Gönderdiğiniz projede ve değerlerde dikkate alınan moment değerleri arasında fark var.
Örneğin zemin kat S01 kolonu için konuşalım. en büyük moment değerleri Mx 4.92 tfm değerinde. ideCAD zımbalama raporu alındığında ise major moment değeri -26.63 tfm değerinde. Bu sebeple zımbalama değerleri arasında ciddi farklar çıkıyor.
Aşağıdaki görsede TBDY
7.11.7 ve
7.11.8 'de açıkça belirtildiği üzere zımbalama kontrolü yapılırken deprem etkilerinin D ile büyütülmesi gerekmektedir.
7.11.8 'de belirtilen, zımbalama gerilmelerinin zımbalama çevresi boyunda ideal dağıldığını kabul eden yöntem veya radye temellerin sonlu eleman sonuçlarından elde edilen kayma gerilmelerinin ikisi de zımbalama kontrolü için kullanılabilir.
bu iki yöntemde ortak nokta deprem etkilerinden gelen sonuçların D ile artırılmasıdır. ideCAD zımbalama kontrolü yaparken
7.11.8 belirtilen yöntemi kullanır.
Bu noktada radye temel gerilmelerini kullanarak bir karşılaştırma yapmak istersek şöyle bir yol izleyebiliriz. Radye temelde oluşan V12-v23 gerilmeleri
denklem 7.27 de belirtilen vpd değerine karşılık gelir. Görselleştirme penceresinde radye temel sonuçları 'nı incelerseniz burada zımbalama çevresine yakın bir noktada maksimum V13 değeri 79.41 tf/m2/m çıkmıştır. Bu değer
denklem 7.27 de belirtilen döşeme faydalı yüksekliği değeri olan d 'ye (43.5 cm = 0.435m) bölünürse 79.41/0.435 = 182.55 tf/m2 bulunur. Bu da diğer yöntemle bulunan zımbalama gerilmesi değerine oldukça yakındır.
tbdy 7.11.8 'e göre deprem etkisinden kaynaklanan moment değerlerinin d katsayısı ile büyütülmesi gerektiği belirtilmiş. aynı zamanda imo 'nun yayınladığı tbdy örnekler kitabında da zımbalama hesabı kolon momentleri d ile artırılarak hesap yapılmaktadır. çok net bilmemekle birlikte bu sebeple fark oluşmuş olabilir.
Zımbalama raporunda basılan momenti elle kontrol etmek istersek şöyle bir yola gidebiliriz. S01 kolonun deprem etkisinde alt ucunda oluşan momentlerin değerleri aşağıda gösterdiğim ekranda verilmiştir. Olumsuz kombinasyon olarak G'+Q' + D*(Ey+0,3Ex) +0,3Ez(G) olarak düşünürsek majör yöndeki moment değeri raporda verilen 26.63 tfm değerine yakın çıkmaktadır.
Zımbalama gerilmeleri hesaplanırken TBDY eğitim el kitabında deprem etkisinden oluşan
moment değerileri D katsayısı ile çarpmaktadır. Yukarıda belirttiğim üzere de Momentler D katsayısı ile çarpıldığında 5-10 tfm civarında bir kuvvet çıkmamalıdır.
daha detaylı bilgi için idecad bilgi bankasındaki örnekleri ve açıklamaları inceleyebilirsiniz.
inşaat mühendisleri odasının yayınladığı TBDY 2018 eğitim el kitabında ilgili sayfayı aşağıdaki resimde ekledim. Buradan da bakabilirsiniz.
Şu duruma da dikkat çekmek isterim. Kenar kolonlarda zımbalama çevresi düşük olacağından bu tip sonuçların çıkması olasıdır. Temele ampatman çıkmak bir çözüm olabilir.
Saygılarımla...