V11'i Online Satın Alın

duvar yükü..

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan a_kahveci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
iyi günler; kirişlere gelen duvar yükünü belirleyen duvar malzemesini ve kalınlığını tam olarak nelere göre belirliyoruz ? yani bakınca 13 cm tuğla, 12 cm gazbeton ve 18 cm gazbeton sıkça seçilen duvar yükleri...bunlar mimariye ilk bakışta neye göre belirleniyor? bilgim var ama yeterli değil..

a_kahveci":yfue5s6y' Alıntı:
iyi günler; kirişlere gelen duvar yükünü belirleyen duvar malzemesini ve kalınlığını tam olarak nelere göre belirliyoruz ? yani bakınca 13 cm tuğla, 12 cm gazbeton ve 18 cm gazbeton sıkça seçilen duvar yükleri...bunlar mimariye ilk bakışta neye göre belirleniyor? bilgim var ama yeterli değil..

Ayarlar/Yük Kütüphanesi tıklayın. Detaylı yük analizini açılan diyalogda görebilirsiniz. Ayrıca kendiniz yeni yükler ekleyebilirsiniz veya değiştirebilirsiniz

İyi çalışmalar

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    42.5 KB · Görüntüleme: 3,117
Tabloyu öğrenmem iyi oldu teşekkürler, fakat tabloda, kullanılan malzemenin yük bilgisini veriyor, yalnız benim sorduğum bir projede duvar malzemesini ( tuğlamı gazbetonmu olacak kalınlığı ne olacak vs. ) neye göre belirliyoruz ? Bazı projeleri inceledim kiriş duvar yükleri kiminde 0.191 tf/m, kiminde 0.325 tf/m, kimi projelerde 0.625 tf/m seçilmiş..yani 0.625 tf/m seçilen belli ki 13 cm tuğla seçilmiş...tuğla ağır olduğu için duvar yükü böyle yüksek oluyo..neden ağır duvar malzemesi seçiliyor, inşaat müh. tuğla seçileceğini neye göre belirliyor ? Umarım anlatabilmişimdir...tekrar teşekkürler..

a_kahveci":17s64a7a' Alıntı:
Tabloyu öğrenmem iyi oldu teşekkürler, fakat tabloda, kullanılan malzemenin yük bilgisini veriyor, yalnız benim sorduğum bir projede duvar malzemesini ( tuğlamı gazbetonmu olacak kalınlığı ne olacak vs. ) neye göre belirliyoruz ? Bazı projeleri inceledim kiriş duvar yükleri kiminde 0.191 tf/m, kiminde 0.325 tf/m, kimi projelerde 0.625 tf/m seçilmiş..yani 0.625 tf/m seçilen belli ki 13 cm tuğla seçilmiş...tuğla ağır olduğu için duvar yükü böyle yüksek oluyo..neden ağır duvar malzemesi seçiliyor, inşaat müh. tuğla seçileceğini neye göre belirliyor ? Umarım anlatabilmişimdir...tekrar teşekkürler..

Yapı yapılırken kullanılacak malzemeye göre belirliyorsunuz. Yapı maliyet hesaplarında hangi malzemenin kullanacağı bellidir. Birim hacim ağırları malzemeye göre de bellidir. Duvar kalınlığına göre kullanılacak tuğla sayısına ve yüksekliğine göre yük analizini belirlersiniz.

Bahsettiğiniz hususların mimari projede detay çizimlerle detaylıca belirtilmiş olması gerekiyor. Malesef miimari projeler benim gördüğüm kadarıyla bu konuda çok yetersiz, eksik ve yanlış oluyor. Tavsiyem önce mimari projeye bakmanız. Yeterli bilgi edinemezseniz mimar ile konuşmanız. Yine yeterli olmazsa mal sahibi, müteahhit her kimse proje sahibi onunla görüşüp hangi tuğla malzemesini kullanacağını, nasıl bir sıva yapacağını( alçı, çimento esaslı vs.,..) öğrenip (ve bu bilgilerin mimari projede olmadığını da ifade edip) buna göre yukarıdaki tabloda kendi yüklerinizi oluşturmanız. tuğla/sıva kalınlığı, yoğunluğu gibi değerleri internetten araştırıp standartlardan öğrenebilirsiniz. Bir iki projeden sonra, her defasında bu zahmeti çekmeyip kendi kararınızı kendiniz vereceksiniz zaten.

Hakan beye cevaplarından dolayı teşekkürler, açıklayıcı oldu...Aynen şuana kadar hiçbir mimaride yük detaylarını görmedim, olması gerektiğini bile şimdi öğrendim, piyasada her açıdan angarya proje düzeni olduğu açık zaten..

Geri