Güncel Fiyatlar ile Online Satın Almak için Tıklayınız

depo toprak yükü ve derzi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan vforv
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

vforv

Tanınmış Üye
Merhaba projemde uzun bir su deposu var üstüne yaklaşık 100-150 cm toprak gelecekmiş. Ona göre G yükünü fazla tuttum ancak bu şekilde hiç bir eleman kurtarmıyor. Ve dilatasyon da gerekli mi buna acaba?
 

Ekli dosyalar

Merhaba,
projenize yüzeysel olarak baktım, bazı tavsiyelerim;
  • öncelikle TBDY2018 kapsamına girip girmediği tartışılır bir proje olmakla beraber, kanaatimce kapsam dahilinde yaklaşmanın mahsuru yok... kapsam dışı olsa dahi deprem etkileri için TBDY'deki esasların referans olarak kullanılmasında bir mahsur yok.. Ayrıca yeraltı su depolarına ilişkin varsa mevzuatını araştırmanızı, tasarım kriterlerimiz dışında ilave tedbirlerin olup olmadığını öğrenmenizi tavsiye edebilirim...
  • R=8 alamazsınız bu yapıda, R'yi en yüksek 7 alma hakkı veriyor TBDY ancak daha da aşağıya çekmenizi öneririm...
  • perdelere etki edecek dinamik ve statik toprak itkilerini hesaplayıp ilgili kombinasyonları mutlaka tanımlayın... forumda yeterli düzeyde bilgi mevcut oradan yararlanabilirsiniz..
    Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
  • ts500'de akışkan basıncı ile ilgili kısmı ss olarak ekliyorum, programda "A" su basıncı için yük oluşturup bu yükü perdelerin iç kısımlarına elverişsiz durumu verecek şekilde yükleyin (depo ortasında duran perdelere iki taraftan da yükü vermeyin), daha sonra gerekli kombinasyonları TS500'e göre oluşturun..
AkıskanBasıncı.PNG

  • yapıda sıcaklık farkından kaynaklı gerilmelerin oluşması pek beklenmediğinden zeminle alakalı spesifik bir durum yoksa (ani profil değişimi, farklı oturma vs) dilatasyon yapmadan da tek parça devam edebilirsiniz... (radye kalınlığında cimri davranmayın)
  • döşemeleriniz 20 cm ve bu ebatlar için yeterli gelmeyebilir... dış perdeleri belirli mesafelerde kolonlarla desteklemek istemişsiniz, bu kolonların aralıklarını sıklaştırıp, kuvvetli kirişlerle birbirine bağlayın... sistemdeki bağ sayısını arttırmış, stabiliteye katkı sağlamış olursunuz.. kirişleriniz geniş kirişler olacağından, üzerine gelen toprak yükünü ihmal etmeyip kirişlere bu yükü verin..
  • depo tam doluymuş gibi radye temel yüklerini düzenleyin.. depo su yükünü kaplama yükü olarak radyeye verebilirsiniz..
  • son olarak çevresel etki değerini projede doğru belirtip, korozyona karşı ilave önlemlerinizi paftanıza vurgulamanızda fayda var..
iyi çalışmalar, saygılar...
 
Son düzenleme:
Geri
Üst