V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Eski yapı güçlendirme projesi

Merhaba,

Ekteki projede, 1975 yılı deprem yönetmeliğine göre imal edilmiş bir depo-showroom binasının güçlendirmesini yapmaya çalışıyoruz. Projede malzeme özellikleri C16-BÇ-I olan elemanlar mevcut olanlardır. Yapıya yeni eklenecek olan elemanlar da C25-BÇ-III malzeme özelliklerinde olacaktır. 1.kat kolonları üzerine de oturtma çelik çatı imal edilecek.

Kolonlara mantolama yöntemi ile güçlendirme yaptım ve güçlendirme raporuna göre kolonların performansı istediğimiz seviyede. Ancak, zemin kattaki mevcut bazı kirişlerde "gevrek kırılma" sorunu var (özellikle KZ23 kirişi). Bunu çözmek için kiriş kesitini büyütmeyi denedim ve bir kirişte olumlu sonuç verdi. Ancak bunun güçlendirme raporunda "elemanı güçlendirmek için yapılmış bir imalat (örneğin kiriş mantolaması)" olarak gözükmesi gerekli, bunu nasıl yapabiliriz?

ideCAD'de kolonlara mantolama yapabiliyoruz ama kirişlere mantolama yaptıramadım. Programda kirişlere mantolama yaptırma yolu var mıdır? Ya da kirişlere güçlendirme yapmak için programda ne yapabilirim?

İyi çalışmalar.

Görkem Demircioğlu
İnşaat Mühendisi
 

Ekli dosyalar

bahsettiğiniz kirişi zorlayan max. kesme bölgesinde saplanan kirişten başkası değil.

Yapmanız gereken bu yükü kirişten almak, bunun için;

1- zorlanan kirişi güçlendirme perdesine dönüştürmek, (kiriş altına komple perde yapmak),
2- hemen solundaki mantolanan kolonun standart mantosunu kaldırıp, saplama kiriş altına kadar devam edecek bir L poligon mantosu tasarlamak,
3- saplama kirişin gevrek kesme kırılmasına sebep olması, bu bölgedeki kesme donatılarının yetersizliğinden dir. çözüm olarakta bu bölgeye çelik levhalar ile kiriş güçlendirmesi yapabilirsiniz.

ideal çözümler yukardan aşağı sıralanmıştır, tercih sizindir. iyi çalışmalar.

G.KÖSE
 
Forumun bu dinamizmine hayranım!..

saate baktım da bir saat bile geçmeden cevap yazılmış, başta Sn. İsmail bey olmak üzre, Hakan beye, Levent beye ve diğer tüm ekibe teşekkürler, Allah Ramazanın bereketi ile ömürlerini ziyade eylesin, çalışmalarını muvaffak kılsın....

G.KÖSE
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Güçlendirme perdesi eklemek işe yaradı. Ancak kirişi eleman bazında güçlendirmek idecad statik'te henüz mümkün gözükmüyor. Kesit özelliklerine müdahale edebiliyoruz ancak bunlar güçlendirme raporunda bir "güçlendirme uygulaması" olarak gözükmüyor. Kirişler için TDY-2007'de belirtilen uygulamalar da henüz idecad'de mevcut değil. Umarım yakın zamanda eklenir.
 
Geri
Üst