V11'i Online Satın Alın

Deprem Yükü ve beta Katsayısı

ce.mesutergul

Yeni Üye
Merhabalar,

İdeCAD-Etabs-Sta4CAD i her yönü ile kıyaslayan bir tez çalışması yapıyorum. İdecad ile ilgili bir sorum var. Yardımcı olursanız çok sevineceğim:

Bildiğiniz üzere A1, B2 veya B3 türü düzensizliklerden en az birinin binada bulunması durumunda beta=0.90, yoksa beta=0.80 alınıyor. Sta4CAD'te el ile girdiğimiz beta değerini İdeCAD'te otomatikman 0.9 alındığını görüyorum. El ile bu değeri değiştiremedim. Üstelik 0.9 olarak verilen beta değerine ve 0.79 çıkan mod birleştirme/eş değer oranına rağmen analiz raporlarında bu beta katsayısı ile herhangi bir düzeltme yapılmadığını gördüm. Bunun açıklaması nedir?
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

İyi Çalışmalar

Merhaba,

ce.mesutergul":je04szw5' Alıntı:
İdeCAD'te otomatikman 0.9 alındığını görüyorum

Eklediğiniz 1.rapora göre A1, B2 veya B3 düzensizliklerin hiçbiri yok. Dolayısıyla beta=0.8 olmalı. Eklediğiniz 3. Rapora bakarsanız Beta değeri 0.8 alınmış.

El ile bu değeri değiştiremedim.

Yönetmelik yaptırımı olduğu için program beta katsayısını değiştirmeye müsaade etmiyor. Beta katsayısı yönetmeliğe uygun alınır.

. Üstelik 0.9 olarak verilen beta değerine ve 0.79 çıkan mod birleştirme/eş değer oranına rağmen analiz raporlarında bu beta katsayısı ile herhangi bir düzeltme yapılmadığını gördüm. Bunun açıklaması nedir?

Vt-x = 265.81 tf
VtB -X = 210.84 tf
beta=0.8

x yönü büyütme faktörü = 0.8* 265.81 / 210.84 = 1.01

Vt-y = 265.81 tf
VtB -Y = 207.26 tf
beta=0.8

y yönü büyütme faktörü = 0.8* 265.81 / 207.26 = 1.03

Düzeltme yapılmaktadır. Hepsi eklediğiniz raporda görünmektedir.

Büyütme katsayıları eleman uç kuvvetlerinde betonarme tasarımdan önce uygulanmaktadır. Örneğin kolon betonarmesine bakarsanız, ham ve tasarım sonuçlarını ayrı ayrı görebilirsiniz. Tasarım sonuçları arttırılmış değerlerdir.

cevabınız için teşekkürler. beta ilk sonuçlarda 0.9 çıkmıştı. sonra düzelmiş, farketmemişim.

"seçilen" olarak gösterilen deprem kuvvetlerinde beta düzeltmesi yapılmıyor yani? Peki toplam (beta ile düzeltilmiş) deprem kuvvetini nasıl görebilirim? bunu görmek için kendim çarpmam mı gerekiyor?

ce.mesutergul":1lhd34j1' Alıntı:
cevabınız için teşekkürler. beta ilk sonuçlarda 0.9 çıkmıştı. sonra düzelmiş, farketmemişim.

"seçilen" olarak gösterilen deprem kuvvetlerinde beta düzeltmesi yapılmıyor yani? Peki toplam (beta ile düzeltilmiş) deprem kuvvetini nasıl görebilirim? bunu görmek için kendim çarpmam mı gerekiyor?

Yönetmelikte ilgili maddede "tüm iç kuvvetler ve yer değiştirme kuvvetleri" beta katsayısı ile çarpılacaktır yazar. Program bunu uygulamaktadır. Raporda verilen deprem kuvvetleri ham, yani çarpılmamış değerlerdir. Bunlardan uç kuvvetleri hesaplanır. Daha sonra raporda görünen büyütme faktörü ile çarpılarak o uç kuvvetler büyütülür ve tasarımda kullanılır. Mümkün olduğunca programın yaptığını detaylı yazıyorum ki tez çalışmanıza ışık tutabilsin.

Buna göre sorunuza yanıtlayacak olursak, evet seçilende yazan deprem kuvvetleri çarpılmamış değerlerdir. Çarpılmış değeri elde etmek istiyorsanız kendiniz çarpabilirsiniz.

Geri