V11'i Online Satın Alın
V10 Kilidinizi Online V11 Yapın

Gömülü Bodrumlarda Çift taraflı toprak yüklemesi nasıl tanımlanır?

hackmy

Üye
Merhabalar İdecad de genel olarak toprak yüklerini eklemekte çok ciddi zorluk çekiyorum. global kotu 0 mı bırakmam lazım tam olarak mantığını kavrayamadım. mesela bu projede 1. bodrum perdesinin 120cmlik kısmında dolgu yok. 2 adet bodrum katım var -2.Bodrum Sert zemini bulabilmek için tamamen toprağa gömülü. Herhangi bir döşemeye sahip değil. bodrumun içine de dolgu yapılacaktır. Bununla alakalı projeden bir kesitte ekliyorum. böylesi durumlarda iki taraflı toprak yükü olması sebebiyle eşitlik sağlanıp yüklerde nötralize olacaktır diye düşünüyorum bilmem ne kadar doğrudur. sizin de yorumunuzu alabilirim.

Screenshot_2.png

Ekli dosyalar

Merhabalar İdecad de genel olarak toprak yüklerini eklemekte çok ciddi zorluk çekiyorum. global kotu 0 mı bırakmam lazım tam olarak mantığını kavrayamadım. mesela bu projede 1. bodrum perdesinin 120cmlik kısmında dolgu yok. 2 adet bodrum katım var -2.Bodrum Sert zemini bulabilmek için tamamen toprağa gömülü. Herhangi bir döşemeye sahip değil. bodrumun içine de dolgu yapılacaktır. Bununla alakalı projeden bir kesitte ekliyorum. böylesi durumlarda iki taraflı toprak yükü olması sebebiyle eşitlik sağlanıp yüklerde nötralize olacaktır diye düşünüyorum bilmem ne kadar doğrudur. sizin de yorumunuzu alabilirim.

Ekli dosyayı görüntüle 60409
Bu gibi yük durumlarında şu şekilde düşünmek gerekir.

1. İçeride dolgu varken dış dolgununun kaldırılması
2. Dışarıda dolgu varken iç dolgunun boşaltılması

Her iki durum için yükleme yapılmalıdır.

peki programa iki tarafta dolgu olduğunu anlatan durumu nasıl gösterebilirim? burada kullanılacak toprak üstü kotu girişine ne yazmam gerekir

Screenshot_4.pngScreenshot_5.png

Projede kesit alın. Kesit aldığınızda statik kesit, mimari kesit kotları ile uyumlu olmalı.
Toprak üst kotu kırmızı çizgi ile gösterdiğim kısımda ise burası "-0,65m" kotunda gözüküyor.
Bu cephede tüm perdelerde aynı toprak yüksekliği var ise toprak üst kotu (global) parametresi "-0,65" olarak girilmelidir.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

1775565566612.png

Geri