Doğrusal performans analizinde 15.5.3.1 maddesindeki tüm koşullar elemanların etki/kapasite oranı (EKO değeri) ile hesaplanır. Bu değerlerin doğru hesaplanabilmesi için enine ve boyuna donatı düzeninin mevcut yapı ile aynı olması gerekmektedir. Çünkü etki/kapasite oranındaki kapasite değeri elemanın donatı düzeni ile hesaplanabilir.
mevcut durumda doğrusal performans analizi yaptım zemin katta kirişlerde 136 eko değeri çıktı bu durumun açıklaması nedir mümkün müdür ve nasıl bi çözüm üretebilirim ?
Burada 136 EKO çıkmasının temel sebebi kirişlerden bir tanesinde donatı tanımının yapılmamasıdır. Örneğin Mevcut yapıdaki projenizde "Zemin kat K115" kirişinde donatı tanımlanmadığı için kapasite çok küçük bir değer çıkmış. Bu da etki/kapasite oranında çok büyük bir oran çıkmasına sebep olmuş. Mevcut kirişteki donatı düzenini buna göre ayarlarsanız sorununuz çözülecektir. Benzer bir durum "Zemin kat K116" kirişinde de mevcut
Yapmış olduğumuz güçlendirme projesinde, bütün elemanlar kurtarırken sadece eko sorununu aşamıyorum mevcut donatıları değiştirme gibi bir şansım yok. başka bir programda 15.5.3.1.c maddesinde sorun yaşamazken idecad de hata alıyorum.
Burada birçok değişken bulunmaktadır. Programlardaki enine ve boyuna donatı tanımı, yükleme durumunun ne alındığı, sargılı-sargısız beton modelinin kullanılıp kullanılmadığı gibi birçok değişken bulunmaktadır. Programlar arasında karşılaştırma yapılabilmesi için eleman kapasitesini etkileyen tüm değişkenlerin karşılaştırılabilmesi gerekir.
Projenizde kolonların boyuna donatılarının donatı oranları %0,4 gibi çok düşük değerlerde bulunuyor. Bu değerler kolonların kapasitelerini oldukça düşük çıkartacak ve EKO değerini yükseltecektir. Bu karşılaştırma yapılan diğer programlarla aynı mıdır?
Örneğin projenizde hiçbir elemanda sargı etkisi göz önüne alınmamış. Eğer mevcut yapıda doğru bir etriye uygulaması var ise betonda sargı etkisi gözönüne alınabilir ve bu sargı etkisi kapasitenin yükselmesine sebep olacaktır.
bunun yanında kirişlerde tabla etkisini de işaretsiz tanımlamışsınız. Bu seçenek de kirişlerin eko değerini etkilediğinden bu varsayımın da aynı olması gerekmektedir.
Performans analizlerinde hareketli yük katılım çarpanı gözönüne alınır. Bu sebeple bu seçeneği işaretli hale getirmeniz gerekmektedir.
Doğrusal performans analizi ayarları için aşağıdaki bağlantıyı inceleyebilirsiniz.
Uygulama sınırları için daha detaylı bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
son olarak, TBDY 15.5.3.1.c oldukça cezalandırıcı bir maddedir. Bu sebeple kirişlerin ve kolonların kapasitelerinin belirlendiği yukarıda bahsettiğim tanımlamaların mevcut yapıya en uygun şekilde tanımlanması gerekir. Özellikle hem enine hem de boyuna donatı tanımının uygun yapılması gerekir. Burada karşılaştırma yapılan raporun ve projenin 15.5.3.1.c maddesinin sonuçlarını görmemiz daha uygun olacaktır. Burada karşılaştırma yapılan raporun sonuçlarını görebilmemiz için , 10 versiyonu lisanslı kullanıcılarımız için oluşturulan teknik destek portalından, portalda kayıtlı mail adresi ile teknik destek talebinde bulunmanız faydalı olacaktır.
Saygılarımla