. Benim görüşüm bu.

Saygılar.
Bölüm 15 deki malzeme dayanımları ile ilgili bölümü incelemenizi öneririm.

Bölüm 15 deki malzeme dayanımları ile ilgili bölümü incelemenizi öneririm.
İlginiz ve cevabınız için teşekkür ederim. Bölüm 15'te döşeme ve temel yok gibi. Sadece betonarme olarak kiriş, kolon ve perdelerin değerlendirilmesi var. Performans analizlerine döşemeler ve temeller dahil edilmemiş galiba. Atladığım bir yer mi var? Yazarsanız sevinirim.

Geri