göreli kat ötelemesi

Sebebi her iki deprem yönünde düşey taşıyıcı elemanların bir üst yada alt kata göre yönetmeliğin izin verdiği sınırlarından daha fazla deplasman yapmasıdır. Genellikle sistem rijitliği artırılarak çözülür. Sistem rijitliği en kolay ilgili yöne düzenli bir şekilde perde eleman eklenmesi ile arttırılabilir. Eğer sistem çerçeve ise ilave kolon eklemek yahut mevcut kolonların kesitlerini büyütmek yoluna gidilebilir.

Detaylı bilgi için ;

Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Çelik projelerde sınır değerlerin farklı değerlendirilmesi ve bu doğruluda analiz ayarlarından seçim yapılması gerekir. Örneğin çelik yapıda genelde tuğla duvar vb. sistemler kullanılmaz. Bu durumda aşağıdaki görseldeki seçeneği kullanmanız gerekir.
1.png
Tek katlı çelik yapılarda TBDY 2018 de % 50 ye kadar sınır değer artışına izin verir. İlgili madde numarası kırmızı kutucuk içindedir. Yöetmeliği de inceleyiniz.
2.png

Bunlara ek olarak henüz programı öğrenme aşamasındaysanız, proje girişine başlamadan önce ilk iş olarak kat genel ayarlarından kolonlara kirişlerin bağlandığı kotlar için kat giriniz. Ve kot bilgilerini doğru şekilde oluşturunuz. Bu kot bilgileri hesapta kullanılmaktadır.
a.png
 
Teşekkürler bilgi için. Duvarları çerçeveden bağımsız çözerek ve göreli kat öteleme limitini %50 arttırarak problem çözüldü.
 
Duvarları kullanmadığınızı veya yapıya bağlamadığınızı sahada da kanıtlamak zorundasınız bilginiz olsun. TBDY 2018 Ek 4C de bu durum için detay bulabilirsiniz.
Yine tek katlı yapı olduğunu denetim mühendislerine göstermeniz gerekir, unutmayınız.

Ve kat genel ayarları durumlarını kontrol edip yapının gerçek yüksekliğinin ve kiriş kotlarının girili olduğundan emin olunuz.
 
Geri
Üst