V11'i Online Satın Alın

Döşemesiz yapı çözümleme

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan enciniir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
arkadaşlar merhaba herkese şu an elimde döşemesiz şekilde çözmem gereken bir yapı var. 2 katlı olacak yapı zemin+1 diye. 1.katın üzeri 1.5 m yükseklikte bir havuz olacak. havuzda 230 t su olacak. bu şekilde olunca nasıl bir çözüm yapılabilir? ilk defa döşemesiz bir yapı çözücem kiriş yüklerini ne kadar almam lazım? 1.44 t/m2 olarak hesapladım ama tam emin olamadım. Projeyi ekliyorum değerli görüşlerinizi bekliyorum..

Ekli dosyalar

Merhaba;

Eklediğiniz model yapılmak istenileni anlatmıyor, mimari çizim de eklemeniz daha açıklayıcı olabilir. Üstte havuz varsa sistem neden döşemesiz mesela...

2m proje":2iowdonz' Alıntı:
Merhaba;

Eklediğiniz model yapılmak istenileni anlatmıyor, mimari çizim de eklemeniz daha açıklayıcı olabilir. Üstte havuz varsa sistem neden döşemesiz mesela...
alttan bakıldığında havuzun görünmesi isteniyor bi de havuz zaten camdan yapılacak zaten

Merhaba;

Öncelikle havuzun kendi ağırlığını ve su dan dolayı oluşacak hareketli yükleri çizgisel yük olarak kirişlere tanımlamanız gerekecek. Bu işlemi yaparken kiriş özelliklerindeki duvar yükü ve hareketli yük seçeneklerini kullanabileceğiniz gibi kirişe sağ tıklayıp yük tanımla diyerekte yapabilirsiniz.
Sonrasında yapmanız gereken tek şey analiz butonuna basmak, program sistemde döşemeler olmadığı için sizi diyaframsız çözüme yönlendirecektir.

saygılarımla...

Ekli dosyalar

• döşemesiz.png
    döşemesiz.png
    10 KB · Görüntüleme: 4,923
2m proje":38ernwzq' Alıntı:
Merhaba;

Öncelikle havuzun kendi ağırlığını ve su dan dolayı oluşacak hareketli yükleri çizgisel yük olarak kirişlere tanımlamanız gerekecek. Bu işlemi yaparken kiriş özelliklerindeki duvar yükü ve hareketli yük seçeneklerini kullanabileceğiniz gibi kirişe sağ tıklayıp yük tanımla diyerekte yapabilirsiniz.
Sonrasında yapmanız gereken tek şey analiz butonuna basmak, program sistemde döşemeler olmadığı için sizi diyaframsız çözüme yönlendirecektir.

saygılarımla...
cevabınız için teşekkür ederim yalnız kafama takılan birşey var çizgisel yük dediğiniz değer ne olmalı? normalde döşeme olunca 230/160= 1,44 t/m2 gibi düşünebiliriz ancak döşeme olmadığı için bu değeri nasıl hesaplayabileceğimi bulamadım malesef

Tekrar Merhaba;

Bildiğiniz üzere suyun yoğunluğu 1t/m3 yani havuz yüksekliğiniz 1.5 olduğuna göre ve havuz tam dolu gibi düşünülürse metre karede 1.5ton su yükünüz olacak, bu durumda toplam su yüküyle bir işiniz yok.
Su yükünü ve havuzun kendi taşıyıcısının yükünü güvenli tarafta kalacak şekilde kirişlere dağıtmanız gerekecek, bu işlemi yaparken kiriş aksları arasında kalan kısımlarda sanki döşeme varmış gibi düşünüp üzerindeki yükleri kırılma çizgileriyle dağıtabilirsiniz.
bir diğer yöntem buralara döşeme tanımlayın ancak bu döşemelerin materyalinin ağırlığını sıfır olarak tanımlayın (bunun için yapı ağacından sıfır ağırlıklı bir materyal oluşturabilirsiniz) sonrasında bu döşemelerin özelliklerine girin ve statik sekmesinden diyafram oluşturmayan döşeme olarak işaretleyin. Artık bu döşemeler sizin yerinize üzerindeki kaplama ve su yükünü kirişlere aktaracaktır.

Saygılarımla.

2m proje":3feuicw1' Alıntı:
Tekrar Merhaba;

Bildiğiniz üzere suyun yoğunluğu 1t/m3 yani havuz yüksekliğiniz 1.5 olduğuna göre ve havuz tam dolu gibi düşünülürse metre karede 1.5ton su yükünüz olacak, bu durumda toplam su yüküyle bir işiniz yok.
Su yükünü ve havuzun kendi taşıyıcısının yükünü güvenli tarafta kalacak şekilde kirişlere dağıtmanız gerekecek, bu işlemi yaparken kiriş aksları arasında kalan kısımlarda sanki döşeme varmış gibi düşünüp üzerindeki yükleri kırılma çizgileriyle dağıtabilirsiniz.
bir diğer yöntem buralara döşeme tanımlayın ancak bu döşemelerin materyalinin ağırlığını sıfır olarak tanımlayın (bunun için yapı ağacından sıfır ağırlıklı bir materyal oluşturabilirsiniz) sonrasında bu döşemelerin özelliklerine girin ve statik sekmesinden diyafram oluşturmayan döşeme olarak işaretleyin. Artık bu döşemeler sizin yerinize üzerindeki kaplama ve su yükünü kirişlere aktaracaktır.

Saygılarımla.
çok teşekkür ederim dediğiniz gibi döşemenin kendi ağırlığını 0 yaparak sistemi çözmeye çalışacağım sizi rahatsız ettiğimin farkındayım kusura bakmayın son 2 sorum olacak bunları da cevaplandırabilirseniz çok mutlu olurum.1) saplama kirişlerle yapmış olduğum sistem biraz düşündürüyor beni sizce ne kadar sağlıklı olur bu şekilde? 2)radye temel yükünü de aynı şekilde almam gerekiyor değil mi? yani sabit yük olarak 1.5 t+havuzun kendi ağırlığı ve hareketli yük olarak da havuza girecek insanların toplam ağırlığı olacak

Merhaba;

1. Saplama kirişleriniz olmasa tabiki daha iyi olabilir, mimari açıdan sıkıntı olmayacaksa kolon ekleyebilirsiniz...
2. Radye temel üzerinde de ikinci bir hazuz yok ise tekrardan aynı yükleri radyeye vermenize gerek yok program zaten üst yapı yüklerini temele etki ettirecektir.

Kolaygelsin, gerekli düzenlemelerden sonra projenizi tekrar paylaşırsanız yine yorum yapabiliriz.

2m proje":1r5q66a4' Alıntı:
Merhaba;

1. Saplama kirişleriniz olmasa tabiki daha iyi olabilir, mimari açıdan sıkıntı olmayacaksa kolon ekleyebilirsiniz...
2. Radye temel üzerinde de ikinci bir hazuz yok ise tekrardan aynı yükleri radyeye vermenize gerek yok program zaten üst yapı yüklerini temele etki ettirecektir.

Kolaygelsin, gerekli düzenlemelerden sonra projenizi tekrar paylaşırsanız yine yorum yapabiliriz.
ilginiz için çok teşekkür ederim malesef mimariden dolayı kolon ekleyemiyorum bu şekilde bir çözüm yapmak zorundayım. yapı ağacından 0 ağırlıklı materyali nasıl tanımlıyoruz acaba? materyal ekle sekmesinde beton ve demir özellikleri var sadece ağırlık ile ilgili birşey göremedim?

enciniir":2pi3iroe' Alıntı:
2m proje":2pi3iroe' Alıntı:
döşeme analizi yapmazsanız donatıda atanmaz...
ayrıyeten döşeme analizi yapmadım zaten tam rijit diyafram olarak çözdüm yine de döşeme donatıları çıkıyor.
projeyi bahsettiğiniz şekilde düzenleyerek çözdüm eksik gördüğününüz şeyleri belirtirseniz çok iyi olur tekrardan çok teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz

Ekli dosyalar

Merhaba;

Döşeme ve kiriş yüklerinde biraz değişiklik yaptım, birde döşemelerde donatı hesaplanmaması için analiz menüsünden döşeme analizi yapma dedim.
Ekteki modelle devam edebilirsiniz.

Ekli dosyalar

Geri