V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Doğrusal performans-analiz ayarları

haan

Üye
Merhabalar;
Eklemiş olduğum dosya 1998 yılı yapılmış olan mevcut tek katlı, tekil temelli bir yapıya doğrusal performans analizi uyguladım.
Analiz ayarları-döşeme tipinde :Tek doğrultulu dişli döşemeler nervür seçeneğini seçtiğimde; X ve Y R katsayıları için seçeneklerim ''-betonarme perdelerle birlikte karşılandığı binalar..'' ibaresini görüyorum. Sistemde mevcut perde olmadığı için;
-Kirişli ve kaset döşeme/yarı rijit/her iki yönde de A11 seçeneğini işaretledim. Nervür döşeme olduğu için tereddüte düştüm. Mevcut donatıları girince kiriş ve döşemelere yük girmem gerekiyor mu?

Projemi kontrol edip bilgilerinizi paylaşmanızı rica ediyorum. Saygılarımla.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Merhaba. Dosyanıza baktım. Sadece tek kat girilmiş. Asmolen döşemeler var ve geniş kirişler var. Geniş kirişlere bence duvar dışında kalan alanların kaplama ve hareketli yükü de kirişlere dahil edilmelidir. ideCAD Statik performans analizlerinde yarı rijit diyaframa göre rijit diyaframa göre çözüyor. O yüzden binada merdiven varsa merdiveni yükler halinde mesnetlendiği yerlere girmek gerekir (Temelde ve en son katta tek mesnet reaksiyonu, ara katlarda çift mesnet reaksiyonu almak gerekir.). Asmolen üzerinde duvar varsa çizgisel yük dışında girilmelidir. Bu konuda artık mühendislik görüşü önemli oluyor. Döşeme kaplama yükü veya bir kirişe momenti ile tanımlanabilir. Bunlar şahsi önerilerim. Yanlış olabilir. 1998 yılında yapılmasına rağmen etriyelerde kanca olup olmadığına dikkat edilmeli. Bu durum sargılı beton davranışını çok etkiler (TBDY2018 - Bölüm 5). Doğrusal performans analizi olsa da kesit değerlendirmeleri doğrusal olmayan davranışa göre değerlendirilir. Doğrusal olan sadece deprem hesaplarıdır. Ayrıca bilgi düzeyi konusu TBDY2018'de iyice bakılmalıdır. Yönetmelik "sınırlı" ve "kapsamlı" bilgi düzeyleri için belli şartların yerine getirlmesini istemiştir. Kat seviyesinden farklı kotta kirişler tanımlanmış. Performans analizlerinde bu kirişler seviyesinde ara rijit diyafram tanımlanabilir. Bu konuda mutlaka teknik destekten yardım alınız. Belki bu kirişleri eleman olarak değil de yük ve/veya moment olarak girebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.

Merhaba. Dosyanıza baktım. Sadece tek kat girilmiş. Asmolen döşemeler var ve geniş kirişler var. Geniş kirişlere bence duvar dışında kalan alanların kaplama ve hareketli yükü de kirişlere dahil edilmelidir. ideCAD Statik performans analizlerinde yarı rijit diyaframa göre rijit diyaframa göre çözüyor. O yüzden binada merdiven varsa merdiveni yükler halinde mesnetlendiği yerlere girmek gerekir (Temelde ve en son katta tek mesnet reaksiyonu, ara katlarda çift mesnet reaksiyonu almak gerekir.). Asmolen üzerinde duvar varsa çizgisel yük dışında girilmelidir. Bu konuda artık mühendislik görüşü önemli oluyor. Döşeme kaplama yükü veya bir kirişe momenti ile tanımlanabilir. Bunlar şahsi önerilerim. Yanlış olabilir. 1998 yılında yapılmasına rağmen etriyelerde kanca olup olmadığına dikkat edilmeli. Bu durum sargılı beton davranışını çok etkiler (TBDY2018 - Bölüm 5). Doğrusal performans analizi olsa da kesit değerlendirmeleri doğrusal olmayan davranışa göre değerlendirilir. Doğrusal olan sadece deprem hesaplarıdır. Ayrıca bilgi düzeyi konusu TBDY2018'de iyice bakılmalıdır. Yönetmelik "sınırlı" ve "kapsamlı" bilgi düzeyleri için belli şartların yerine getirlmesini istemiştir. Kat seviyesinden farklı kotta kirişler tanımlanmış. Performans analizlerinde bu kirişler seviyesinde ara rijit diyafram tanımlanabilir. Bu konuda mutlaka teknik destekten yardım alınız. Belki bu kirişleri eleman olarak değil de yük ve/veya moment olarak girebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim
Hocam, döşeme tipi kirişli veya kaset döşeme tipini seçtim, böyle kalabilir mi? zemin+2 kat bina, diğer katlarda zeminle aynı donatıları taşıyor. Doğrusal performans analizinde hiç gevrek elemanım gözükmüyor. Yine de merdiven yanlarına güçlendirme perdesi eklemeyi düşünüyoruz (burada perde ekledikten sonra yeniden analiz ayarları döşeme tipinde değişikliğe gitmeli miyim? biraz karıştım açıkçası) atıyorum size. çok teşekkür ederim ilginize.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Eklemiş olduğum dosya 1998 yılı yapılmış olan mevcut tek katlı, tekil temelli bir yapıya doğrusal performans analizi uyguladım.
Analiz ayarları-döşeme tipinde :Tek doğrultulu dişli döşemeler nervür seçeneğini seçtiğimde; X ve Y R katsayıları için seçeneklerim ''-betonarme perdelerle birlikte karşılandığı binalar..'' ibaresini görüyorum. Sistemde mevcut perde olmadığı için;
-Kirişli ve kaset döşeme/yarı rijit/her iki yönde de A11 seçeneğini işaretledim. Nervür döşeme olduğu için tereddüte düştüm. Mevcut donatıları girince kiriş ve döşemelere yük girmem gerekiyor mu?

Projemi kontrol edip bilgilerinizi paylaşmanızı rica ediyorum. Saygılarımla.
Hocam, döşeme tipi kirişli veya kaset döşeme tipini seçtim, böyle kalabilir mi? zemin+2 kat bina, diğer katlarda zeminle aynı donatıları taşıyor. Doğrusal performans analizinde hiç gevrek elemanım gözükmüyor. Yine de merdiven yanlarına güçlendirme perdesi eklemeyi düşünüyoruz (burada perde ekledikten sonra yeniden analiz ayarları döşeme tipinde değişikliğe gitmeli miyim? biraz karıştım açıkçası) atıyorum size. çok teşekkür ederim ilginize.

Döşeme tipi seçimi, bu seçime bağlı olan TBDY ibarelerinin tamamı TBDY Bölüm 4 kapsamında yeni yapılacak binalarda DGT yaklaşımı ile yapılan hesaplamalar için geçerlidir. Örneğin 4.3.4.3 'te belirtilen koşullarda süneklik düzeyi ile ilgili yaptırımlar mevcuttur. Bu da doğrudan R,D,I katsayılarını belirlemeye yaramaktadır.

1736776684981.png
performans analizlerinde bu kontroller söz konusu değildir. TBDY Bölüm 5 ve Bölüm 15 içerisinde döşeme tipi veya başka bir süneklik düzeyi koşulu bulunmamaktadır. Bununla beraber performans analizlerinde taşıyıcı sistem seçiminin bir önemi yoktur çünkü R=D=I=1 olarak dikkate alınır. Dolayısıyla analiz ayarları sihirbazında R katsayısının belirlendiği taşıyıcı sistem seçimi sonuçları etkilemeyecektir. Bunun yanında da performans analizlerinde döşemeler doğrusal olarak modellenir. Buradan önemli olan parametre spektrum eğrisinin doğru tanımlanması ve donatı düzeninin mevcut yapıda olduğu gibi tanımlanmasıdır.

asmolen döşemeli sistemlerde yatay yük taşıyıcı sistemin perdeli sistem olması gerektiği 4.3.4.3 'te belirtildiğinden inisiyatif alarak sisteme güçlendirme perdeleri ekleyip 4.3.4.3 şartını uygulamanız mümkün. Ancak bu veya benzer bir koşul Bölüm 5 ve Bölüm 15 'te belirtilmediği için bu koşulu uygulamak mühendisin yorumuna kalıyor.

Saygılarımla...

Merhaba. Projenize biraz bakabildim. Asmolen döşemelerde sadece kaplama yükü girilmiş ilaveten metrekareye düşen asmolen dolgu yükü de kaplama yüküne ilave edilmelidir. Ayrıca eksi kotta kirişler kalmış bunlar gereksiz rijit diyaframlar oluşturur mu bilemedim. Ben olsam onları yük ve moment olarak bağlandığı kolonlara girerdim. Bu yüzden bu konuyu bir program yetkilisine sorarsanız iyi edersiniz. Güçlendirme perdesi koymanız durumunda hesap yöntemi değişip ARSA yöntemine göre doğrusal olmayan performans analizi olursa zaten "TBDY2018"in "1.3. ÖZEL KONULARDA TASARIM GÖZETİMİ VE KONTROLÜ" maddesinin "d" bendine göre "tasarım gözetmeni" (TGUA) hizmeti almanız gerekecek. Tabi eğer analiz ARSA olursa bu bahsettiğim durum gerçekleşir. Yalnız ilk defa bu tarz iş yapıyorsanız bence profesyonel destek almanızı öneririm. Ayrıca mutlaka "TBDY2018"in "5." ve "15." bölümlerinde ilgili kısımları okuyun. Özellikle çok eski bina değil ve projesi var deyip "kapsamlı" bilgi düzeyinde alınıyor. Halbuki "kapsamlı" bilgi düzeyi yapılan işlemlerin fazla olmasından dolayı denilmektedir. "Kapsamlı" bilgi düzeyinde "donatı çekme testi" bile yönetmelikte belirttildiği şartlar sağlayacak şekilde yapılmalıdır. İyi çalışmalar dilerim.

Son düzenleme:
Asmolen döşemelerde sadece kaplama yükü girilmiş ilaveten metrekareye düşen asmolen dolgu yükü de kaplama yüküne ilave edilmelidir. Ayrıca eksi kotta kirişler kalmış bunlar gereksiz rijit diyaframlar oluşturur mu bilemedim. Ben olsam onları yük ve moment olarak bağlandığı kolonlara girerdim. Bu yüzden bu konuyu bir program yetkilisine sorarsanız iyi edersiniz.
Burada sorulmadan yanıtlamak isterim. Diyafram v11 de çeşitli düzenlemeler yapıldı. Ancak burada diyafram tanımını oluşturan esas eleman "döşeme" elemanıdır. Farklı kotlarda döşeme olmaksızın girilen kirişler diyafram tanımı içerisine girmez. Sisteme rijitlikleri ve yük aktarımı ile dahil olur. Ancak döşeme tanımlı değil ise diyafram tanımı oluşturmaz. Eğer farklı kotta döşeme oluşturulsa idi o zaman farklı bir diyafram tanımı olabilirdi. Burada tanımlanan diyaframları görmek için "analiz sistemi görüntüleme seçenekleri" penceresinden aşağıdaki olanakları aktif ettiğinizde tanımlanan diyaframları ve bağlı oldukları düğüm noktalarını görebilirsiniz.

1736848219825.png

Burada eğer aynı katta farklı diyaframlar tanımlanıyor ise program bunları RD-1 RD-2 .... olarak isimlendirir.

1736848581310.png
Saygılarımla...

Burada sorulmadan yanıtlamak isterim. Diyafram v11 de çeşitli düzenlemeler yapıldı. Ancak burada diyafram tanımını oluşturan esas eleman "döşeme" elemanıdır. Farklı kotlarda döşeme olmaksızın girilen kirişler diyafram tanımı içerisine girmez. Sisteme rijitlikleri ve yük aktarımı ile dahil olur. Ancak döşeme tanımlı değil ise diyafram tanımı oluşturmaz. Eğer farklı kotta döşeme oluşturulsa idi o zaman farklı bir diyafram tanımı olabilirdi. Burada tanımlanan diyaframları görmek için "analiz sistemi görüntüleme seçenekleri" penceresinden aşağıdaki olanakları aktif ettiğinizde tanımlanan diyaframları ve bağlı oldukları düğüm noktalarını görebilirsiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 48222

Burada eğer aynı katta farklı diyaframlar tanımlanıyor ise program bunları RD-1 RD-2 .... olarak isimlendirir.

Ekli dosyayı görüntüle 48223
Saygılarımla...
Anladım Oğuzcan Bey. İlginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.

Merhaba. Projenize biraz bakabildim. Asmolen döşemelerde sadece kaplama yükü girilmiş ilaveten metrekareye düşen asmolen dolgu yükü de kaplama yüküne ilave edilmelidir. Ayrıca eksi kotta kirişler kalmış bunlar gereksiz rijit diyaframlar oluşturur mu bilemedim. Ben olsam onları yük ve moment olarak bağlandığı kolonlara girerdim. Bu yüzden bu konuyu bir program yetkilisine sorarsanız iyi edersiniz. Güçlendirme perdesi koymanız durumunda hesap yöntemi değişip ARSA yöntemine göre doğrusal olmayan performans analizi olursa zaten "TBDY2018"in "1.3. ÖZEL KONULARDA TASARIM GÖZETİMİ VE KONTROLÜ" maddesinin "d" bendine göre "tasarım gözetmeni" (TGUA) hizmeti almanız gerekecek. Tabi eğer analiz ARSA olursa bu bahsettiğim durum gerçekleşir. Yalnız ilk defa bu tarz iş yapıyorsanız bence profesyonel destek almanızı öneririm. Ayrıca mutlaka "TBDY2018"in "5." ve "15." bölümlerinde ilgili kısımları okuyun. Özellikle çok eski bina değil ve projesi var deyip "kapsamlı" bilgi düzeyinde alınıyor. Halbuki "kapsamlı" bilgi düzeyi yapılan işlemlerin fazla olmasından dolayı denilmektedir. "Kapsamlı" bilgi düzeyinde "donatı çekme testi" bile yönetmelikte belirttildiği şartlar sağlayacak şekilde yapılmalıdır. İyi çalışmalar dilerim.
Dediğiniz üzere perde güçlendirme perdesi kullandığım an kütle ve riitlik merkezi birbirlerinden çok uzaklaştı. Her halükarda doğrusal hesap yönteminin c maddesi (düşek sünek elamanların eko değerinin ort. deprem yönündeki kirişlerin ortalama eko değerinden büyük olması) koşulunu sağlayamadım, arsa analizine yöneldim. sadece zemin kat kolonlarına mantolama yaptık, projeyi ekliyorum. Görüş ve önerilerinizi rica ederim.. saygılarımla

Ekli dosyalar

Dediğiniz üzere perde güçlendirme perdesi kullandığım an kütle ve riitlik merkezi birbirlerinden çok uzaklaştı. Her halükarda doğrusal hesap yönteminin c maddesi (düşek sünek elamanların eko değerinin ort. deprem yönündeki kirişlerin ortalama eko değerinden büyük olması) koşulunu sağlayamadım, arsa analizine yöneldim. sadece zemin kat kolonlarına mantolama yaptık, projeyi ekliyorum. Görüş ve önerilerinizi rica ederim.. saygılarımla
Merhaba. Sadece en alt kata mantolama yapmışsınız. Sadece bir kattaki güçlendirme yapılıp diğer katlarda yapılmadığında rijitlik kontrolleri mutlaka bence yapılmalıdır. Yönetmelikte böyle bir durum yok. Asmolen döşemelerde sadece kaplama yükü girilmiş. İlave asmolen dolgu malzemesi girilmemiş. Döşeme kaplama ağırlığına ilave edilmelidir. Ayrıca kapsamlı bilgi düzeyi seçilmiş. Eski bina için B420C çeliği girilmiş.Donatı çekme test sonuçlarında gerçekten akma gerilmesi 420 MPa değerini sağladı mı? Mevcut binalardan alınan donatı numunelerinde bu değerin çıkması mucize. Şimdiye kadar bu değeri sağlayan hiçbir test görmedim ve duymadım. Ayrıca bu binanın x doğrultusunda çalışan çerçeve sayısını 1 gördüm. Ben olsam x doğrultusunda uygun yerlere perdeler ilave ederdim. Bu tabi kişisel bir görüştür. Tasarım gözetmenizin önerisini almak daha doğru olur. İyi çalışmalar dilerim. Saygılar.

Merhaba. Sadece en alt kata mantolama yapmışsınız. Sadece bir kattaki güçlendirme yapılıp diğer katlarda yapılmadığında rijitlik kontrolleri mutlaka bence yapılmalıdır. Yönetmelikte böyle bir durum yok. Asmolen döşemelerde sadece kaplama yükü girilmiş. İlave asmolen dolgu malzemesi girilmemiş. Döşeme kaplama ağırlığına ilave edilmelidir. Ayrıca kapsamlı bilgi düzeyi seçilmiş. Eski bina için B420C çeliği girilmiş.Donatı çekme test sonuçlarında gerçekten akma gerilmesi 420 MPa değerini sağladı mı? Mevcut binalardan alınan donatı numunelerinde bu değerin çıkması mucize. Şimdiye kadar bu değeri sağlayan hiçbir test görmedim ve duymadım. Ayrıca bu binanın x doğrultusunda çalışan çerçeve sayısını 1 gördüm. Ben olsam x doğrultusunda uygun yerlere perdeler ilave ederdim. Bu tabi kişisel bir görüştür. Tasarım gözetmenizin önerisini almak daha doğru olur. İyi çalışmalar dilerim. Saygılar.
İlave asmolen dolgu malzemesini girdim, çelik S220 olarak değiştirdim, Sınırlı bilgi düzeyi seçildi. Perde ilavesi için gözetmen olarak yüksek inşaat mühendisi beyefendiyle görüşeceğim. Çok teşekkür ederim. saygılarımla.

Son düzenleme:
İlave asmolen dolgu malzemesini girdim, çelik S220 olarak değiştirdim, Sınırlı bilgi düzeyi seçildi. Perde ilavesi için gözetmen olarak yüksek inşaat mühendisi beyefendiyle görüşeceğim. Çok teşekkür ederim. saygılarımla.
Merhaba. Öncelikle rica ederim. Donatı çeliği nervürlü ise ve bilgi düzeyi sınırlı ise S420 donatı çeliği S420 kalabilir. Sadece sıyırma sonuçlarına ve fotoğraflarına baktığınızda gördüğünüz etriye ve çiroz sayısı ile durumu modele girdiğiniz değerler ile aynı değilse bu durumda modelinizi teknik desteğe yollayıp fikir almanızı öneririm. Saygılar.

Merhaba. Öncelikle rica ederim. Donatı çeliği nervürlü ise ve bilgi düzeyi sınırlı ise S420 donatı çeliği S420 kalabilir. Sadece sıyırma sonuçlarına ve fotoğraflarına baktığınızda gördüğünüz etriye ve çiroz sayısı ile durumu modele girdiğiniz değerler ile aynı değilse bu durumda modelinizi teknik desteğe yollayıp fikir almanızı öneririm. Saygılar.
sitede okuduğum kadarıyla non-lineer arsa yöntemi analizde üst yapı etkileşim tikini kaldırıp, tam rijit diyafram tikini işaretliyorum. Doğru mudur.

sitede okuduğum kadarıyla non-lineer arsa yöntemi analizde üst yapı etkileşim tikini kaldırıp, tam rijit diyafram tikini işaretliyorum. Doğru mudur.
Bende V10.94 var. Onda yaparken kaldırıyordum. Yalnız kaldırmasam da olurmuş dendi. Ben her ihtimale karşı işaretliyordum. V11 kullanıyorsanız üst yapı etkileşimin seçili kalıp kalmaması sonuçları etkileyebilir. Bu durumu program yetkilisine sorarsanız daha iyi olur. İyi çalışmalar dilerim.

Geri