Merhaba, bu proje için meslektaşlarımın değerli yorumlarına katılmakla birlikte çözüm olarak sunduğum öneri projesi ektedir. Bahsedilen sorunlu bölgeye mimari gereği düşey taşıyıcı eleman eklemesi yapılamıyor ve ben de beton kalitesini c35 yaparak, 3 er adet y yönünde 30 cm lik perde ekleyerek ki bunları mecburiyetten 30x210 ve 30x240 şeklinde değerler ile göreli kat hatasını ilgili yönde 0.016 lardan 0.007 lere ancak düşürebildim ve birleşim kesme güvenliği hatalarına karşın hatanın olduğu kolon boyutlarını büyüterek ve zemin katta sağ alt tarafta 25x 30 cm lik toprak perdesi dönmek yerine yalnızca o bölgedeki kolon boyutunu 70x100 gibi bir kolon boyutu girmek zorunda kaldım ve bunun gibi bazı modelleme hatalarını gidererek. Merdivenlerin mesnetlenme koşulunu ve yerleşimini kontrol etmenizi öneririm mimari dahilinde.
**Yapıdaki burulma düzensizlik değerleri çok fazla çıkmakta ki bu sistemin geometrisinde kaçınılmaz, 1.9 gibi değerler ve yeni yönetmelikte bu yapıya burulma düzensizliği yüzünden pushover yapamazsınız deprem performansını görmek için ve bu denli burulma düzensizliğine sahip düzensiz yapılarda time history ve pushover sonuçları arasındaki farkta azımsanmayacak düzeydedir. Sizlere tavsiyem ekte göndermiş olduğum öneri çözüm projesine eşleşmiş 22 adet deprem kaydıyla birlikte time history (zaman tanım alanında doğrusal olmayan analiz) analiz uygulamanızdır ister ideCAD de ister ETABS da ister Perform3D de ve yapının durumuna plastik dönmelere, birim şekil değiştirmelere ve kesme kuvvetleri ile göreli kat ötelemesi sınır değerlerine bakarak nihai karar vermenizdir.
Kolay gelsin, saygılarımla.