Güncel Fiyatlar ile Online Satın Almak için Tıklayınız

GÜÇLENDİRME projelendirme SONRASINDA PERFORMANS ANALİZDE KOLON GEVREKLİĞİ VE B3 DÜZENSİZLİĞİ....

Merhaba,
ekte mevcut bir yapının zemin ticari b+z+2 kat olan yapıda, güçlendirme projelendirme sonrasında performans analizi yaptım.

kirişler, perdeler sünek ,

kolonlarda sadece , güçlendirme perdesinin geldiği dış çerçevede , orta katta 1 tane s107 nolu kolon, zemin katta 1 tane sz107 nolu kolon,

ve bodrum kattaki sb103, sb107, sb112 nolu dış çerçevede olan kolonlarda gevreklik var.

zemin ve 1.kattaki iç cephelerde olan kirişler 2 kat lifli polimer malzmesinden frp güçlendirmesi var.

zemin kat ticari olduğu için , birde proje taban alanı sınırlı kısıtlı dar alanda olduğu için , güçlendirme elemanları dolasıyla kısıtlı alanlarda kullanıldı.

yapı mevcut hali ile göçme verdi, yapının ilk tasarım statiksel olarak bariz hataları var. ilk yaptığımız fizilibilite çalışmamızda.

zemin ticari ve üst katlar mesken olduğu için , zeminde dış çerçevede 2 kat güçlendirme perdesi ve içersinde servis boşluğu açtım.

ancak, dış çerçevedeki , 103,107, 112 nolu her kattaki kolonlar gevreklik uyarısı verdiği için ,
ilk müdahalede 2 kat 300 lük frp sardım, göçme verdi, akabinde 600 lük tek kat sardım bu 3 kolonu gine göçme verdi her katta.

ikinci müdahemizde ise, bu kolonları 25 cm manto yaptım, gevreklik uyarısı azaldı , akabinde orta kolonumuzda 107 numralandırılan 100/30 nolu kolonun manto kenarını 30 cm yaptım, diğer mantolar 25 cm diğer kolonlarda olan ,

son anlizde , 2.kat , 1.kat kolonlar sünek.

zemin kat sz107 nolu kolon gevrek.
bodrum kat sb103, sb107, sb112 nolu kolonlar gevrek.


burada bir diğer önemli husus ise,

yapıda bodrum kat rijit aynı zamanda betonarme perde duvarlar mevcut. su basman üstü devam etmedikleri için hali ile gevrekliği söz konusu değil.



ancak dış merkezde bulunan , sb103, sb107, sb112 nolu kolonlarda , yapı mevcutta var olduğu için, üst katlarda olduğu gibi bodrum katta manto işlemi yaparken esnek bir dizayn yapamıyorum. sebebi mevcutta var olan bodrum kat kolonu , mevcut bodrum perdesi ile kesişmekte ,

bodrum katlarda betonarme perde duvarlarla çevrili bir sistemde kolonların mantolaması nı nasıl yapabiliriz. gevrekliği gidermek açısından.

ekte dosyamızı sunuyorum.
teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

yaşar gökmenoğlu.
 
Son düzenleme:
Merhaba. Geometrik kontrolleri bir gözden geçirin. Düşey süreklilik hataları ve üste kolon yerleşim hataları var. Ayrıca idecad V10.94'te çözüyorsanız (V11 durumunu bilmiyorum) yarı rijit diyafram çözüm seçeneğini kaldırın. Merdiveni modellemeyin merdiven yüklerini ayrı hesaplayıp modele aktarın. Eğer kapsamlı bilgi düzeyine göre hesap yapıyorsanız kapsamlı bilgi düzeyi şartlarını yönetmelikte iyi okumanızı öneririm. Örneğin donatıdan numune alma durumu var. Bazı mühendis arkadaşlar bu durumu çok iyi bilmiyorlar.

İyi çalışmalar dilerim.
 
Geri
Üst