V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Farklı kalınlıkta radye temeller

ORHAN14

Etkin Üye
Merhabalar iyi çalışmalar, statik projemde kolonlarda ve perdeler zımbalama çıktığı için o kısımlarda ters başlık olacak şekilde radye kalınlığını arttırdım. öncelikle 60 cm radye tanımlanması yapıp sonrasında boşluk açtım. Daha sonrasında 80 cm kalınlığında radye temel ataması yaptım.
Bu şekilde zımbalama sorununu ortadan kaldırmış oldum. zımbalama donatıları kullanıldığı zaman oldukça fazla çıktığı için bu şekilde bir yol izledim. Değerli üstatlarımız ve idecad yöneticileri modelimle alakalı değerli yorumlarınızı bekliyorum. (idecad platformunda farklı kalınlıkta radye temellerin aynı projede uygulanabileceğini ve yönetmelikçe herhangi bir aksi durumun olmadığını görmüştüm.)

zımbalama donatısı çok çıktığı için tercih etmedim.

farklı kalınlıkta radye temel modellemesi

Ekli dosyalar

Değerli üstatlarımız ve idecad yöneticileri modelimle alakalı değerli yorumlarınızı bekliyorum.
Modelle önerilerim;
--a3 düzensizliğini işaretleyip hesap yaptırınız, (ilave hatalar oluşuyor)
--perde ve kolonların altındaki radye temel genişliğini yanlarda radye kalınlığından az yapmayınız.
1743672085616.png

Ünver hocam bu şekilde modellemede d/2 (yönetmelikte zımbalama çevresi o şekilde belirtilmişti) kadar mesafe yaptım. 2. yazdığınız madde yönetmelikte vs bulunuyor mu? Öneri olarak yazmışsınız ancak yine de sormak istedim.

değerli üstatlarım burada sadece gönyeli şekilde duran 8fi16/13 ve 15fi16/11 donatılarını bırakıp, ilave ve üst donatıları silmemiz ne kadar doğru olur. Ayrı bir temel olarak gördüğü için bu şekilde çizim almaktayız. 60 cm lik temelden gelen temel donatıları üzerine geleceği için üst donatıları ve ilaveleri siliyorum. bu konuyla alakalı fikirlerinizi iletebilirseniz sevinirim

1743678853056.png

60cm lik ana temelin her iki yönde mevcut üst donatı alanını kontrol edin.
Ana temelin üst donatıları 80cm lik temel üzerinde devam edecekse bunu 80cm temel için kullanabilirsiniz.
1 aksı yönünde 11.17cm2 mevcut donatı yer alıyor.
1743681940262.png

80cm radye temel (Rd2-1 aksı) için min. donatı 14.7cm2
60cm için seçilen donatı, 80cm temelin min. donatısı için yeterli değil.
Farkını ilave donatı olarak min. ve gerekli olan donatı alanı sağlanacak şekilde donatılandırma yapılabilir.
1743681751458.png

(Rd2-1 aksı) üstte gerekli olan donatı alanı 20.031cm2 bu yönde de yeterli değil.
donatı farkı ilave donatı olarak koyulmalıdır.
1743682198263.png

60cm Ana temel için seçilen donatılar çok değişken uygulamada sorun yaşayabilirsiniz. Bu donatıları aralık olarak tipleştirmenizi öneririm.
1743682266715.png

Tüm radye temellerde sonlu eleman genişliğini 20-25cm e kadar azaltınız.
1743682574716.png

Yasin bey kontrollerimi yapıyorum. Bu kadar çok kolonda zımbalama çıkması normal mi peki görüşünüz nedir?

Bir iki kolonda zımbalama oluşuyorsa zımbalama donatısı veya yaptığınız gibi bölgesel temel kalınlığı arttırılarak çözüm yapılması uygun olabilir.
Projenizde 70 cm temel kalınlığı kullanıldığında bir perdede zımbalama sorunu oluşuyor ve zımbalama donatısı ile bu sorun çözülebilir.

Yasin bey dediğiniz doğru ben ilk başta 70 cm yapmıştım radye temel kalınlığını. Ancak şu şekilde linke baktığımız zaman o bölgede 500-600 arasında sehpa donatısı çıkıyor böyle bir çalışma uygulamada yapılamayacağı için temel kesitinde büyütme yaptım. ben sehpa donatısı kullanmıştım. kayma kaması veya çiroz kullanıldığında bile uygulamada büyük sıkıntılar yaşarız ve bunu yaptıramayız

En uygunu kapalı etriye şeritleri olabilir. Uygulamada sorun yaşayacağınızı düşünüyorsanız temel kalınlığı ve/veya kolon/perde kesiti arttırılarak çözüm sağlanabilir.

Geri