V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Deprem Yönetmeliğinde yapılacak değişiklik hakkında

HASAN FIRAT

Yeni Üye
Merhaba, deprem yönetmeliği değişikliği hakkında bilgisi olan var mı? Bu değişiklik ne zaman yapılacak?

2026 sonlarına doğru bekleniyor, muhtemelen daha sert kurallara geçeceğiz. -kolon enkesit en-boy oranı 1.5 gibi vs.-

Alper İlki hocanın yönetmeliği piyasadaki çoğu mühendisin anlamadığı için okumadığını bu yüzden daha basit ve net kurallarla yönetmeliği revize edeceklerini söylediğini hatırlıyorum.

Son düzenleme:
Alper İlki hocanın yönetmeliği piyasadaki çoğu mühendisin anlamadığı için okumadığını bu yüzden daha basit ve net kurallarla yönetmeliği revize edeceklerini söylediğini hatırlıyorum.
Yetkin mühendislik olmadığından, paket programların verdiği olanaklar gereği yaptım oldu zihniyeti sebebiyle, R katsayısının dahi anlamını çoğu statik projeci bilmediğinden, bahsettiğiniz hocalarda bundan çok memnun olmasa da, daha sıkı kuralların gelmesi bekleniyor. Aslında bir anlamda teknoloji imkanlar artmasına rağmen düşük kalitedeki imalat ve proje ortalaması olduğundan yönetmelik daha geleneksel ve sıkı olacak gibi görünüyor.

Çok üzücü bir durum. Mühendislikte yetkinliği artırmak yerine kaynak sarfiyatını artıracak kurallar getiriliyor. Denetim sıklaştırılsa veya müelliflik şartları ağırlaştırılsa hem mühendislerin yetkinliği artar hem ekonomik tasarımlar yapılabilir hem müellifler hak ettiklerini kazanabilirler.

btw sir alper ilki yine der ki 1 tane bile 2018-2007-1997 yönetmeliğine tam uymuş bina gösteremezsiniz ki maraşta yıkılmış olsun

Geri