Re: Esnek, Yarı Rijit ve Rijit Diyafram nedir?
Bahsi geçen 'Sonlu Elemanlar Yöntemi' ve 'Kabuk Teorisi' ni, sadece birkaç basit dört işlem ile rijitliklerin, kuvvetlerin veya yer değiştirmelerin belirlendiği veya kolaylıkla döşemenin tasarımının yapılmasını sağlayan yöntemler olarak görmek doğru değildir. Bugün ki hallerine ulaşıncaya kadar dünya genelinde yayınlanmış pek çok tez ve makale olup, yönetmeliklere adapte edilmeleri süreci ile birlikte mühendislerin pratik olarak kullanabileceği hale getirilmiştir. Pratik uygulama öncesi, mühendislerin genel mantığına hakim olması, yaptıkları tasarımın doğruluğu, kontrol edilebilirliği ve güvenirliliği açısından önemlidir. Bu nedenle aşağıda hem teori hem pratik mühendislik uygulamaları için yapılan çalışmalardan örnek yayınlar mevcuttur.
- Yapının analizi ( statik dinamik lineer ve nonlineer ) yapılırken, diyafram analitik modeli ' Sonlu Elemanlar Yöntemi - Kabuk Teorisi' ne uygun olarak oluşturulur.
- Görsellerde anlatılan ' Kabuk Teorisi' için 'Doğrusal ve Doğrusal Olmayan Analiz' için rijitlik matrislerinin nasıl elde edileceği ve döşemeye ait kalınlık, ebat ve malzeme parametrelerinin nasıl kullanıldığı mevcuttur. Bu görseller ideCAD Sonlu Elemanlar Kılavuzundan 57. nci sayfadan sonraki sayfalardan alınmıştır. Kılavuzun tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
ideCAD Sonlu Elemanlar Elemanlar Kılavuzu :
Yukarıdaki kaynaklar dışında internette basit bir araştırma yapıldığında pek çok dökümana ulaşılabilir. Bu konu ile ilgili olarak öncelikle Sonlu Elemanlar Yöntemi ve Kabuk Teorisi hakkında teorik bilgi ve genel mantığı bilmek gerekir. Bu konuda türkçe pek çok yayın bulunmaktadır. Makina Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odasına ait kitaplar ve üniversitelerin kitapları ile ders notlarını bulabilirsiniz. Kitaplara ait linkler yayınevi ve satış bilgilerini içerdiği için paylaşmamaktayım. Sizler Sonlu Elemanlar Yöntemi ile ilgili İnşaat Mühendisleri Odasının yayınlarından araştırarak edinebilirsiniz.
1) Yıldız Teknik Üniversitesi -
2) Makina Mühendisleri Odası -
3) İnşaat Mühendisleri Odası - İstanbul Şube -
Yaygın olarak araştırabilecekleriniz ise FEMA, NEHRP Seismic Design, PEER yayınlarıdır. Bunların dışında AISC ve EUROCODE yönetmeliklerinin mühendisler için oluşturduğu ek dökümanlar mevcuttur. Bu dökümanlar tasarım mühendisleri için pratik uygulamaları anlatmaktadır. Bazılarının linkleri aşağıdadır.
1) NEHRP -
2) NEHRP -
3) American Wood Council -
4) UBC -
5) UBC -
6) Nonlinear analiz için -
7)
Verdiğimiz bilgiler ve yayınlar yararlı olur umarız.
İyi Çalışmalar.