V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Dolgu Üzerine İnşaat Yapılması

damlaozgur

Etkin Üye
Merhabalar, herkese kolaylıklar diliyorum.
Üzerine 120 m2 Güvenlik Binası inşaatı başlatacağımız arsa üzerinde jeoloji mühendisi arkadaşım 280 cm dolgu olduğunu tespit etti. Dolgu üzerine herhangi bir inşaat yapamayacağımızı, sağlam zemine inmemiz için 280 cm kazıp bodrum inmemiz gerektiğini mimarımızla söyledik ama ikna edemiyoruz. Siz değerli meslektaşlarımdan görüş talep ediyorum. İdare ile görüştüğümde ise herhangi bir yönetmelik tebliğ vs ye dayandıramadık. Ama ben karşı tarafı ikna edebilmek adına bu tarz bir ispata ihtiyaç duymaktayım. Belki daha önce karşılaştığınız bir durumdur. Denk geldiğiniz bir görüş yazı vs vardır diye bir danışmak istedim. Teşekkür ediyorum şimdiden.
Sadece eski yönetmeliklerde şöyle bir ibare buldum ama 2018 deprem yönetmeliğinde aynı ifadeye rastalamadım.

Ekli dosyalar

• 2.png
    2.png
    89.7 KB · Görüntüleme: 44
Son düzenleme:
Merhabalar, herkese kolaylıklar diliyorum.
Üzerine 120 m2 Güvenlik Binası inşaatı başlatacağımız arsa üzerinde jeoloji mühendisi arkadaşım 280 cm dolgu olduğunu tespit etti. Dolgu üzerine herhangi bir inşaat yapamayacağımızı, sağlam zemine inmemiz için 280 cm kazıp bodrum inmemiz gerektiğini mimarımızla söyledik ama ikna edemiyoruz. Siz değerli meslektaşlarımdan görüş talep ediyorum. İdare ile görüştüğümde ise herhangi bir yönetmelik tebliğ vs ye dayandıramadık. Ama ben karşı tarafı ikna edebilmek adına bu tarz bir ispata ihtiyaç duymaktayım. Belki daha önce karşılaştığınız bir durumdur. Denk geldiğiniz bir görüş yazı vs vardır diye bir danışmak istedim. Teşekkür ediyorum şimdiden.
Sadece eski yönetmeliklerde şöyle bir ibare buldum ama 2018 deprem yönetmeliğinde aynı ifadeye rastalamadım.
merhaba damla hanım, öncelikle kaç kat yapacaksınız? eğer 4-6 kattan fazlaysa zaten 1 bodrum inmeniz çok iyi olur kök boyu açısından belki buradan ikna edebilirsiniz. yukarıdaki görselde özel zemin sıkıştırması yapılırsa konut yapılabilir anlamı çıkıyor bu seçeneği de değerlendirmenizde fayda var tabi jeoloji değil de geoteknik mühendisleri anlar zannımca. yapay bir dolgu tespit edilmişse zeminde oturmalar yaşanması çok olası. zaten radye temel yapmazsanız mutlaka lokal oturma olacaktır. radye temel yapılması durumunda da %100 oturma olmaz diyemem. eğer yukarıda bahsettiğim şartlarda değil de 1-2 katlı bina yapacaksınız şayet uzman kişi görüşü alın bunu da üniversite geoteknik hocaları verir ancak. yarın müdahale etmekte çok zorlanacağınız ve hatta müdahale bile edemeyeceğiniz zemin-temel ilişkisini şansa bırakmamakta fayda var. 1 bodrumdan kimse ölmez batmaz umarım mimar aklını başına alır da mantıklı düşünebilir. kolaylıklar diliyorum.

120 m2 oturumu olan tek katlı bir yapı yapacağız ve ben kesinlikle dolgu zemin üzerine iyileştirme yapmadan temel dizaynı yapmak istemiyorum, ikinci seçeneğim zaten zemin iyileştirme yapılması. Karşı taraf yönetmelik veya standart vs bunu neye göre böyle olması gerekiyorun ispatını istemekte. yoksa zaten tüm mühendislik alanı çalışanları olarak bunun akıl ve mantık çerçevesinde böyle olması gerektiğini biliyoruz.

120 m2 oturumu olan tek katlı bir yapı yapacağız ve ben kesinlikle dolgu zemin üzerine iyileştirme yapmadan temel dizaynı yapmak istemiyorum, ikinci seçeneğim zaten zemin iyileştirme yapılması. Karşı taraf yönetmelik veya standart vs bunu neye göre böyle olması gerekiyorun ispatını istemekte. yoksa zaten tüm mühendislik alanı çalışanları olarak bunun akıl ve mantık çerçevesinde böyle olması gerektiğini biliyoruz.
tek katlı dahi olsa kompaktörü vurduğunuzda 280cm derine kadar oturtamaz farklı işlemlerle zorlar. ille o araziye işlem yapılacaksa kazık temel yapabilirsiniz. ya da kazıp kuru dolgu malzemelerini sıkıştıra sıkıştıra dökerek bodrumdan kaçınabilirsiniz. çok sevdiğim bir komutanım "tören alanının ortasına pislemek yasaktır diye hiçbir yerde yazmaz ama yazmıyor diye de gidip yapmazsınız değil mi" demişti. bu mevzu da ona benzemiş mimar neyi görmek istiyor anlayamadım. jeologun raporunda dolgu üzerine yapılamaz diyorsa bitmiştir çok istiyorsa ilgili üniversite bölümlerini okuyabilir. bence bir şeyi kanıtlamak zorunda değilsiniz. aşağılamayı tercih etmenizi öneririm. haddini aşmış doğrusu.

ofisteki muhasebeci arkadaşa anlattım derdimizi ve "gevşek zemine yapılamaz" dedi. mimara söyleyin şapkasını önüne koysun bir düşünsün bu mevzuyu.

Söylediklerinize yüzde yüz katılıyorum özellikle komutan örneğinize gerçekten cuk, bende jeoloji müh arkadaşımdan veri raporu hazırlamasını istedim. Sonuçta orda net bir şekilde yapılamayacağını . Sanırım yanlış ifade etmişim ispat isteyen kişi mimar değil mimar arkadaşımla aynı fikirdeyiz. ikna edemediğimiz tabiki müteahhit :) konuştuğum diğer mühendis arkadaşlarımda diplomalarımızın bir nevi ispat olduğundan bahsetti. çok teşekkür ederim değerli fikirleriniz için.

ispat isteyen kişi mimar değil
o zaman mimardan özrümüzü dileyelim. müteahhite aynen iade edelim. müteahhit, lokal oturmalar gereği düşey taşıyıcılarda kesme hasarı ve depremde zeminde sıvılaşma risklerine rağmen tabut yapmak istiyorsa biz bu işte yokuz diyin. zaten başına gelecekleri anlar o.

Aynen en son olarak bu iş içerisinde bulunmayacağımı net bir dil ile ifade edeceğim. Teşekkür ederim. İşlerinizde kolaylıklar diliyorum.

Geri