V11'i Online Satın Alın

Deprem performans analizi yapılmış bina

Merhabalar. performans analizi yaptığım ekte verdiğim okul binasında hem kontrollü hasar hem de sınırlı hasarı sağlamış oluyorum ve rapor sonucunda herhangi bir hata almadım ama rapor detayına baktığımda onlarca kolonda gevrek hasar olarak geçmiş. modellemeyi paylaşıyorum bu binada güçlendirme ihtiyacı var mı diye bakabilir misiniz.
link =>
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

Doğrusal performans analizi veya doğrusal olmayan performans analizi uygularken dilatasyonlu yapıları ayırarak ayrı projeler halinde çözmek TBDY 15.8 'de belirtilen değerlendirme koşulları açısından daha uygun olacaktır. Bu sebeple projenizde dilatasyonlu kısımları ayırarak çözüm yapmanız daha uygundur.

Performans analizlerinin tamamında mevcut donatıların doğru tanımlanması önemlidir. Bu sebeple tüm elemanlardaki enine ve boyuna donatıları mevcut projedeki gibi tanımlamanız gerekir.

Betonarme kolonların neredeyse tamamında sarılma bölgesinde enine donatı aralığı 20 cm olarak girilmiş. Bu durum mevcut yapıda da bu şekilde mi? Eğer değil ise enine donatı aralıkları düzenlemeniz gerekmektedir. Süneklik kontrollerinde elemanlara gelen kesme kuvveti kontrolü yapılır. Enine donatı aralığı da kesme dayanımını belirlediği için bu değerlerin doğru girilmesi önemlidir. Bunun yanında perde ve kirişlerdeki donatı durumunu da kontrol etmenizde fayda var.

Üst katlara devam etmeyen bodrum perdeleri için "perde ayarları" diyaloğunun "statik/betonarme" sekmesinden "tüm katlara devam etmeyen perde" seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

1640942242686.png

Projeleriniz ve sorularınız için teknik destek merkezine de ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla...

Projenizi inceledim yazılanları okudum sizin sorununuz benimde aklıma takıldı o kadar çok gevrek eleman varken neden sınırlı hasar çıkıyor

Projenizi inceledim yazılanları okudum sizin sorununuz benimde aklıma takıldı o kadar çok gevrek eleman varken neden sınırlı hasar çıkıyor
Doğrusal performans analizi değerlendirmesi TBDY2018 Bölüm 15.8. "Mevcut binaların deprem performansının belirlenmesi" bölümünde belirtildiği gibi yapılmakta ve performans değerlendirilmesi sırasında "eğer gevrek eleman var ise güçlendirilmesi koşulu " aranmaktadır.

1640952827000.png

Eko hessbı kurtarmayınca evet analizi dgt yaptysak şgdt yapmak lazım ama idecadda bu seçenek yok diye biliyorum birde normalde analiz sonrasinda normalde rapor sonucunda tamam gerekli performansi sağladınız diyor ama orda şart koşması gerekmiyor mu gevrek hasar gören elemanların güçlendirilmesi koşuluyla diye

Yapmanız gereken;
--Performans analizi,
--kurtarmıyorsa tek modlu itme analizi,
--kurtarmıyorsa çok modlu itme analizi yapmalısınız. (Bu hesap için TASARIM GÖZETMENİ desteği almalısınız.)

Bu hesapları idecad ile doğru bir şekilde yapabilirsiniz.

Geri