V11.11 Yayınlandı. İndirmek için Tıklayınız

Görsel Yapısal Analiz Nedir?

İsmail Hakkı BESLER

Administrator

Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Görsel Yapısal Analiz​

Görsel yapısal analiz, yapı mühendisliğinde, bir yapının veya yapının bileşenlerinin çeşitli yükler ve kuvvetler altında nasıl davrandığını görsel olarak inceleme ve değerlendirme sürecidir. Bu analiz idecad ile Mimari proje aşamasından başlayarak bütünleşik olarak bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve sonlu elemanlar analizi (FEA) kullanılarak gerçekleştirilir.

Görsel yapısal analizin temel faydaları şunlardır:
Yapısal davranışı anlama: Mühendisler, yapısal analiz yazılımı sayesinde gerilme, deformasyon, burkulma ve titreşim gibi karmaşık yapısal davranışları görselleştirebilirler. Bu, tasarımın zayıf noktalarını belirlemelerine ve potansiyel sorunları erkenden ele almalarına yardımcı olur.
Tasarımı optimize etme: Görsel analiz, mühendislerin farklı tasarım alternatiflerini karşılaştırmasına ve en verimli ve güvenli çözümü seçmesine olanak tanır.
İletişimi geliştirme: Görsel analiz sonuçları, mühendislerin, mimarların ve diğer paydaşların tasarım hakkında daha iyi bir anlayışa sahip olmalarına yardımcı olur. Bu, daha iyi işbirliği ve daha bilinçli karar verme ile sonuçlanır.
ideCAD görsel yapısal analizi kolaylaştırır. mühendislerin karmaşık yapıları modellemesine, analiz etmesine ve sonuçları 3D olarak görselleştirmesine olanak tanır.
Görsel yapısal analiz, modern yapı mühendisliğinin önemli bir parçasıdır. Mühendislerin daha güvenli, daha verimli ve estetik açıdan daha hoş yapılar tasarlamalarına yardımcı olur.

ideCAD ile Görsel Yapısal Analiz, Entegre Mimari Tasarım da dahil olmak üzere Yapı Mühendisleri için hepsi bir arada Bütünleşik Yapısal Analiz Yazılımı çözümüdür. ideCAD'deki Entegre Yapısal Analiz İş Akışı, Betonarme ve Çelik Yapılar için Mimari Tasarım, Yapısal Analiz, Yapısal Tasarım ve Yapısal Detaylandırmayı Tek Bir Entegre Yapı Mühendisliği Yazılımında Birleştirir.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.





FEA ile Yapısal Analiz​

Mimari Tasarım ile Entegre Yapısal Analiz

ideCAD Statik, Yapısal Analiz ve diğer birçok Yapı Bilgi Modelleme aracı içeren Hepsi Bir Arada Mimari Tasarım ile Bütünleşik Yapısal Analiz Yazılımıdır.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.





Yapısal Analiz için Entegre BIM​

Yapısal Analiz için Bütünleşik BIM Yazılımı
ideCAD Statik, Yapısal Analiz ve daha birçok Entegre BIM Aracı ile Donatılmış, Mimari Tasarım ile Bütünleşik iş akışları içeren Yapı Bilgi Modellemesi BIM Yazılımıdır.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.





Mimari BIM Modeli​

Yapılar, Yapı Mühendisliği ve Yapı Mühendisleri için Yapısal Analiz Yazılımı: ideCAD Structural

Mimarlar ve Yapı Mühendisleri için ortak BIM Modeli
ideCAD, Mimari ve Yapısal tasarımı, entegre iş akışları ile bütünleştirir. Modelleme, düzenleme, revizyonlar, yapısal analiz ve yapısal tasarlama için farklı disiplinler aynı BIM Modeli ile birlikte çalışabilirler.




Yapısal Analitik Model​

727_2153.webp

Mimari ve Yapısal analitik modelleri dinamik olarak güncelleyin
ideCAD, fiziksel modelinizden otomatik olarak bir analitik model oluşturur. Yapısal ve Mimari BIM Modelleri arasında sorunsuz, çift yönlü entegrasyon ile modelinizin güvenilirliğini ve doğruluğunu artırın.




Mimari ile Otomatik Yükleme​

ideCAD, kirişler ve döşemeler için Mimari duvar modelinizden otomatik olarak yapısal yük ataması oluşturur.




Yapısal Yük Atama​

Ek yükleri Tanımlamak ve Atamak size daha fazla esneklik ve özgürlük sağlar.




Sismik Analiz​

Sismik Analiz ve Tasarım, TBDY ve Çeşitli Uluslararası yönetmelikler kapsamında ideCAD Statik ile Otomatik olarak yapılır.

Mod Toplama Yöntemi
Modal Hesap Yöntemlerinden bir tanesi olan bu yöntem ile TBDY 2018 Ek 4B' de belirtilen hesaplama kurallarına uygun olarak binaların deprem hesabı yapılır.

349_1296.jpg





Öz Vektör Analizi​

298_2179.webp

Öz vektör mod analizi, yapının davranışını anlamak için kullanılabilecek yapının doğal titreşim modlarını bulur.




Ritz Vektör Analizi​

299_2180.webp

Modlar, dinamik yüklemenin uzamsal dağılımı dikkate alınarak oluşturulur; bu, aynı sayıda doğal mod şeklinin kullanılmasından daha doğru sonuçlar verir




Aşamalı İnşaat Analizi​

300_2178.webp

İnşaat Aşamaları hesabında, Betonun zamana bağlı yaşlanma, rötre ve sünme etkileri de (CEB - FIB 1990) dikkate alınarak, kat kat veya başka yapım senaryosu oluşturarak nonlineer analiz yapılır ve tasarımda dikkate alınır. Böylece, yüksek yapılarda gerekli olan ölü yük düzeltmesi yapılarak, gerçek moment zarfı belirlenir. Yapının kaplama ve hareketli yüklerinin yüklenmesinin ardından, istenilen süre sonrası için aldığı durum sorgulanır.




İtme Analizi​

301_2232.webp

Nonlineer İtme Analizi ile Şekildeğiştirmeye Göre Değerlendirme ve Tasarım (ŞGDT) yaklaşımı ile doğrusal olmayan itme analizi (doğrusal olmayan performans analizi) yapılır. Yeni yapılar, mevcut yapılar ve güçlendirme yapılmış binalarda itme analizi uygulanır. Nonlineer İtme Analizinde doğrusal olmayan malzeme davranışı, plastik mafsallar, plastik dönmeler, yayılı plastik davranış modeli birim şekildeğiştirme değerleri, performans noktası ve yapı performansı otomatik hesaplanır. Sabit tek modlu itme analizi, değişken tek modlu itme analizi ve Artımsal Spektrum Analizi (ARSA) ile itme analizi olmak üzere üç farklı itme analizi yöntemi bulunur.




Euler Burkulması​

302_2176.webp

Global burkulma analizi ile, yapının burkulma açısından zayıf yönleri incelenir. Burkulma modları, yapı davranışı hakkında tasarıma ilişkin fikir verirken, burkulma analizi, yapıda stabil olmayan durumların daha rahat incelenmesini sağlar. Yapının lineer burkulma modları, herhangi bir yükleme kombinasyonu için bulunabilir.




Isı Farkları Analizi​

732_2175.webp

T1 ve T2 olarak iki farklı yükleme durumu ile ısı farkları hesabı sıcaklık değişimi yüklemesi yapılabilir ve tasarım zarfında dikkate alınır.




Time History​

303_2173.webp

"Direct Integration Beta Newmark" yöntemiyle, yapıların doğrusal Time History analizi yapılır.




Performansa Dayalı Tasarım​

270_2183.webp

TBDY 2018 Bölüm 15' te, mevcut yapıların değerlendirilmesi ve güçlendirilmesine yönelik kurallar getirilmiştir. Bölüm 15 gereklerini eksiksiz uygulayan ideCAD, güçlendirme projeleri için gerekli olan hesap ve çizimleri yüksek performansla kullanıcıya sunar.




Riskli Yapı Analizi​

312_2184.webp

Kentsel dönüşüm kapsamında, riskli binaların değerlendirilmesi esaslarına ilişkin 2019 yılında güncellenen yönetmeliği de uygulayan program, riskli bina analizini yapmakta ve riskli bina değerlendirme raporunu otomatik hazırlamaktadır.








Uluslararası Yönetmelikler​

Betonarme ve Çelik projelerinizi Türk Çelik Yönetmeliği, TBDY, IBC, UBC, ACI318, AISC360, ASCE07, SNI, MOPC, DPT, NSCP, BCP gibi uluslararası tasarım ve deprem yönetmeliklerine göre otomatik olarak gerçekleştirin.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.





Mimari Çizimler ve Ruhsat Projesi​

ideCAD ile Ruhsat Projesi Çizimleri, Konut ve Sanayi yapıları için Hepsi Bir Arada Bütünleşik Yazılım çözümüdür.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.





Betonarme Mimari Çelik Uygulama​

ideCAD Statik ile Mimari, Betonarme ve Çelik Uygulama Projesi Çizimleri, Betonarme ve Çelik Binalar için Hepsi Bir Arada Bütünleşik Uygulama Çizimleri Yazılım çözümüdür.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.





ideCAD Statik​

ideCAD Statik ; Yapısal Mühendislik ve Mimari Tasarımı Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) ile Bütünleştiren İnşaat Mühendisliği Yazılımıdır.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.





ideCAD Mimari​

ideCAD Mimari ; Mimari Çizimler ve Yapısal Mühendisliği Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) ile Bütünleştiren Mimari Tasarım Yazılımıdır.
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.





ideCAD One AEC​

Entegre BIM ve Bütünleşik iş akışları ile Binaları Tasarlayın ve Oluşturun

"Her Şey planladığınız gibi"
Bu linki görmek için izniniz yok. Giriş yap veya üye ol.
 
Geri
Üst