Güncel Fiyatlar ile Online Satın Almak için Tıklayınız

Döşeme ve TS500

engineer_yildiz

Tanınmış Üye
Sayın İdecad ailesi,
Program aşağıdaki TS500’ ün istediği maddeleri otomatik uygulamakta mıdır yada kullanıcı denetimine mi bırakmaktadır?

Donatı Açısından:
Soru-1: “Bir Doğrultuda Çalışan Plak Döşemelerde: 11.2.2: Sürekli plakların kenar mesnetlerinde en az açıklık donatısının yarısı kadar üst donatı bulundurulmalıdır.”
Soru-2: “Bir Doğrultuda Çalışan Plak Döşemelerde: 11.2.3: Kısa kenar doğrultusundaki kirişler üstünde, döşeme asal donatısına dik doğrultuda boyuna mesnet donatısı bulundurulması gereklidir. Üste konulacak ve her iki tarafta kısa açıklığın 1/4 ü kadar uzatılacak olan bu donatı, asal donatının %60 ından az olamaz. Ayrıca, S220 için en az Ф8/200 mm, S420 için en az Ф8/300 mm, S500 için en az Ф5/150 mm donatı kullanılmalıdır.”
Soru-3: “Bir Doğrultuda Çalışan Dişli Döşemelerde: 11.3.2: Dişli döşemenin mesnetlendiği kenar kirişinin (son mesnet kirişi) burulma rijitliğinin göz önüne alınmadığı durumlarda, bu kirişe, Madde 8.2.5 de verilen, minimum burulma donatısı konmalı ve dış mesnet bölgesinde açıklık donatısının en az yarısı kadar mesnet donatısı bulundurulmalıdır.”

Tasarım Açısından:
Bir Doğrultuda Çalışan Plak Döşemeler: 11.2.2 - Tasarım İlkeleri:
Soru-4: “Bir doğrultuda çalışan sürekli plaklarda yayılı yükler altında oluşan momentler, mesnetlerinde serbestçe dönebilen sürekli kiriş teorisine göre hesaplanır.”
Soru-5: “Plak mesnetlerinin kiriş olduğu durumlarda, tasarım mesnet momenti, mesnet ortasındaki momentten ΔM=Va/3 değerinin çıkartılması ile bulunur. Burada, “V” hesap yapılan açıklığa ait mesnet kesme kuvveti, “a” ise mesnet genişliğidir. Mesnet genişliği açıklığın 0,175 katından fazla alınamaz ve azaltılmış moment, pd*ℓ2 değerinden az olamaz. Mesnetlere serbestçe oturan plaklarda mesnet momentlerinde azaltma yapılamaz.”
Soru-6: “Betonarme kirişler arasında uzanan sürekli plaklarda, hareketli yükten doğabilecek negatif açıklık momentleri, kirişlerin burulma rijitlikleri dikkate alınarak azaltılabilir.”
Soru-7: “Sürekli plakların açıklıkta hesaplanan pozitif momentleri, iki ucun ankastre varsayılması ile (serbest açıklık göz önünde bulundurularak) elde edilecek momentten küçükse, kesit hesabında ankastre uç varsayımıyla bulunan açıklık momenti esas alınır.”

Bir Doğrultuda Çalışan Dişli Döşemeler: 11.3.2 - Tasarım İlkeleri:
Soru-8: “Sürekli dişli döşemelerin tasarım momentleri, mesnetlerinde serbestçe dönebilen sürekli kiriş gibi hesaplanabilir.”
Soru-9: “Tasarım mesnet momenti, mesnet ortasındaki momentin ΔM (Madde 11.2.2) kadar azaltılmasıyla bulunur. Bu hesapta göz önüne alınacak “a” mesnet genişliği değeri dişli döşeme toplam yüksekliğinin iki katından fazla olamaz. “
Soru-10: “Dişli döşeme kesiti basınç donatısı göz önüne alınmadan boyutlandırılmalıdır.”
Soru-11: Dişli döşemelerde en büyük tasarım kesme kuvveti Vd nin, kesit kesme çatlama dayanımı Vcr değerini aşmaması amaçlanmalıdır. Bu kuralın sağlanamadığı durumlarda, Bölüm 8 de kirişlerin kesme dayanımı ile ilgili olarak öngörülen bütün kurallara uyulmalıdır.

Saygılarımla
 
Geri
Üst