15/11/2025’den sonra fiyatlar güncellenecektir.
V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Düğüm noktalarının betonarme hesabı etkilemesi söz konusu mudur?

alperenkir_

Yeni Üye
Belediyeye inceleme için sunmuş olduğum projeme
"Düğüm noktalarınız hatalı. Tek düğüm noktası aks üzerinde olacak şekilde tüm kolonları tadil
ediniz lütfen. Perdeler hariç tüm kolonlar için bu mümkün."
şeklinde hata yazıyor. Ve projeyi geçiremiyorum.
Düğüm noktalarının kendi söyledikleri şekilde düzenlendiğinde hesabın değiştiği ve bazı kısımların kurtarmadığını, o yüzden de düğüm noktalarının bu şekilde tanımlanması gerektiğinin zorunlu olduğunu söylüyorlar. Bunun için de aksların yerini değiştirmem isteniyor. Ben de uygulamada çıkacak zorluklar nedeniyle aksları o şekilde çizmek istemiyorum. O şekilde yaptığımda daha gerçekçi bir hesap yapmış olacağıma inansam belki yine yaparım ama ona da pek inanmıyorum. İdeCad'den bir yetkili bana bu konuyla ilgili yardımcı olabilir mi? Böyle bir durum var mıdır?

1762155678564.png

Ekli dosyalar

ideCad'den bir yetkili bana bu konuyla ilgili yardımcı olabilir mi? Böyle bir durum var mıdır?
idecad programında aks çizimi zorunluluğu yoktur. Aks konumları analiz sonuçlarını etkilemez.

Akslar sadece kalıp planı ve detay çizimleri için gereklidir.
Kolona bağlanan kiriş ve perdelerin düğüm noktaları, kolonun kenarında veya kolon içinde kalacak şekilde modellenebilir.
Bu durum analiz modelini değiştirmez.
Düğüm noktalarının aks üzerinde birleştirilmesi idecad model oluştururken düzenleme aşamasından kolaylık sağlayabilir.
Örneğin bir aksı taşıdığınızda aks ile birlikte aks kesişimlerine bağlı tüm elemanlar taşınacaktır. Aks üzerinde birleştirmek bu düzenleme kolaylığını sağlar
1762169375439.png

Analiz sonuçlarının değiştiği bir durum oluşturursanız iki modeli gönderirseniz inceleriz.

idecad programında aks çizimi zorunluluğu yoktur. Aks konumları analiz sonuçlarını etkilemez.
Akslar sadece kalıp planı ve detay çizimleri için gereklidir.
Kolona bağlanan kiriş ve perdelerin düğüm noktaları, kolonun kenarında veya kolon içinde kalacak şekilde modellenebilir.
Bu durum analiz modelini değiştirmez.
Düğüm noktalarının aks üzerinde birleştirilmesi idecad model oluştururken düzenleme aşamasından kolaylık sağlayabilir.
Örneğin bir aksı taşıdığınızda aks ile birlikte aks kesişimlerine bağlı tüm elemanlar taşınacaktır. Aks üzerinde birleştirmek bu düzenleme kolaylığını sağlar

Ekli dosyayı görüntüle 56253
Analiz sonuçlarının değiştiği bir durum oluşturursanız iki modeli gönderirseniz inceleriz.

Yasin bey sürekli çalısan 2 kirişin aynı kolona saplandığını düşünürsek. üstteki sizin çiziminizde p01 perdenin k02 kolon olduğunu düşünelim. bu iki kirişin modellenirken kolona ayrı noktalardan tutulması sonucunda analiz süresinde bir değişme oluyormu. Üstteki verdiğiniz cevaba itafen iki kirişinde kolonun herhangi bir yerinden ayrı ayrı bile olsa tutması yeterli anladığımız kadarıyla

Son düzenleme:
bu iki kirişin modellenirken kolona ayrı noktalardan tutulması sonucunda analiz süresinde bir değişme oluyormu.
Analiz modelinde , sonuçlarda ve analiz süresinde bir değişme olmaz.

Evet herhangi bir noktadan kolona bağlanabilir. Ama genel modelleme olarak aks kesişimlerinin kullanılmasını öneririm.
Sizin yaptığınız şekilde aks olmayan kolon kenarına bağlantı yapılabilir fakat örneğin bir 2b altlık çizim üzerinden çalışıyorken "gelişmiş yakalama" aktif olarak çalışdığınızda farkında olmadan kolon kenarı yerine kolon taramasının veya duvarın sıvası gibi başka bir noktaya yakalama ihtimaliniz var.
Bu durumda modelde hata yapılma olasılığı artıyor. Sizin projenizde hatalı bir bağlantı göremedim.
Bu sorunların yaşanmaması için önerim;
-Gelişmiş yakalama komutunu kapatarak çalışın.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Düğüm noktasına kilitlen her zaman aktif olmalı.

-Aksları kullanmanız uygun olur ama şart değil.
Gerekli olduğu durumlarda CTRL tuşuna basıp bu noktaları gelişmiş yakalama ile yakalayabilirsiniz.

Analiz modelinde , sonuçlarda ve analiz süresinde bir değişme olmaz.

Evet herhangi bir noktadan kolona bağlanabilir. Ama genel modelleme olarak aks kesişimlerinin kullanılmasını öneririm.
Sizin yaptığınız şekilde aks olmayan kolon kenarına bağlantı yapılabilir fakat örneğin bir 2b altlık çizim üzerinden çalışıyorken "gelişmiş yakalama" aktif olarak çalışdığınızda farkında olmadan kolon kenarı yerine kolon taramasının veya duvarın sıvası gibi başka bir noktaya yakalama ihtimaliniz var.
Bu durumda modelde hata yapılma olasılığı artıyor. Sizin projenizde hatalı bir bağlantı göremedim.
Bu sorunların yaşanmaması için önerim;
-Gelişmiş yakalama komutunu kapatarak çalışın.
Düğüm noktasına kilitlen her zaman aktif olmalı.

-Aksları kullanmanız uygun olur ama şart değil.
Gerekli olduğu durumlarda CTRL tuşuna basıp bu noktaları gelişmiş yakalama ile yakalayabilirsiniz.
Ben zaten kesinlikle akslı ve tek düğüm noktası çalısıyorum, hem çizim kolaylığı hemde mimariyle uyusma konusu yasamamak için. Bu konu açıldığı için analiz süresine etkisi varmı merk ettiğimden sormustum. çok teşekkür ederim

Geri