V11.13 kullanıma sunulmuştur.

cok acill! tecrübeli mühendis abilerim yardım edin lütfen

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan prol0gic
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
hali hazırda cizilen mimari proje,henüz betonarmesi hazırlanmadan kalıp planı bile çizilmeden daire satısı yapılmış masallah,betonarmesini hazırlamam istendi ama tereddütlerim var,yardımcı olmanız dileğimle,1.derece deprem bölgesi iki katlı bir yapı,illa asmolen olucakta olucak diretmesi,arazinin herbir cmni kullanma görgüsüzlüğüyle olusan bozuk bir geometri,kendimce sistemi olusturmaya calıstım ama icim rahat değil,özellikle s04nolu kolunun mimari sınırlar ve herbirzerresinin kullanılma cabası yuzunden icerisinde bulundugu durum beni cok dusunduruyor,+0.40 subasman,292cm katyükseklikleri,apartmana giriş holunun kotu -0.40 olması isteniyor.radye temel yapmak uygundur diye dusundum,BZ2-qem=2.0kg/cm2 yataklanma=4000t/m3,yeraltı suyu yok.kitlenin sag ve soltarafı deprem derzi bırakılıcak,
R katsayısını 4 gibi daha düşük almam uygunmudur,sebebini tecrübeli abilerim arkadaslarım anlarlar projeye bakınca,yanlıssa yaptıgım uyarın lütfen, kurdugum sistem saglıklımıdır,s04 kolununun cok zorlanacagını dusunuyorum farklı acılardan gelen bu ıkı ana kirişi baglamanın s04 kolonuyla bunu yapmak yerine daha saglıklı bir yolu varmıdır(veya ebat) kötü mimariyi degiştirmeden,k9 kirişinin 25x50 olucak sekılde dizayn edilmesi dahamı saglıklı olur,yoksa 55x32lik bu kiriş kesiti yeterlimidir,normalde +0.40 subasman kotu icin,genlde temelüst kotundan subasman kotuna kadar proje düzeltmesinde subasman perdesi çizerim kotlarını ve donatılarını yazarım,radye temelüstü subasman perdelerini programda hesaba dahil etmem ama,-0.40 kotundan girişi vermişler,bu kotu temel ustkotum kabul edersem giris holu olan kısımda subasman perdesi yapmamam gerekiyor,ilgili yerdeki kolonlarda komple sıklastırma yapmam uygun ve yeterli olurmu,yada subasman perdelerini ilgii kotlarda programa tanımlayıp hesaba dahil etmem gerekirmi yoksa bu kotu dusuk olan kısım icin bodrumkat mantıgıylamı cozume gitmeliyim ve ilginc plak balkonlarım var, yardımlarınızı ve görüşlerinizi bekliyorum projenin exesinide ekliyorum simdiden cok tesekkur ederim,hernekadar yaplan analizde herhangi bir problem gözükmesede(tamrijit analiz yaptırıyorum)yarı rijit analiz yaptırmak istediğimde analiz yapılamıyor geometri kontrolu yapın uyarısı alıyorum, programa baglı kalmaktan pek hoslanmıyorum ve rahatsız oldugum durumlar var belirttiğim gibi,ilkdefa karsılastıgım icin bu tarz bir sıkıntıyla sizlerin tecrübelerinizden faydalanmak isterim iyi çalışmalar.acil ihtiyacım var!!!

Re: cok acill! tecrübeli mühendis abilerim yardım edin lütfe

Merhaba,

Öncelikle ben de pek tecrübeli olmayan bir arkadaşınızım, bunu belirteyim. Yarı rijit diyafram-tam rijit diyafram çözümleriyle ilgili kesin bir fikir belirtemem.

Bildiğim şeyler ışığında söylüyorum, sisteminiz (S04 kolonunuz da dahil) zorlanmıyor gibi görünüyor. Bütünün geometrisi sahiden çok bozuk ancak sistemin km'si ile rm'si arasındaki farkın çok da anormal olmadığını düşünüyorum hatta böyle bir geometriye göre iyi bile çıkmış bence :)

Diğer yandan, zemin emniyet ger. değeriniz, zemin sınıfınız çok iyi, zemin+1 bir yapı için kolon boyutlarında bence biraz cömert bile davranmışsınız. Yine bildiğim şeyler ışığında, ben olsam K9 kirişini 25/50 olarak tasarlamayı tercih ederdim.

Subasman perdeleri ile ilgili de bence bu perdelerle sistem taşıyıcı elemanları arasında 3 cm kadar bir boşluk bıraktıktan sonra, sisteme dahil etmeyip sonradan çizimle eklemenizde ve giriş holünde sbp kotunu farklı almanızda bir sakınca olmaz. Tabii giriş holünün -0.40 kotunda olması ne kadar sağlıklıdır bilmiyorum fakat bu sizinle ilgili bir durum değil sanırım.

Cevap verme cüretkarlığımı mazur görün, hem bildiğim kadarıyla yardımcı olmak istedim, hem de biraz kendimi de denemek... Yanlışlarım varsa sizin de dediğiniz gibi daha tecrübeli abilerimiz ikimizi de düzeltirler umarım. Kolay gelsin, başarılar.

İki katlı yapı, çerçeveler oluşmuş. O kadar da düzensiz değil.

fikir ve görüşleriniz benim için cok degerli tesekkürler cevaplarınız için.

Merhaba,

Projede radye döşeme sınırları hatalı görünüyor. S1-S9-S15-S16-S28 kolonlarının bir kısmı radyenin dışında kalmış. Radye sınırları örnekteki gibi tanımlanabilir. Projede zemin kat nervürlü döşemeleri tekrar oluşturulduğunda yarı rijit diyafram seçeneğine göre analiz yapılabiliyor.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

tesekkür ederim radye sınırlarımı düzeltiyorum hemen,bodrum katı olmayan bu yapıda subasman perdesi tanımlıycam,bu subasman perdelerini ide de tanımlayarak statik hesaba dahil etmem gerekirmi,yoksa proje düzeltme asamasında kendim cizimle gosterip donatılarını yazmam yeterlimidir(bu sekilde yaparsam kolonlarımın temelden itibaren baslayan sıklastırma boylarını subasman kotuna kadar arttırmam dogrumu olur)?bu konu hakkında cok farklı yorumlar var biraz kafamı karıstırdılar.

Geri