V11'i Online Satın Alın

Devrilme momenti şartı neden var

civilization

Tanınmış Üye
Merhabalar,
sizlerde karşılaşıyorsunuz dur ki özellikle asmolen binalarda devrilme momentini %75'in üzerine çıkartmak neredeyse imkansız. elimde de böyle bir iş var %60'ı bir türlü geçemedim ve artık hayatı sorgulamaya başladım. kanun koyucular bu devrilme momentini neden karşımıza çıkartmışlar, taban kesme kuvvetinin hesabı ve kıyası neyi eksik yapıyordu. birde neden %75. yüksek sünekte de 40-75 arasında. bu rakamların belirlenmesinde nasıl bir yöntem izlendi de bu değerler bize sınır değer olarak verildi. biliyorum programla ilgili bir soru değil ama bi kaç gündür sürekli bu soru aklımda dönüp dolaşıyor.
şimdiden teşekkürler.

Re: Devrilme momenti şartı neden var.

Bu ve buna benzer şartlar istatistiksel yöntemlerle belirlenir. Benzer yapıların nonlinner analizleri yapılarak performansları bulunur. Ve istatistiksel olarak dayanıma göre bu yapıları tasarlamak için kurallar saptanır.

Re: Devrilme momenti şartı neden var.

Ismail Hakki Besler":1e8e8e66' Alıntı:
Bu ve buna benzer şartlar istatistiksel yöntemlerle belirlenir. Benzer yapıların nonlinner analizleri yapılarak performansları bulunur. Ve istatistiksel olarak dayanıma göre bu yapıları tasarlamak için kurallar saptanır.
İsmail Bey cevabınız için teşekkür ederim. istatistiksel olarak bir dayanağı vardır elbette oraya bir itirazım yok. benim merak ettiğim asmolen sistemler için %75 şartının altında olunca neler oluyor. yapı performansında ne gibi olumsuzluklar oluşuyor. mesela 75 değil de 60 olsa performans çok mu düşüyor. ve taban kesme kuvveti ile devrilme momenti arasında çok fazla mı performans farkı var.

Bu konuyu tam anlamanız için forumda açılan
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
ve sizin de katkı sağladığınız başlığı okumanızı öneririm.

Kural %60 olsaydı, yapıdaki perdeleri donatılandırırken %15 daha az moment altında donatılandırmış olurduk. Ve bu %15 momenti kolonlar kendi aralarında paylaşırdı. Kesme kuvveti yerine moment ile ilgili oran verilmesinin sebebi sünek davranışı betonarmede elimizde avcumuzda daha rahat kontrol edebiliyoruz olmamızdan.

Geri