V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Döşeme Donatı Çapı ve Aralığı hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan YlmzDzgn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

YlmzDzgn

Yeni Üye
Öncelikler herkese iyi akşamlar.

Şuan yürüttüğüm bir villa projesinde belediye ile aramda saçma sapan bir anlaşmazlık yaşanıyor. Yapıda 1.5m açık çıkma şeklinde 2 adet balkonum ve uzunlukları 3.00m. Ayrıca çatı kısmında 40 cm saçağım bulunuyor. Bu döşemelerde kullanılan düz donatım ise F8/20 olarak bulunuyor. Kurumda iletilen proje geri dönüşünde çatı saçak ve balkonlarda min. F12 Demir kullanılması gerekiyor yazıyor. Gidip yüz yüze yaptığım görüşmede bunun saçma olduğunu söyledim fakat böyle daha sağlam diye kahve ağzıyla cevap verildi. Bunun sağlamlıkla alakası nedir? Sonuçta üstüne gelen yük belli çözüm belli eğer F8 ile bu yapılıyorsa neden durduk yere Donatı çapı büyütüp aralığı arttırıyoruz asıl bu saçma gelir dedim. (Bu belediyede şuana kadar hiç yoksa 60 tane ruhsat almışımdır en sonuncu geçen hafta ve balkon saçaklar F8 :D )

Bu konu hakkındaki görüşünüz nedir? Ben mi yanlış düşünüyorum? Birde firkete donatılarıda 12lik olacak tabi o da ayrı sorun

sn @YlmzDzgn
mühendislikte hesap vardır. yaptığımız hesaplamalar sonucu gerekli tasarımı ve uygulamayı yaparız. bazen hesaplar kurtarsa bile önlem amaçlı yönetmeliklerimiz minimum değerler belirler. Bu minimum değerlere uymamız zorunludur. Ve tasarımlarımızı bu çerçevede yaparız. Onun dışında herhangi bir uygulamaya gerek yoktur.
böyle daha sağlam olur diyen kişi her kimse kendine ben mühendisim demesin ki yüksek ihtimalle mühendis değil.
kısacası belediyenin bahsettiği şekilde bir tasarım yapma zorunluluğunuz yok.

Projenizi görmedim ama eğer 150 cm lik balkon geçiyor iseniz 8 lik yerine daha kalın donatıya tevzi ederek yapmanız yapı tarafında eğilmeye karşı direnciniz olur. Yine 8 lik kalsın diyorsanız şapo demiri koyun derim. Denetimin proje kısmında yönetmeliklerde geçen kurallara kendimizce çok dikkat ediyoruz ama uygulama ve imalat kontrolde sıfır çekiyoruz. Bence sınırda kalmayın kendinize göre bir tık önlem alın derim.

Geri