İsmail Hakkı BESLER
Administrator
Eğitim Videosu : Mimari Çizimlerin Altlık Olarak Alınması. İzlemek için tıklayınız :
Bu linki görmek için izniniz yok.
Giriş yap veya üye ol.
proisa":h1grxe0l' Alıntı:ideCad de mimari projeyi altlık olarak almakta bir sıkıntı yaşamıyoruz. Ancak gereksiz katmanları almamamıza rağmen kalabalık 2B çizimlerde ideCad CAD çizim programlarından çok daha yavaş çalışıyor.
Bu sadece dışarıdan aldığımız 2B çizimlerde değil, büyük çaplı projelerde oluşturduğumuz statik çizimlerde de aynı şekilde. Özellikle çok fazla çizim ve detayın olduğu çelik projelerinde bilgisayar hayli zorlanıyor. Burada bir optimizasyon yapmayı düşünüyor musunuz?
proisa":h1grxe0l' Alıntı:İkinci olarak ise mimari altlık olarak aldığımız projeyi taşıyıcı sisteme 2B mimari proje oku komutuyla dönüştürmekte birçok sıkıntılar yaşıyoruz. Bu yüzden daha hızlı çalışmak için bu yöntemi kullanamıyoruz. Sadece altlığı alıp elemanların yerini tespit ederek kolon, perde, kiriş gibi elemanları tek tek kendimiz oluşturuyoruz. Çevremde ideCAD kullanan meslektaşlarım da aynı şekilde veri girişi yapıyor.
Zaten 2B mimari oku kısmında sadece aksları ve kolonları okuma kısmı çalışıyor. Diğerlerinin hiç biri çalışmıyor.
Kolonların lokal eksenleri global eksenle çakışmıyor. Aynı ebatta ve aynı yerleşimde olan kolonların bile lokal aksları farklı yönlere bakıyor.
Kolon büyüme yönlerinin herbir kolonun lokal eksen takımına göre ayarlanması gerekiyor. Bu çok can sıkıcı olduğu için bununla uğraşmak yerine her bir elemanı kendimiz tek tek oluşturuyoruz.
Sistemi analiz edip, kolon ebatlarında değişiklik yapmak gerektiğinde bütün kolon kaçıklıklarına müdahale etmek gerekiyor.
proisa":h1grxe0l' Alıntı:Aksları okurken mimari projedeki aks şeklinin tamamen aynısı oluşuyor. (Çember çapı, yazı tipi, renkler vs.) Varsayılan standart aks tiplerimiz değişiyor.
Kolonları okumakta ise problem yaşıyoruz. Şöyle ki;
proisa":h1grxe0l' Alıntı:Ben kendi adıma işimizi çok kolaylaştıracağı için 2B mimari proje okuma yöntemiyle oluşturulan kolonların hepsinin lokal eksenlerinin global eksenle çakışmasını istiyorum.
YasinTezel":38q0fov2' Alıntı:2B Mimari oku komutu ile Aksların ve kolonların kullanımı belli şartlarda uygun ve hızlı bir model oluşturmada yardımcı oluyor. Dediğiniz gibi diğer elemanlarda komut çalışmıyor.
Ama aks ve kolonlar mimariden çevirildikten sonra hızlı bir şekilde ölçü / açı gibi bilgiler girilmeden modelleme yapılabilir.
Mimaride kolonlar köşeden yerleştirildi ise kolon büyüme sınırları doğru belirleniyor. Fakat kolonlar aksa kaçık olarak yerleştirildi ise bunu duvar / döşeme sınırlarına göre kolon büyüme sınırlarının düzenlenmesi gerekli.
Kolon lokal akslarının farklı yönlere bakması analiz açısından herhangibir sorun teşkil etmez,