neye dayanarak bizler bu şekilde hesap yapıyoruz.
Fiber model yapılırken aşağıdaki resimde gösterdiğim gibi beton ve donatı liflerinden oluşan bir kesit tanımlanır. Daha sonra düzlem kesit düzlem kalır kabulü ile beton ve donatı birim şekildeğiştirmeleri kullanılarak moment-eğrilik bağıntısı hesaplanır. Bu noktada TS500 'de verilen "aynı düzeydeki beton ve donatı birim şekildeğişmelerinin aynı olması" kabulü de geçerlidir.
Yönetmelikler yalnızca hesabın esasları ve kabulleri üzerinden yorumlanmalıdır. Ayrıca birçok betonarme kitabında ve literatür kaynağında da donatının basınç katkısı gözönüne alınır ya da bu kabulün net sonucu ciddi şekilde etkilemeyeceği belirtilir. Bu noktada donatı ve betonun tam aderansı sebebiyle aynı düzeydeki liflerin şekildeğiştirmelerin aynı olması donatı liflerinin betona göre çok küçük kalması sebebi ile bu kabul uygulanabilir. Çünkü eleman kapasitesi belirlenirken en üst lifteki betonun basınç kapasitesine ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilir. Burada basınç etkisi altında donatı gerilmesi yalnızca denge denklemini belirleyen bir etkendir. Eleman kapasitesinde ciddi sonuç değiştirmez.
Alışık olduğumuz hesaplarda eşdeğer dikdörtgen yöntemi kullanılır. Bu hesaplamada denge denklemi yazılırken beton basınç bölgesini kolay yazabilmek basınç donatısının katkısı genellikle ihmal edilir. Ancak bu yönetmeliklerde belirtilen bir koşul değil yalnızca bir kabuldür. Bazı betonarme kitapları bu basınç donatısını ihmal ederken bazı kitaplar donatı katkısını dikkate alır. Ancak burada eleman kapasitesinde belirleyici olan unsur beton ve çekme donatısı birim şekildeğiştirmesi değerleridir.
TBDY veya TS500 eksenel basınç kapasitesi veya eğilme kapasitesi ile ilgili net bir bilgi vermemiş ancak uluslararası yönetmeliklere bakarsak burada donatı alanının dikkate alındığını görebiliriz. örneğin ACI 318-19 'da eksenel basınç dayanımı hesaplanırken beton ve donatı alanları ayrı ayrı olarak dikkate alınır. Aşağıda gösterdiğim denklemde Ag=beton alanı, Ast=boyuna donatı alanı, fy=donatı akma gerilmesi, fc'=beton basınç dayanımı 'nı ifade eder.
kolon eksenel kuvvet kontrolü olarak TDY 7.3.1.2 maddesinde görülemekte. Kapasite olarak belirtme sebebim denklemde ac yi bir tarafa atarsanız % olarak sonuç elde ettiğim için
ideCAD içerisinde 7.3.1.2 maddesi için için yapılan hesapta Ac değeri için fiber model hesabı kullanılmamaktadır. Toplam kesit alanı kullanılır. Bu madde eksenel basınç dayanımının bulunması için kullanılan bir madde değildir.
Ac terimi TBDY 'de "kolonun veya perde uç bölgesinin brüt enkesit alanı" olarak tanımlanır. Burada donatı alanı çıkartılarak yapılacak kontrol TBDY 'e aykırı bir kontroldür.
Saygılarımla...