V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

DÖŞEME YÜKLERİ

shryapc

Yeni Üye
Merhabalar uzun süredir idecad kullanıcısıyım.Yapmış olduğum projelerimde döşeme hareketli yüklerimi genelde tf/m2 olarak almaktayım.Son projemde yapı denetimle bir sorun yaşadık bana döşeme yüklerimi ts 500 de de yazan 2 kn/m2(0.20394tf/m2) almam gerektiğini ve benim 0.2 tf/m2 olarak girdiğim yükü kn a çevirdiğinde daha az hareketli yük girmiş olduğumu, ısrarla yükü kn olarak girmem gerektiğini söyledi.İdecadin bu konu ile ilgili açıklaması olduğunu düşünüyorum.Ne yapmamı tavsiye edersiniz teşekkürler.

11 versiyon kullanıcısı iseniz yeni proje oluşturma aşamalarında çalışma birimini seçebilirsiniz.

1754651878924.png

tf olarak devam etmek isterseniz aşağıdaki onay diyaloğu karşınıza çıkacaktır.
1754651944793.png

Evet ile onaylayarak TF değerlerinin yuvarlatılmış halini kullanmak isterseniz yükler aşağıdaki gibi kullanılacaktır.
1754652004002.png

Hayır a basarak onaylamazsanız yükler yuvarlatılmadan kullanılacaktır.
1754652076436.png

Yuvalatılmış hallerinde m2'de 3-6 kg gibi azaltılmış değerler oluşmaktadır.

Örneğin hareketli yükler için yukarıda paylaştığım Yük kütüphanesini manuel olarak kendi projenizde düzenleyebilirsiniz veya kn olarak projenize devam edebilirsiniz.

elbette manuel girişi biliyorum bnm merak ettiğim konu idecadin bu noktada bir açığı mı var yani gerçekten tonaj olarak eksik yüklememi yapmışız ve şuana kadar yapılan projeler hatalı mı olmuş oluyor teknik olarak baktığımızda

Küsürat farkından dolayı projelendirme esnasında önemli bir fark çıkartmayacak yükleme artışları oluşmaktadır.
Bu durum 11 versiyonunda opsiyonel olarak kullanıcı tercihine bırakılmıştır.
Daha önceki versiyonlarda manuel olarak müdahale edilebilir fakat genel olarak projelendirme aşamasında düzeltilmiş değerler kullanılmaktadır.
Piyasada yaygın kullanılan diğer statik analiz programında da benzer şekilde düzeltilmiş değerler kullanılmaktadır.

Geri