V11'i Online Satın Alın

V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

GÖRELİ KAT SORUNU

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan enscoglu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
iyi çalışmalar çok fazla göreli kat sorunu alıyorum yanlış bir şey mi var çözemedim perde eklemeyi denedim fakat çok düşmedi nasıl yapmalıyım.

Ekli dosyalar

Göreli kat ötelemesi Y yönünde kurtarmıyor. Deplasmanlardan Ey yüklemesine bakarsanız neden kurtarmadığı yapının davranışından görünüyor aslında:
1655454857290.png

9 ve 10 aksı hatlarında yapının Y yönü davranışını rijitleştirecek elemanlar yetersiz:
1655454768614.png
Bu hatta Y yönünde perde eklemeniz ya da mevcut elemanları Y yönünde rijitliği sağlayacak şekilde düzenlemeniz gerekir.
Herhangi bir yere herhangi bir doğrultuda perde eklemek yerine bu davranışa 3 boyuttan bakıp katkısı olacak şekilde eklemeniz daha kolay ve ekonomik sonuç almanızı sağlar.

denedim perde ekledim. sağ tarafta dikey yönde çeviremiyorum mimariye uymuyor o bölge sorunlu faka çözüm bulamadım ne yapmalıyım son bu hale geldi proje hala çok yüksek göreli kat

Ekli dosyalar

Zemininiz kötü. Depremselliğiniz fazla. Yapınız 7 katlı. Taşıyıcı sisteminizde Y doğrultusunda ilk aks hariç hiçbir aksta sürekliliğiniz yok. Kolon ve kirişlerinizde gereksiz küçük kaçıklıklar var. Perde kalınlıkları ince. Taşıyıcı sistem kurgunuz bana göre 100 üzerinden en fazla 30 alır. Diyorsunuz ki mimari izin vermiyor. TBDY daha ilk maddelerden diyor ki "Deprem yer hareketi, yapısal modelleme ve yapısal eleman davranışlarındaki belirsizlikler yanında analiz ve tasarım yöntemlerindeki yaklaşıklıklar nedeni ile, binanın deprem davranışının öngörülebilir olmasını sağlamak üzere taşıyıcı sistemin olabildiğince sade ve basit olması, deprem etkisi altında tasarımın temel kuralıdır." Bakın bu çok kritik bir madde. Yani özetle diyor ki bilgisayar modeline çok güvenme çok fazla kabul ve bilinmez var. En iyisi git doğru düzgün taşıyıcı sistem kur. Özetle mimariye birebir uymak yerine birazda siz mimari yönlendireceksiniz. Naçizane tavsiyem taşıyıcı sistemin revizyonu olacaktır.

Merhaba, bu proje için meslektaşlarımın değerli yorumlarına katılmakla birlikte çözüm olarak sunduğum öneri projesi ektedir. Bahsedilen sorunlu bölgeye mimari gereği düşey taşıyıcı eleman eklemesi yapılamıyor ve ben de beton kalitesini c35 yaparak, 3 er adet y yönünde 30 cm lik perde ekleyerek ki bunları mecburiyetten 30x210 ve 30x240 şeklinde değerler ile göreli kat hatasını ilgili yönde 0.016 lardan 0.007 lere ancak düşürebildim ve birleşim kesme güvenliği hatalarına karşın hatanın olduğu kolon boyutlarını büyüterek ve zemin katta sağ alt tarafta 25x 30 cm lik toprak perdesi dönmek yerine yalnızca o bölgedeki kolon boyutunu 70x100 gibi bir kolon boyutu girmek zorunda kaldım ve bunun gibi bazı modelleme hatalarını gidererek. Merdivenlerin mesnetlenme koşulunu ve yerleşimini kontrol etmenizi öneririm mimari dahilinde.

**Yapıdaki burulma düzensizlik değerleri çok fazla çıkmakta ki bu sistemin geometrisinde kaçınılmaz, 1.9 gibi değerler ve yeni yönetmelikte bu yapıya burulma düzensizliği yüzünden pushover yapamazsınız deprem performansını görmek için ve bu denli burulma düzensizliğine sahip düzensiz yapılarda time history ve pushover sonuçları arasındaki farkta azımsanmayacak düzeydedir. Sizlere tavsiyem ekte göndermiş olduğum öneri çözüm projesine eşleşmiş 22 adet deprem kaydıyla birlikte time history (zaman tanım alanında doğrusal olmayan analiz) analiz uygulamanızdır ister ideCAD de ister ETABS da ister Perform3D de ve yapının durumuna plastik dönmelere, birim şekil değiştirmelere ve kesme kuvvetleri ile göreli kat ötelemesi sınır değerlerine bakarak nihai karar vermenizdir.

Kolay gelsin, saygılarımla.

Ekli dosyalar

çok teşekkür ederim göreliyi geçtim kolon eklemesi yaptım fakat hatalar çok nasıl çözüm yapabilirim

Ekli dosyalar

Merhaba,yanlış hatırlamıyorsam benim attığım proje dosyasında sistem kurtarıyordu dayanıma göre tasarımda programa göre.Benim kastettiğim yapının burulma düzensizliği çok büyük değerde olması sebebiyle bahsettiğim programlarda imkanınız olursa non lineer deprem performans hesabı yaparak yapının tbdy 2018 e gore deprem performans düzeyini görerek son kararı vermeniz adına söyledim yoksa yapı istenilen şartları yönetmelik hususunda sağlıyor.Benimkisi ezcümle işi daha da sağlama almak adına hem de yapının yönetmelikte hangi performans düzeyini sağladığını görmeniz adına bir ek öneriydi.

Merhaba,yanlış hatırlamıyorsam benim attığım proje dosyasında sistem kurtarıyordu dayanıma göre tasarımda programa göre.Benim kastettiğim yapının burulma düzensizliği çok büyük değerde olması sebebiyle bahsettiğim programlarda imkanınız olursa non lineer deprem performans hesabı yaparak yapının tbdy 2018 e gore deprem performans düzeyini görerek son kararı vermeniz adına söyledim yoksa yapı istenilen şartları yönetmelik hususunda sağlıyor.Benimkisi ezcümle işi daha da sağlama almak adına hem de yapının yönetmelikte hangi performans düzeyini sağladığını görmeniz adına bir ek öneriydi.
çok teşekkür ederim

Rica ederim,işinizi gördüyse ya da yardımcı olduysa ne mutlu bana.Siz dilerseniz gönderdiğim öneri proje dosyasına bakıp projenin statik olarak kurtarıp kurtarmadığını ve mimari ile de uyum problemi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.İyi çalışmalar dilerim.Saygılarımla.

Geri