deprem kombınasyonlarını kullanmadan tasarım yapmak ıstıyorum

kolay gelsin totem ,durak gıbı yapısal olmayan tasarımlarımda proragramda deprem kombınasyonlarını kullanmadan tasarım yapmak ıstıyorum sadece yatay yuk olarak ruzgar etkılerını kullanmak istıyorum.bunu nasıl yapabirim programdan bu yapılarda deprem kombınasyonunu nasıl çıkarabirim yardımcı olursanız sevinirim..
 
evet onu deneyerek buldum ama o sistemde hata veriyor ve aynı anda çözerken olmuyor anazliz vermiyor ıskeleyı girip analizden sonra girince 4 kolon ve kırıs atıyorum denemek için oda hata veriyor
4 ayaklı bir tasarım yapınca hata veriyor
 
Yeni proje açınız. Önce iskele giriniz. Ardından analiz yapmadan totemi de oluşturunuz. Sonra analiz yapınız. Perspektif ekranda elemanların tasarım sonuçları görünmektedir.
Ancak iskele dışında yapı ne olursa olsun program deprem yükü hesabı mutlaka yapar. Depremli kombinasyonları devredışı bırakamazsınız. Ancak deprem kuvvetlerini çok küçültmeyi deneyebilirsiniz. Bunun içinde Analiz ayarları sihirbazında deprem düzeyini DD-4 seçip zemini de ZA seçerseniz oldukça küçük değerler elde edebilirsiniz.

İyi Çalışmalar.
 
kolay gelsin bir sorum daha olacakta kolonlarda kesme kapasıtesını kesıt buyutmeden saglayamıyorum. ezbere de gitmek istemiyorum. bu konuları daha iyi ve basit anlatan bir kitap var mı onerebieceginız
 
kolay gelsin bi sorum daha olacak.atalent momentları verilirken Ix =3 eksenıve Iy =2 eksenı seklındemı yoksa projedekı global eksen takımına gore mı girilen şekılde mi.çunku tablolarda y y eksenı guclu eksen olarak verilmiş ama detay kısmıda ıx eksenı daha guclu gozukuyor kafam cok karıstı yardımcı oluranız bu konuda sevinirim
 
Merhaba;

Kitap için Prof. Dr. Erdoğan Uzgider'iN ÇELİK YAPILAR kitabı uygun olacaktır. Bunun dışında ücretsiz olarak Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı internet sitesinden Çelik Yapıalr Uygulama Kılavuzu indirebilirsiniz. Örnekler ve çözümleri mevcuttur.

Iy=3 eksenine Iz=2 eksenine denk gelmektedir programda. Projede yapı ağacında kesitler bölümünden kullandığınız bir kesiti seçip ardından raporlarda yer alan önbilgi sayfasından kontrol edebilirsiniz. Ekteki görsel anlamanıza yardımcı olacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • 1.png
    1.png
    126 KB · Görüntüleme: 22
yanlıs anlamadıysam DETAY KISMINDA Ix kısmındakı atalent momentı o zaman 2 eksenıne yanı z eksenıne tekabıl edıyor yanılıyormuyum atalent momentleri Ix ,Iy olarak verilmiş.detayın içerisnde.ayrıcaa major aksda 3 eksenı dogrumuyum.betonarmede major yon kolon aksının yonunu gosteriyor.ide anlatımda ıse minör olarak verilmiş.betonarmede +x yonu major yon olarak çelikde 3 yonunu major yon olarak kabul edıyorum yanlıs bir bilgi sahıbı isem duzeltebilirmisınız.
 
Merhaba;

Çelik için majör yön atalet değerlerinin yüksek olduğu yön anlamına geliyor. 3 yönü majör yön oluyor, 2 yönü ise minör yön oluyor. Betonarme ile birlikte düşünmeyiniz kafa karıştırıcı olacaktır.
 
MERHABA; BİR SORUM VAR MÜSADENİZLE YONETMELIGIN (9.2.8) MADDESINE GÖRE ENKESIT KOSULLARI BELİRLENIRKEN ASAGIDA GONDERDIGIM PROJEDE BİR SEÇİM YAPTIM.MAJOR VE MINOR YONLERIN HER IKISINIDE MOMENT AKTARAN BİRLEŞİM OLARAK GİRDİM.AMA Y YONUNDEKI BUTUN KOLON VE KIRISLERI SECERKEN X YONUNDEKI SADECE BASTAKI VE SONDAKINI MAKAS SİSTEMİNİ SECTIM.BU SECIM YAPILIRKEN BUTUN CERCEVELERİN VE MAKAS SİSTEMLERININ SEÇİLMESİ GEREKIYOR MU ? BENIM YAPTIGIM SEKIL DOGRU MU KONTROL EDIP BILGI VEREBILIRSENIZ SEVİNİRİM.
 

Ekli dosyalar

  • yonetmelık (9.2.8).ide10demo
    2.1 MB · Görüntüleme: 57
Merhaba;

Hepsini seçmeniz daha uygun olur. İç aksların seçilmemesi durumu daha çok çok katlı fazla sayıda ara açıklığı olan yapılarda iç bölgenin düşey etkiler dış bölgenin de depreme karşı çalıştığı varsayımına göre seçilebilir. Bu durum genel bir doğru değildir. Taşıyıcı sistemlere ve sizin yapınıza göre değişir, mühendis olarak yorumlanması gerekir.


İyi Çalışmalar.
 
Geri
Üst