V11'i Online Satın Alın

Dilatasyon ne zaman yapılır

Re: Dilatasyon

Yapılarda dilatasyonla ilgili olarak bir en/boy oranı olduğu ile ilgili bir yönetmelik kaydını bilmiyorum. Bununla ilgili TS500 de 6.3.4 maddesinde bilgiler mevcuttur. Sözkonusu maddenin resmi ektedir. Genel olarak yapının toplam boyu da göz önünde bulundurularak uzunluğu 30-40 m yi geçen yapılarda dilatasyon önerilir. Buradaki esas hedef sıcaklık farklarından doğacak en kesit tesirlerindeki değişmeleri minimuma indirmektir. Isı hesabı yapılması durumunda bu boyutların test edilerek yapıması mümkündür. Dilatasyonların miktarı ile ilgili 2007 yönetmeliğinin 2.10.3 maddesinde Deprem derzleri konusunda sınırlamalardan bahsedilmektedir.

Bir diğer dilatasyon nedeni ise farklı şekle sahip yapılarda burulma etkisinden kurtarmaktır. Eğer çok rijit bir yapı oluşturuluyorsa bu yer değiştirmeler az olacağından bu tür farklılıklar gözardı edilebilir.

Farklı yüksekliklere sahip yapı blokları için de dilatasyon kullanılır. Bunda da yine amaç birbirine yakın düğüm noktalarının büyük yer değiştirme değerleri nedeniyle farklı hareket etme isteğinin karşılanmasıdır. Aynı zamanda zemin değerlerindeki aşırı değişimler de bu tür yapılarda dilatasyon yapmamızı gerektiren nedenlerdendir.

Sizin yapınıza bakıldığında dilatasyon yapmayı gerektirecek bir boyut olmadığını düşünüyorum. Altı katlı, yaklaşık 25m uzunluklu bir yapı olup düzgün sayılabilecek akslı kolonlar ve dar kenara paralel perdeler mevcuttur. Perdelerin dış akslarda olması yapı için daha sağlıklı olmakla beraber bu tür yapılarda bir çok mimari kaygılardan dolayı (cephe kaybı) ne yazık ki dış akslara konulamadığını görüyoruz. Belediyenin sizden böyle bir şartı neye istinaden istediğini, hangi yönetmeliğe dayandırdığını belirtmesi gerekir.
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot 2016-11-29 10.43.45.png
    Screenshot 2016-11-29 10.43.45.png
    268.3 KB · Görüntüleme: 3,932
Geri
Üst