V11.13 kullanıma sunulmuştur.

dolgu duvarların taşıyıcı sisteme iyi yönde faydası olur mu?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ustun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ustun

Kıdemli Üye
Merhaba. İdecadte betonarme model hazırlarken pencereli olan duvarları çizmeden penceresizmiş gibi sadece sürekli temellerde ve kirişlerde "Statik/Betonarme" sekmesinden yük değeri giriyorum. Diğer radye elemanlara ve döşemelere oturan pencereli duvarları çizgisel yük olarak penceresiz olarak yük olarak elemanlara etkitiyorum. Bu konuda bu şekilde tasarım yapmak hatalı mıdır? Ben güvenli tarafta kalmak için bu şekilde uygulama yapıyorum. Sizce doğru mudur?

İki türlü de yük tanımı yapabilirsiniz. "Duvar" komutu ile çizdiğiniz duvarların yükü tanımlanacaktır ayrıca kirişlere çizgisel yük tanımlanması veya kiriş ayarlarından duvar yüklerinin tanımlanması açısından herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. Yalnızca belirttiğiniz gibi pencere eğer tanımlı ise o bölümde bir yük azaltması söz konusudur. İki şekilde de yapabilirsiniz.

Dolgu duvarların rijitlikleri açısından TBDY 'de herhangi bir madde bulunmamaktadır. Bu sebeple ideCAD Statik içerisinde dolgu duvarların rijitlikleri analiz sistemine dahil edilmez.

Nonlineer analizlerde dolgu duvarların etkisinin dikkate alındığı makaleler mevcut ancak DGT yaklaşımında böyle bir koşul bulunmamaktadır.

Saygılarımla....

İki türlü de yük tanımı yapabilirsiniz. "Duvar" komutu ile çizdiğiniz duvarlar için, kirişlere çizgisel yük tanımlanması veya kiriş ayarlarından duvar yüklerinin tanımlanması açısından herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. Yalnızca belirttiğiniz gibi pencere eğer tanımlı ise o bölümde bir yük azaltması söz konusudur. İki şekilde de yapabilirsiniz.

Dolgu duvarların rijitlikleri açısından TBDY 'de herhangi bir madde bulunmamaktadır. Bu sebeple ideCAD Statik içerisinde dolgu duvarların rijitlikleri analiz sistemine dahil edilmez.

Nonlineer analizlerde dolgu duvarların etkisinin dikkate alındığı makaleler mevcut ancak DGT yaklaşımında böyle bir koşul bulunmamaktadır.

Saygılarımla....
Oğuzcan Bey cevabınız için teşekkür ederim. Yük azaltması için o zaman duvar ikonuyla döşemelerin, radyelerin ve kirişlerin üzerine çizip boşlukları işleyeyim. Peki yük olarak girersem azaltmaları metrekare olarak oranlama mı yapılır? Brüt alandan pencere alanını çıkarıp çıkan net alanız uzunluğa mı böleyim?

Oğuzcan Bey merhaba. Ekteki deneme amaçlı oluşturduğum modelde tek katlı bir yapı oluşturdum. Duvarları kiriş olan yerlere çizdim yalnız duvarlara kat yüksekliği kadar kot değerleri vererek kiriş üstlerine taşıdım. Analiz yaptım fakat "Görselleştirme"den "Yük Tipi"de "Duvar yükleri" açınca kirişlerde duvar yüklerini göremedim. Bu durumda modeldeki hata nerededir?

Ekli dosyalar

Zemin kat tavanında bulunan kirişlere gelen duvar yükü için, duvarları duvar komutuyla 1. katta girmeniz gerekiyor. Çünkü 1. kata girilen duvarlar zemin kat tavanına etki eder.

Zemin kat tavanında bulunan kirişlere gelen duvar yükü için, duvarları duvar komutuyla 1. katta girmeniz gerekiyor. Çünkü 1. kata girilen duvarlar zemin kat tavanına etki eder.
Cevabınız için teşekkür ederim. Örneğin bir tek zemin katlı binada kirişlerin üstüne duvar komutuyla duvar tanımlamak için "Kat Genel Ayarları"ndan fazladan 1. kat tanımlamak mı gerekir? O zaman program tek katlı binada statik hesapları 2 katlıya (zemin kat + 1. kat) göre mi yapar?

Cevabınız için teşekkür ederim. Örneğin bir tek zemin katlı binada kirişlerin üstüne duvar komutuyla duvar tanımlamak için "Kat Genel Ayarları"ndan fazladan 1. kat tanımlamak mı gerekir?
Evet, duvar yükü, duvar objesi ile girilecekse 1. katı tanımlayıp sadece duvarların girilmesi yeterlidir
O zaman program tek katlı binada statik hesapları 2 katlıya (zemin kat + 1. kat) göre mi yapar?
Hayır. 1. katta taşıyıcı sistem olmadığı için tek katlı çözüm yapılır.

Geri