V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Göreli kat ötelemesi, eksenel kapasite yetersizliği ve tali kirişte majör eksende kesme kapasite hatası

Merhabalar,
Modelimde forumda okuduğum bilgiler ile elimden geleni yaptım fakat bazı sorularım var.
1- Yaklaşık 21 adet makasımın sadece bir tanesinde alt başlık elemanı eksenel kapasite yetersizliği veriyor sebebi nedir?
2-Modelimde alt başlıkları orta noktasından çapraz uç birleşimi ile stabilite kirişi ile bağlamama rağmen alt başlık boyutunu küçülttüğümde göreli kat ötelemesi kayboluyor ama aksine alt başlık elemanında boyut artırımına gittiğimde göreli kat ötelemesi tekrar ortaya çıkıyor neden?
3-Son olarak makas ortasında mevcut olana stabilite kirişlerinin kesme hatası neyden kaynaklı oluyor? Eğer makas yanal hareketinden olsa eksenel basınç hatası verirdi diye düşünüyorum..
İlginiz için teşekkür ederim.
İyi çalışmalar..
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Merhaba;
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

1- Hata verilen makas ile kolon arasında rüzgar birleşimi tanımlı değil. Birleşim girmezseniz program o düğüm noktasını sabit bağlı kabul eder. Bu nedenle ilgili makas kesit tesirleri diğer makaslara göre farklı. Öncelikle bu bölgeye rüzgar birleşimi tanımlandığında sorunun çözüldüğü görülmüştür.
2- Makas alt başlık kesitlerini küçültmeniz uygun değil, makas alt başlıklarınız narinlik hatası veriyor. Bunu kontrol etmek için çelik tasarım sekmesinden makas komutuna gidiniz açılan pencerede tüm makasların alt başlığında narinlik sorunu olduğunu görebilirsiniz. Bu sorunu çözmek için ya makas alt başlık kesitini arttırınız ya da 1 stabilite kirişi yerine 3 adet stabilite kirişini makas alt başlığını 3 eşit parçaya bölecek şekilde giriniz.
3- Analiz sonrası deformasyonlar - modal sonuçlarına bakarsanız periyodlarınızın yüksek olduğunu bunun sebebininde makas üst başlıkları olduğunu görebilirsiniz. Bu sorunu gidermek için en azından yatay çapraz girmediğiniz makasların üst başlıklarını birbirlerine stabilite kirişi ile bağlayınız. Yapı bir diyafram gibi hareket etmediği sürece göreli ötelemede sorun yasarsınız. Tavsiyem tüm üst başlıkları da mahya bölgesinden stabilite kirişi ile bağlamanız olur.
Kesit değişikliklerinde rijitlikler değiştiği için oluşan dönme ve ötelemeler değişir bu da göreli öteleme kontrolünü etkiler. Şuanda 0.008 olması gereken oran 0.00865 olduğu için sorun yaşıyorsunuz. Tavsiyem orta aks kolonlarını bir kacının yönünü değiştirip kontrol etmeniz olur her iki yönde de ötelemenin sağlaması için.
4- Kesme hatası veren kirişler makasa bağlanan stabilite kirişleri değil, orta aks kolonlarınızı birbirine bağlayan CHS 127*10'luk kirişler, bu kirişler mafsallı olarak modellenmiş bu uygun bir yaklaşımdır. Sadece kesme hatasını düzeltecek şekilde müdahale etmeniz gerekir.
makas narinlik.png1.png
 
Teşekkür ederim yardımlarınız için. Fakat istediğimiz noktalardan makas üst başlığını yakalayamıyorum. Örneğin makas üst başlığının ortası veya 1/3 lokasyonunu. Bunun için dediğiniz diyafram için üst stabilite kirişlerini atamadım. Nasıl tanımlayabilirim ?
 
Makas düğüm noktalarından elemanları girmeniz gerekir, makas düğüm noktalarını yakalamak için perspektif ekran - çelik kiriş komutuna giriniz ardından klavyede ctrl tusuna basılı tutup ilgili makas alt başlığına yaklaştırırsanız mouse'u düğüm noktalarından programın kırmızı kutucukların yandığını görebilirsiniz. Düğüm noktalarını bu şekilde kolayca yakalayabilirsiniz, ancak modelleme sırasında ctrl tusunu basılı tutmanız gerekir.
Sizin projeniz için alt başlık kesitini 2*L90*9 a çıkarma opsiyonu daha ekonomik olabilir buarada alt başlıkta ek stabilite kirişi yerine bilginize.
 
Merhaba Nurgül hanım,
Alt başlık 2*L80*8 yapıp narinlik sorununu gidermek için yarım makasın ortasından stabilite kirişini çapraz uç bağlantı olarak tanımlıyorum 0,0078 olan göreli kat ötelemesi 0,020 lere kadar çıkıyor. Sormak istedeğim soru şu;
Makas alt başlığına narinliği gidermek için çapraz uç birleşim ile tanımladığımız stabilite kirişi nasıl oluyorda göreli kat ötelemesini yaklaşık 3 katına çıkarıyor?
Alt başlığı 2*L90*9 yaptığımda ise narinlik giderilmiş oluyor fakat göreli kat ötelemesi 0,009 oluyor. Gidermek için kolon boyutlarını büyütmek veya döndürmek zorunda kalıyorum ama bu durumu tercih etmek istemiyorum.
Yardımcı olursanız çok makbule geçer.

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Merhaba;
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.

İlk cevapta madde 3 de yer alan üst başlıklara stabilite kirişi girme işlemi projeye uygulanmamış, bu durumda yapıda diyafram davranışı yeterli değil. Üst başlıklarınıza stabilite kirişi eklendi.
İkinci olarak daha ekonomik sonuç vereceği söylenen alt başlık kesitini arttırma işlemi yapılmamış, bu işlem yapıldı. Makaslarınızda narinlik problemi mevcut değil artık.

Projeye eklenen her elemanda yapının rijitliği, rijitlik değiştiği için modal analiz sonucu periyodları, periyodlar değiştiği için de deprem kuvvetleri ve depremden kaynaklı ötelenmeler değişir. Stabilite kirişi girişinde makasların alt başlıkları tutulu hale geliyor ancak diğer düzenlemeleri yapmadığınız için sonuçlar beklediğiniz gibi göreli ötelemeyi sağlayacak şekilde olmamaktadır. Konu ile ilgili detaylı bilgi için Prof. Zekai Celep Depreme dayanıklı yapı tasarımı kitabını tavsiye ederiz.


** Bir diğer ekonomik opsiyon makasları kolon üstüne yerleştirmek yerine kolon başlığına hem alt hem üst makas başlığını alın levhalı makas birleşimi ile bağlayacak şekilde kotunu aşağı indirmek olur. Bu şu işe yarar projeyi mevcut halde acınız- analiz ediniz -perspektif ekransa sağ tuş analiz görüntüleme - deformasyonlar - modal sonuçlarına gidiniz. Yapının ilk periyodu 7 sn ve üst başlıklarda oynama var, bu durumu çözmek için makas bitişlerinde alt ve üst başlığı birbirine X şeklinde stabilite kirişleri ile bağlamak da bir diğer çözümdür. Bunu modelinizde uyguladık, ilk mod periyodu yaklaşık 1 sn artık. Bu kontrolleri yapmanız gerekir. Göreli öteleme probleminiz mevcut değil. Programın verdiği diğer hataları düzeltiniz.
 
Geri
Üst