V11.13 kullanıma sunulmuştur.

Döşeme Sistemi

Kerem Gürbüz

Etkin Üye
Konu: Heykel projesi
Amaç: Heykelin oturacağı kaideyi (döşeme sistemi) tasarlamak
Açıklama: Kolonların yerleri (üstteki heykele göre hizalandığından) sabittir. Resimlerdeki gibi klasik kirişli döşeme sistemi tasarladım, lakin görüldüğü üzere hem kalıp yönünden hem de işçilik yönünden sıkıntı doğuracağı aşikardır.
Aslında bu sistem örneğin kirişsiz döşeme ile yapılabilse hiç olmazsa işçilik yönünden daha uygulanabilir olur. Tabi ki kaset döşeme de seçenekler arasında. Çok düşündüm fakat klasik sistem dışında bir şey tasarlayamadım.
Çok değerli görüşlerinizi en kısa zamanda bekliyorum...

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Gönderdiğiniz sistemden ne yapmak istediğiniz net olarak anlaşılmıyor. Sadece kurduğunuz bir taşıyıcı sistem var. İşin mimari boyutu (heykel vs.) bilinmeyince bir eleştiri yada öneri getirebilmek pek mümkün değil.

Buna rağmen yapıyla ilgili sadece şunları söyleyebilirim:
1-Bu kadar rasgele kolon dağılımı olan bir yerde saplama kiriş kullanma nedeninizi çözemedim.
2-Perdelerin içine neden dairesel kolon yerleştirdiniz. (imalat açısından?)
3-Temel tasarımında sürekli temel sistemini kirişsiz radyeye bağlama yönteminiz hatalı. Bunun yerine sürekli temelleri doğrudan kolonlara bağlayıp sonra kirişli radye sistemine dönebilirsiniz. Yada kopmle kirişsiz radye yapabilirsiniz. Zemin gerilmeleriniz düşük(4-9) zemin emniyet gerilmeniz (25)iyi. Bu kadar kalın bir temel sistemine gerek var mı?
4-Hotlife ile gönderdiğiniz resimlerden sadece 1 adedini alabildim. Site 1. 2. indirmelerden sonra hotlife bekletiyor. Bildiğim kadarıyla bu forum sitesi 2,5-3 MB'a kadar olan dosyaları yükleyebiliyor. Küçük dosyalar için sitenin kendi yüklemesini kullanabilirsiniz.
5-Yapılmak istenenler ile ilgili detaylı bilgi olursa öneri getirilebilir.

Kolay gelsin.
 
Bu temel sisteminin üzerine yaklaşık olarak 37,5 metrelik dışı betonarme kabuk, iç iskeleti çelik-betonarme karma bir sistem tasarlandı.

Açıklamada belirttiğim gibi kolonlar bu heykele göre önceden belirlenmişti. Asansör perdesi ise sonradan mimar tarafından mevcut kolonların arasına tasarlandı, yani asansör ve merdiven kovası perdelerinin içine daire kolonlar gelmesi kaçınılmaz. Elbette bu tip perde kolon poligonu şantiyeyi zorlayacaktır, özellikle kalıp açısından.

Temel tasarımı için max iç kuvvetler merkezi kolonlarda. Kenar kolonların üzerindeki eksenel yükler ise düşük düzeylerde. Bu sebepten ve maliyeti de göz önüne alarak merkeze radye temel düşündük. Çünkü temelin tümü temel radye yapılsa maliyet geometri dairesel olduğu için ek olarak pi.r^2'den (pi.18^2)-(pi.12^2) = 565 m^2 yani mevcut radye temel 490 m^2 olduğundan alan 2 katına çıkıyor.

Temel kalınlıkları ise heykelin devasa ve tam olarak hesaplanamayan ağırlığından dolayı 1 metre seçildi.Temel tasarımı için dışarıdaki sürekli temeli bu şekilde radye temele bağlamamızın bağlantı kirişlerinde bir miktar (5-6 tf/m2) negatif emniyet gerilmesi oluşturması dışında getireceği sakıncaları biraz açabilirmisiniz Yılmaz Bey?
 
Yeni gönderdiğiniz resim biraz daha anlamlı duruyor.
Sistemin altını ne olarak kullanacaksınız? Ben sizin yerinizde olsam çok elzem olan noktalar hariç daha sistematik kolon yerleştirirdim. Sistematik bir sistemin davranışı da daha öngörülebilir olur. Hatta alt kısmın kullanımına bağlı olarak daha perde türü sistem kullanırdım. Kalın gibi görünmesine rağmen döşemelerinizin açıklıkları çok fazla. onun yerine parçalamanızı yada bahsettiğiniz gibi kaset sisteme dönmenizi öneririm.

Temellerle ilgili söylediğim;
1. 100 cm temel yaklaşık 9-10 katlı binaya tekabül eder.
2. Sürekli temelinizi radyeye bağlama şekliniz ideStatik programının datalama mantığında yok. Program açısından bu bağlantı yönteminizin hatalı olduğunu düşünüyorum.

3. Perde içine yapılan dairesel kolonları kare olarak yapmanızda bir mahsur olmadığını düşünüyorum. İmalatı çok daha kolay olacaktır.

Ayrıca üst yapıdan (heykelden) gelen yükleri yaklaşık tahmin etmelisiniz. Belki de diğer etkileri doğru modelleme anlamında sistemi çok katlı gibi düşünmek daha doğru olabilir. Alt katı başka bir amaç için kullanmayacaksanız belli yükseklikten (örneğin katın yarısından) kiriş sistemi ile kolon boylarını kısaltma yöntemine gitmeniz iyi olur diye düşünüyorum.

Yaptığım öneriler sisteminizi çok iyi tanımadan yaptığım için alakasız durabilir. Takdir sizindir.


Kolay gelsin.
 
İlk önce ilginiz ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.
Heykelin içinde kademeli mekanlar var (restaurant, sergi salonları vs.)

Bende radye temel kalınlığını aynen sizin gibi düşünmüştüm. Yani heykelin etkili yüksekliği yaklaşık olarak 30-35 metre. Normal yapılarda kat yüksekliği 3 metre olsa, 10 katlı yani 30 metrelik bir yapıda radye temel 100 cm kalınlığında yapılır. Tabi ki bu bir yaklaşım ve şu an için bana mantıklı görünüyor.

Heykelin dış kabuğunun ağırlığı yaklaşık olarak 750 t olarak belirtildi. Aynı zamanda sistemin kendi ağırlığını ve hareketli yükleri de hesaba katarsak ve emniyet payıyla 2500-3000 t civarında bir ağırlığı olacaktır. Burada tasarım sorunu bu yük emniyet payıyla kolonlara eksenel olarak dağıtılabilir, fakat momentler ve kesme kuvvetleri için teorik yaklaşımlar gerek. Mesela ben heykeli yükseklik boyunca 4-5 parçaya ayırıp, bu parçalardaki topaklamış kütleler ile (yapı dinamiği kitaplarındaki mdof systems) bir hesap modeli kurup, içi kuvvetleri bulmaya çalışıyorum. Lakin vaktim çok sınırlı. Daha basit düşünmek gerek. İçimden kolonların ebatlarına (doğrusal ve doğrusal olmayan davranıştaki kesme ve moment taşıma kapasitelerine) güvenip komple etriye sıklaştırması yapmamı söylüyor, fakat ekonominin de göz önünde bulundurulması lazım.

Ayrıca kaset döşeme ya da kirişsiz döşeme sanırım yapılmaz.

Sürekli ve raye temel sistemini bu şekilde birleştirmek matematiksel model açısından hatalı ise, maliyeti de dikkate alarak ne yapılmalı ?
 
Yılmaz bey, kirişlerin narin kaldığını belirtmişsiniz. 35x70 cm seçtim ve statik açıdan yeterli kaldığını gördüm.
Ayrıca kolon kiriş bağlantıları hakkında katılmadığınız (ben bu kirişi bu kolona değil şuraya bağlarım gibi) yer varsa belirtebilirsiniz.
Sizin öneriniz nedir ?
 
"Ayrıca üst yapıdan (heykelden) gelen yükleri yaklaşık tahmin etmelisiniz. Belki de diğer etkileri doğru modelleme anlamında sistemi çok katlı gibi düşünmek daha doğru olabilir. Alt katı başka bir amaç için kullanmayacaksanız belli yükseklikten (örneğin katın yarısından) kiriş sistemi ile kolon boylarını kısaltma yöntemine gitmeniz iyi olur diye düşünüyorum. "

Üstyapıdan gelen tesirleri ekteki resimdeki gibi modelleyerek elde edebilir miyiz acaba? (çoklu kat ile) Diğer resimde de kolonların dizilişi ve bazı kiriş bağlantıları görünüyor. Böyle bir sistemde kolonların 60-70 cm kayması üzerindeki yükü aktarma konusunda bir problem olmaz diye düşünüyorum. Ayrıca sistem bu haliyle G=1200 ton civarında. Q=360. (bunuda bir not olarak ileteyim)

Kirişlerin narinliğinden kastım bir hesap sonucuna bağlı olarak değildi. Kolonların çok güçlü olması karşısında kirişleri biraz narin bulduğumu belirtmek istemiştim.
 

Ekli dosyalar

  • çok kat.png
    çok kat.png
    195.8 KB · Görüntüleme: 12,530
  • Hey.png
    Hey.png
    130.1 KB · Görüntüleme: 12,530
Yılmaz Bey yaklaşımız ve gösterdiğiniz ilgi çok etkileyici...

Kabuk tasarımlı ve topaklanmış kütleli sistem yerine sürekli sistem olarak ele alınabilecek heykelin davranışını önerdiğiniz gibi çoklu kat olarak modelleme yaklaşımınız güzel.

Önerinizi inceledim, gerçekten de sisteminiz kolonlar açısından daha sistematik ve tahmin edilebilir. Yalnız şöyle bir sorun var, kolonlar daha öncede belirttiğim gibi (birçoğu) yukarıdaki heykele göre hizalandı. Onun için bu problemdeki değişkenler kirişler ve döşemeler.
 
Projeniz, ekleri geldikçe anlamlanmaya başladı. Şimdi daha rahat irdelenip konuşulabilir. Beklentiniz nedir? Soru sorarsanız daha kolay beraberce sonuca gidilebilir.
 
Yapmak istediklerim;
A - Zemin kat tavanını kirişli döşeme yerine imalat kolaylığı (kalıp ve demir montajı) ve mimari estetik açısından kirişsiz döşeme ya da kaset döşeme ile yapabilmek, fakat pek mümkün görünmüyor.
B - Üst kat tavan döşemelerini herhangi bir döşeme sistemiyle ana sistem modeline dahil edebilmek. Bu seçenek çok zor görünüyor, çünkü üst kat sınırlarını heykelin dış kabuğu oluşturuyor. Bu durumda çevre kolonların kirişlerle bağlanabilmesini imkansızlaştırıyor. Yoksa üst kat döşemelerin çelik platform olarak yapılmasını önermek zorunda kalacağım.
C - Birde sistem modelini tam olarak oluşturamamak canımı sıktı. Ayrıca tüm kolonların üst kotlarını heykeli yapan heykeltıraş belirleyecek (resimdeki kırmızı renkli kolon parçaları), so what the f. ?

Linkte sistemin çalışılmakta olan (henüz döşeme hesap aksları olması gerektiği gibi düzenlenmedi ve merdiven tasarımı yapılmakta) İdeCAD dosyası mevcuttur.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 

Ekli dosyalar

  • Perspektif.jpg
    Perspektif.jpg
    133.5 KB · Görüntüleme: 9,310
Geri
Üst