V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Deprem ivme kayıtları tanımlama hakkında

halilamiroglu

Yeni Üye
Merhabalar iyi günler
hocam benim tez için tasarladığım bir projem var tbdy 2018e uygun ayrıyeten tez hocası da deprem ivme kayıtlarına ulaşmamızı istedi daha sonra ivme değerlerine göre analiz yapmamızı istedi. ivme verileri txt, AT2,DT2 ve VT2 dosya türü şeklinde
ben idecad statik uygulamasına nasıl tanımlayabilirim uygun bir analiz nasıl yapabilirim şimdiden teşekkür ederim.
saygılar
 
Merhaba;

Programın kurulum dosyasında (C:\Program Files\ideCAD\ideCAD Statik 10\Time history ivme kayıtları) DBYBHY 2007 'ye göre zaman tanım alanında analiz örneği bulunmaktadır. Bu örnek içerisinde ivme kayıtlarının nasıl tanımlandığı detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. İvme kayıtlarını tanımlamak bu pdf 'ten yararlanabilirsiniz.
Burada ivme kayıtlarının yalnızca AT2 (veya başka isim de olabilir önemli olan ivme değerinin olması) kısmını tanımlamanız gerekiyor. DT2 ve VT2 yerdeğiştirme ile hız değerleri olduğunu tahmin ediyorum. Öncelikle bunların ayrılması gerekmektedir. Excel 'de bunları rahatlıkla ayırabilirsiniz.

10.59 versiyonu itibariyle programda zaman tanım alanında doğrusal analiz ve bir DGT yaklaşımı olan zaman tanım alanında mod toplama yöntemi kullanılmaktadır.
Zaman tanım alanında doğrusal olmayan analiz henüz programa eklenmemiştir.

Aşağıdaki bağlantı da yardımcı olacaktır.


Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.


Saygılarımla...
 
Merhabalar,
Yapmış olduğum yüksek lisans tezinde IdeCAD ile modellediğim yapı temel altına deprem kaydı etki ettirmek istiyorum. Fakat bu deprem kaydı bir zemin programında zemin büyütmesi faktörüne uğramış halde. Oradan aldığım zaman ve ivme kayıtlarını burada anlatıldığı gibi text dosyası ile sol sütuna zaman sağ sütuna ivme değerleri olacak şekilde Zaman tanım alanı fonksiyonu olarak programa import ettim. Burada bir problemim yok, sonrasında Zaman tanım alanında analiz durumunda ölçekleyip kaydettiğimde yapı ağacında görüntüleme alabiliyorum. Bu yapmış olduğum işlemler ile Deprem spektrumu ile mod birleştirme yöntemi 4.8.2 kısmını seçip mi analiz yapmalıyım? Zaman tanım alanında mod toplama yöntemi 4.8.3 kısmını mı? Bir de yer hareketi ölçekleme kısmından tekrar bir işlem yapmalı mıyım analizden önce? Yer hareketi ölçekleme kısmında da en az 11 adet deprem ibaresi var. Yer hareketi ölçekleme ikonu ile Zaman tanım alanı fonksiyonu ekleme kısımları aynı işlemleri mi yapıyor?
Biraz baktığımda IdeCAD de zaman tanım alanında iki farklı şekilde hesap yapılıyor:
1) Dayanıma Göre Tasarım,
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
, yaklaşımında kullanılan modal hesap yöntemlerinden bir tanesidir. Bu hesap yöntemi ile doğrusal deprem hesabı yapılmaktadır.

2) Zaman Tanım Alanında Doğrusal Analiz.
Benim tezde yapmak istediğim deprem kaydı işlemi için biraz şaşırmış durumdayım. Yer hareketi ölçekleme kısmını yukarda bahsettiğim gibi yapı ağacında görüntüleme aldıktan sonra tekrar kullanmalı mıyım mesela? O kısımda neden 11 adet deprem kaydı kullanıyoruz? Ben en fazla 3 tane deprem kaydını programa import etmek ve sonuçlandırmak istiyorum.
Sorunumu açıkça ifade etmeye çalıştım, yardımcı olursanız çok memnun olurum. Teşekkür ederim, ,iyi çalışmalar dilerim.

Saygılarımla.
 
Geri
Üst