V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Etriye aralığı plastik mafsal etkisi

birol ayan

Yeni Üye
Tamamen aynı modelin sargılı 10 cm arayla etriye ve sargısız 20 cm arayla olan nonlineer performans analizleri sonucunda 10 cm arayla olan göçme bölgesi sonucu verirken 20 cm arayla olan belirgin hasar sonucu vermektedir. Buradaki sonucu etkileyen değer göçme öncesi eğrilik değerinin farklılığından kaynaklı. Böyle bir durum normal midir? etriye daha sık iken bina daha riskli olabilir mi?
 

Ekli dosyalar

gönderdiğiniz projede etriye aralıkları 20 cm olarak tanımlanmış. projenizi açıp nonlineer itme analizi yaptığımda resimde gösterdiğiniz göçme durumu ile karşılaşmıyorum. benzer bir durum 10 cm aralık için de geçerli çünkü sargılı beton davranışı projenizde dikkate alınmamaktadır.
Ancak Projenizde hatalı bir modelleme söz konusu. Gönderdiğiniz modelin 3. katında herhangi bir düşey taşıyıcı eleman (kolon, perde) bulunmuyor. Döşeme duvar komutu ile çevrelenmiş bir bölüme tanımlanmış. Programda kirişler, döşemeler doğrudan veya dolaylı bir şekilde düşey taşıyıcı sisteme bağlanmalıdır. "Duvar" komutu ile modellenmiş elemanlar statik anlamda yalnızca yük tanımı oluşturur. Bu nedenle projenizin 3.Katını kaldırıp duvar yüklerini döşeme üzerine tanımlayabilirsiniz. Ya da 3.Katta eğer varsa kolon perde gibi düşey taşıyıcı sistem elemanlarını tanımlayabilirsiniz.
1689241526124.png

yanlış modelleme beklenmedik sonuçlara yol açabilir. Bu sebeple doğru modelleme yapıldıktan sonra değerlendirme yapılmalıdır.

Saygılarımla...
 
Görüşleriniz için teşekkür ederim. Deneme amaçlı 3.kat o şekilde kalmış bu katı sildim ve birebir aynı olan projenin, sadece kolon etriye aralıkları farklı halini size tekrar gönderdim.
Buradaki problem sizin de gördüğünüz şekilde 20 cm arayla kontrollü hasar çıkıyorken daha sık etriyeli 8 cm hali ile göçme durumu vermiş olması. Analiz sonuçlarına baktığımda kolonların minör aksta göçme öncesi eğrilik değerinin farklılığından kaynaklı böyle bir durum oluşuyor.
 

Ekli dosyalar

Buradaki problem sizin de gördüğünüz şekilde 20 cm arayla kontrollü hasar çıkıyorken daha sık etriyeli 8 cm hali ile göçme durumu vermiş olması.
Bu durum projenizde sadece bir kolonda bu şekilde oluşmaktadır. Diğer kolonlarda ve başka projelerde bu durumla karşılaşmadık.
Bu durumu detaylı araştırmak üzere argeye yönlendiriyorum. Şekil 1 de 1. kat s13 kolonun moment eğrilik ilişkisi doğru bulunmasına rağmen
göçme eğriliğinin daha uzak bir noktada bulunması gerekiyor.


1689319810871.png

Yukarıda gösterdiğim şekillerde 20x50 boyutundaki kolonların moment-eğrilik bağıntıları görülmektedir.
Şekil 1 'de gösterilen moment eğrilik bağıntısı 8 cm etriye aralığı tanımlanmış ve "etriye sıklaştırması var" seçeneği işaretlenerek sargılı beton davranışı dikkate alınmış olan bağıntıdır.
Şekil 2 'de gösterilen moment eğrilik bağıntısı 20 cm etriye aralığı tanımlanmış ve "etriye sıklaştırması var" seçeneğinin işareti kaldırılarak sargısız beton davranışı dikkate alınan bağıntıdır.
Şekil 1 'de görüldüğü üzere sadece 20x50 boyutundaki kolonun zayıf ekseni için sargılı beton davranışında program güvenli tarafta kalacak şekilde bir göçme eğriliği hesaplamış.

Aşağıda gösterdiğim resimlerde projenizdeki diğer kolonların moment eğrilik grafikleri görülmektedir. Projenizdeki farklı boyutlarda olan kolonların moment eğrilik denklemlerinde böyle bir durum söz konusu değildir.

1689316815165.png1689316861798.png

Saygılarımla...
 
Geri
Üst