V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Döşeme tasarımında düzlem içi kuvvetleri dikkate al

ensarakyuz

Yeni Üye
arkadaşlar benim aklıma takılan konu
-yarı rijit diyafram tasarımda programın " döşeme tasarımında düzlem içi kuvvetleri dikkate al" butonunun isteğe bağlı seçilmesi. bu seçenek seçilmediği takdirde yarı rijit diyafram çözümleme nasıl yapılıyor ki eksik yada yanlış olmaz mı ?
-eğer yarı rijit diyaframda bu seçeneği seçmediysek doğru bir çözümleme yapmış olurmuyuz veya ihmal edebilirmiyiz ?
 
tasarımında düzlem içi kuvvetleri dikkate al" butonunun isteğe bağlı seçilmesi. bu seçenek seçilmediği takdirde yarı rijit diyafram çözümleme nasıl yapılıyor ki eksik yada yanlış olmaz mı ?
2018 deprem yönetmeliğine göre yapınız mutlaka yarı rijit yöntemle çözülmesi gereken bir yapı değilse
yanlış yapmış olmazsınız.
Bu seçenek işaretlenmese bile döşemeleriniz kabuk sonlu elemanlar ile modellenir düzlem içi gerilmeler bulunur. fakat düzlem içi gerilme kontrolleri yönetmelik mutlaka yapın demediği için yapılmaz.
 
2018 deprem yönetmeliğine göre yapınız mutlaka yarı rijit yöntemle çözülmesi gereken bir yapı değilse yanlış yapmış olmazsınız.
Bu seçenek işaretlenmese bile döşemeleriniz kabuk sonlu elemanlar ile modellenir düzlem içi gerilmeler bulunur. fakat düzlem içi gerilme kontrolleri yönetmelik mutlaka yapın demediği için yapılmaz.
İsmail Bey döşemede düzlem içi kuvveti dikkati alı seçersek program düzlem içi gerilme kontrolü yapar mı?
 
ismail bey teşekkürler cevabınız için. ama konuyu tam anlamak için soruyorum, bu seçimi yapmadan yarı rijit çözümlememiz gerçek manada yarı rijit çözümleme diyebilirmiyiz yoksa kendimizimi kandırıyoruz? yarı rijit diyafram zaten döşeme düzlem içi yükleri dikkate alıp tasarım yapmak değilmidir? bu seçenek seçilmeden yapılan tasarımlarda tam rijit diyaframla yapılan tasarım arasında ne gibi avantaj dezavantajlar olur. bu seçeneği seçmeden yaptığım çözümlemem daha ekonomik oluyor ve kendimi yarı rijit diyaframla analiz yapmış kabul ediyorum. bu yaklaşım doğrumu sizce.
 
bu seçimi yapmadan yarı rijit çözümlememiz gerçek manada yarı rijit çözümleme diyebilirmiyiz
Gerçek manada “yarı rijit analiz” yapılır.
Sistem çözümlemede; analiz, tasarım ve donatı seçimi aşamaları vardır.
1. Aşaması analizdir yani kiriş kolon perde ve döşemelerde uç kuvvetlerin bulunmasıdır.
A) Analiz yaparken rijit diyafram seçerseniz döşemeleri analiz sistemine katmadan hesap yapıldığı için döşemelerde düzlem içi ve düzlem dışı iç kuvvetleri hesaplanamaz
B) analiz yaparken yarı rijit diyafram seçerseniz
Döşemeler dahil tüm iç kuvvetleri hesaplanır.
Yarı rijit diyafram ile yapılan analiz kirişlerde uç kuvvetleri açısından daha ekonomik sonuçlar verir ve yönetmelikte yarı rijit diyafram çözümünü engelleyen bir kısıtlama yoktur.

2. Aşama elemanların tasarımıdır yani hesaplanan uç kuvvetlerini ve kombinasyonları kullanarak kesitte gereken donatı alanlarını hesaplarsınız.

3. Aşama hesaplanan donatı alanları için donatı seçimi aşamasıdır.

Bu seçenek "döşeme tasarımında düzlem içi kuvvetleri dikkate al" işaretlenmese bile analiz yaparken yani uç kuvvetleri hesaplanırken yarı rijit yönteme göre uç kuvvetleri bulunur.

Eğer yapınız kirişisiz döşemeli bir yapı değilse ve siz a2 a3 düzensizliği var diye işaretlemediyseniz bu seçeneği işaretleseniz de düzlem içi gerilme kontrolleri 2018 yönetmeliğine göre otomatik yapılmaz.

2018 deprem yönetmeliğine göre yapınız mutlaka yarı rijit yöntemle çözülmesi gereken bir yapı değilse
"döşeme tasarımında düzlem içi kuvvetleri dikkate al
" bu seçeneği işaretleyip tasarım yapabilirsiniz.
 
Geri
Üst