V11'i Online Satın Alın

dilatasyonlu binalarda alfa s

ayrı blok çözümü ve ortak temel çözümü yapın. yapının karakterini(alfaS, R, peryotlar, ...) daha iyi raporlayabilirsiniz. ancak ortak temel tasarımında, ana blok dışındaki blokların zımbalama kontrolü yapılmıyor. bunu ayrıca gözden geçirmek gerek. ayrıca üst yapı etkileşimi de yapılamıyor. onun için
1-tüm modeli oluşturun. bu projeyi bir bütün olarak takip edebilmek için gerekli. kalıp çizimlerini bu dosyadan alabilirsiniz.
2-farklı kaydet ile derzlerden sistemi ayırın. her blok altına temel tanımlayın. analiz yapın. temel tasarımı yapın. zımbalama kontrolü yapın.
3-genel temel dosyası ile tüm temeli bir blok altında oluşuturup genel temel analizini çizimini yapın. burada alınan blokların ve ana bloğun üst yapı etkileşimi kapalı olacaktır.

bildiğim kadarıyla ide de ortak temel analizi yok yani tüm sistemi girip dilatasyonla ayırma işlemi ide de yapılmıyor bunu sistem de boşluklar bırakarak mı yapıyorsunuz ?

cakilomer":1r3tw9sl' Alıntı:
bildiğim kadarıyla ide de ortak temel analizi yok yani tüm sistemi girip dilatasyonla ayırma işlemi ide de yapılmıyor bunu sistem de boşluklar bırakarak mı yapıyorsunuz ?

Dilatasyonlu yapıları tek projede girebiliyoruz, dilasyon boşluğu da veri girişi ile birlikte zaten ayarlanabiliyor. Tüm yapı için de tek temel tanımlayabiliyoruz.

Ayrıca, ayrı proje olarak girilmiş yapıların ortak temel çözümü de yapılabilmektedir. Bunun için temel tesirlerini al komutunu kullanıyoruz. Bu şekilde farklı projeleri bir projede birleştirip, temel tesirlerini import edebiliyoruz ve ardından ortak temel tanımlıyoruz.

Kısacası ideCAD Statik programında ortak temel girişi ve analizi yapılabilmektedir.

İyi çalışmalar

cakilomer":3ksjosik' Alıntı:
ide de ortak temel analizi var. tüm sistemi dilatasyonlu şekilde girebilirsiniz. ben analizi ayrı yapmanızı önermiştim.

Ekli dosyalar

• 1.jpg
    1.jpg
    89.2 KB · Görüntüleme: 11,056
Merhaba ,
yorumlarınız için teşekkür ederim anlamadığım noktalar var ekte gönderdiğim projeyi ben 2 bodrumlu 10 normal katlı olarak hesaplayacagım. bodrum katlarda 3 blok halınde normal katlarda 2 blok halınde düzenlemem gerekiyor şimdi ben temel tesirlerini al komutuyla değil de sistemi girdim ayırmak istedğim yerlere sadece 5 er cm boşluk bıraksam ide onu otomatik olarak algılayabilcek mi dilatasyon olduğunu ?
2.sorum üst katlarda boşluk bıraktık tamam temelde nasıl yapmam gerekiyor döşeme kenarıyla boşluk tanımlasam 3 blok halinde atamıyorum dedğinizden anladığım bunlar boşluk tanımladğımızda tüm temel çözülebilir ?ama temele tamamını dilatasyonlu olarak atamadım ben

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• boy1.rar
    boy1.rar
    529.5 KB · Görüntüleme: 183
cakilomer":ee7yz645' Alıntı:
Merhaba ,
yorumlarınız için teşekkür ederim anlamadığım noktalar var ekte gönderdiğim projeyi ben 2 bodrumlu 10 normal katlı olarak hesaplayacagım. bodrum katlarda 3 blok halınde normal katlarda 2 blok halınde düzenlemem gerekiyor şimdi ben temel tesirlerini al komutuyla değil de sistemi girdim ayırmak istedğim yerlere sadece 5 er cm boşluk bıraksam ide onu otomatik olarak algılayabilcek mi dilatasyon olduğunu ?
2.sorum üst katlarda boşluk bıraktık tamam temelde nasıl yapmam gerekiyor döşeme kenarıyla boşluk tanımlasam 3 blok halinde atamıyorum dedğinizden anladığım bunlar boşluk tanımladğımızda tüm temel çözülebilir ?ama temele tamamını dilatasyonlu olarak atamadım ben

İyi çalışmalar

Merhaba,

Projede 5 cm boşluk bıraktığınıza gore dilatasyon yapmışsınız demektir. Ancak sizin dilatasyon diye sorduğunuz husus rijit diyaframlardır. Program analiz yaparken size bulduğu rijit diyaframları soruyor. "Bu şekilde mi uygulamak istiyorsunuz" şeklinde;

Program rijit diyaframları döşeme süreklilklerine gore bulur. Normal şartlarda program, 3 proje için 3 ayrı diyafram bulacaktır. Rijit diyaframların doğruluğunu 3 boyutlu analiz sonrasında 3B çerçeve görüntüsünde inceleyebilirsiniz.

Kısacası herhangi bir boşluk bırakmayacaksınız. Daha doğrusu yapınızı fiziksel olarak olması gerektiği koordinatlarda tanımladıktan sonra, analizin ardından rijit diyaframları kontrol edeceksiniz. Yazdığım gibi program, veri girişinize göre diyaframları(dilasyonları) otomatik bulacaktır.

Temele gelince;

Temelde döşeme kenarını tüm yapıyı alacak şekilde tek kontur olarak tanımlayın ve radye döşeme girin.

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    27.8 KB · Görüntüleme: 11,034
  • r1.PNG
    r1.PNG
    72.7 KB · Görüntüleme: 11,031
  • r2.PNG
    r2.PNG
    71.1 KB · Görüntüleme: 11,028
  • r3.PNG
    r3.PNG
    72.2 KB · Görüntüleme: 11,027
Hızlı cevabınız ve hassasiyetiniz çok teşekkür ederim yalnız söyle bişey daha var yapıyı ayrı proje alarak tasarladığımdaki şekliyle bütün tasarladğım şekli birbirini tutmuyo donatılar farklı olabiliyor bu neden kaynaklanıyo sizce ?
ve temel tesirlerini al komutunu kullandığımda temelin hesaplara katılıp katılmadğını nasıl öğrenebilirim ? temel tesirlerini al komutundan sonra projeyi seçtiğim zaman raporlar da görebilir miyim ?
bi soru daha sorcam musadenizle site girişlerinde dairesel kolonlarla süs girişi yapılıyor bunu da temele etkimem lazım ayrı bi sistem şeklinde mi tasarlamam lazım ?

özveriniz için teşekkür ederim .

cakilomer":y9asithy' Alıntı:
Hızlı cevabınız ve hassasiyetiniz çok teşekkür ederim yalnız söyle bişey daha var yapıyı ayrı proje alarak tasarladığımdaki şekliyle bütün tasarladğım şekli birbirini tutmuyo donatılar farklı olabiliyor bu neden kaynaklanıyo sizce ?.

Bunun bir çok nedeni olabilir. Bazıları:

1) Üst yapı etkileşimli çözüyor olabilirsiniz. Üst yapı etklileşim çözümde her yapı ayrı temelle birlikte farklı sonuçlar oluşturacaktır.
2) Yükler bire bir aynı girilmiyor olabilir.
3) Düzensizlik durumlarında R katsayısı her bir bina için ayrı hesaplanıyor olabilir. (1.25ncmin dolayısıyla)

ve temel tesirlerini al komutunu kullandığımda temelin hesaplara katılıp katılmadğını nasıl öğrenebilirim ? temel tesirlerini al komutundan sonra projeyi seçtiğim zaman raporlar da görebilir miyim ?
Radye temel kolon ve temel bilgileri raporunda, temel tesirleri alınan binanın elemanları, temel bloğu adıyla gösteriliyor.

bi soru daha sorcam musadenizle site girişlerinde dairesel kolonlarla süs girişi yapılıyor bunu da temele etkimem lazım ayrı bi sistem şeklinde mi tasarlamam lazım ?özveriniz için teşekkür ederim .
Süs elemanların yükünü kolonlara dış yük olarak girebilirisiniz.

Hakan bey çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim süs kolonlarıyla ilgili temele yük vermekten bahsettim ama çizgisel yük veya noktasal yükü radye döşemeye girmem gerçek bir sonuç elde edilebilir mi ?

ve farklı çıkma nedenlerinden R katsayısıyla alakalı bişey söylemiştiniz ancak 3 tane rijit diyaframımız var fakat alfa s ler yine tek bu halde ben sistemlerin R katsayısını nasıl farklı alabilirim ki ?
gönderdiğim hata da bununla iligili midir sizce ?

Ekli dosyalar

• Adsız.png
    Adsız.png
    287.9 KB · Görüntüleme: 9,560
Kullanımla ilgili sorularınıza daha detaylı bilgiler almak için teknik servisimizi arayabilirsiniz. 0 224 220 67 17

Geri