Yasin Bey kot verilmiş döşemelerde döşeme ayarları - statik - rijit diyafram oluşturma seçeneği işaretlenmeli midir? Yoksa işaretlenmese de performans analizini program doğru yapar mı?balkon gibi görülen alanların negatif kot verilerek tanımlanması uygun olur.
Yasin Bey kot verilmiş döşemelerde döşeme ayarları - statik - rijit diyafram oluşturma seçeneği işaretlenmeli midir? Yoksa işaretlenmese de performans analizini program doğru yapar mı?
Cevabınız için teşekkür ederim. Mevcut binada asma katlı kısım 3,20 m + 3,20 m olarak iki kat şeklinde, yüksek kısım 6,40 m tek kat şeklinde projelendirilmiş. Katı komple 6,40 m girerek tek kat girdiğimde ve asma kat kısmın ara kot vererek girdiğimde sonucu etkiler mi ?
Eklenen projede ara kat konsolları için ayrı bir kat tanımı yapılmış. Yapının tamamına ve tüm döşeme sistemine bakıldığında, bu konsol bölümlerin ayrı bir kat olmaması gerekir ve ara kat olarak tanımlanması gerekir. Yasin Bey 'in cevabında bu bilgi bulunmaktadır. benim cevabım da bu durumun devamı olacaktır.
Ekli dosyayı görüntüle 44441
Ekli dosyayı görüntüle 44442
En doğru modelleme yukarıda belirtilen ara kat tanımını yaparak Bahsettiğiniz döşemelerde "rijit diyafram oluşturma" seçeneğini işaretlememek ve bu döşemeleri kat diyaframından çıkartmaktır. Perde kesme kuvvetleri ve süneklik kontrolleri incelenerek bu döşemeler için ayrı diyafram da oluşturulabilir ancak mevcut projede esas sorun bu döşemelerdeki diyafram seçimi değil ara kat gibi tanımlanmamasıdır.
Evet sonuçlar etkilenir. Bu sonuçların etkilenme sebebi diyafram tanımının döşemeler ve kat sistemine bağlı olmasıdır. Yapıdaki döşemeler, diyafram sistemini belirleyecektir. Arakat sisteminde toplam yapı alanından çok daha küçük bir alanda döşeme olduğundan beklenmedik düzeyde güvenli tarafta kalan sonuçlar, perdelerde büyük kesme kuvvetleri gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle yasin bey'in belirttiği modellemeyi uygulamanız daha anlamlı olacaktır.
Aynı zamanda teknik destek portalından da sorunuza cevap verilmiştir. Ancak portala yüklediğiniz ve foruma yüklediğiniz projeler birbirinden farklıdır. Her bir soruya yüklediğiniz proje üzerinden cevap verilmiştir.
Saygılarımla...
@Oğuzcan HADİM anlattıklarınız için teşekkür ederim. Bu projede ara kat oluşturulması güvenli tarafta kalıp bu ara kat için kat düzleminde rijit diyafram oluşması gerektiğini mi belirtiyorsunuz?
Cevabınız için teşekkür ederim. Dosya v11'de oluşturulmuş. Ben bu versiyon olmadığı için modele bakamadım. Ben aslında bir şey öğrenmek istiyorum. Arakat farklı kattan hariç bir katta döşemelere ve kirişlere kot verilerek tanımlanması durumunda döşemelere rijit kat oluşturma seçeneği ne durumda olmalıdır?Hayır. Burada güvenli tarafta kalma lafını farklı şekilde kullandım yanlış anlaşılmış sanırım. yukarıda belirttiğim şekilde ara katlarda rijit diyafram tanımlarsanız, sonlu eleman ve diyafram analizinin doğal bir sonucu olarak perdelerde olması gerekenden çok fazla kesme kuvveti çıkartabilirsiniz. Bu durumu fazla güvenli tarafta olarak belirttim sadece. Bu fazla kesme kuvveti gerçekçi değildir ve karşılayabilmek çoğunlukla mümkün olmaz. Bu durumu mühendis inisiyatifi ile incelemekte fayda var. Herhangi bir şüpheli durumda bize ulaşmanızda fayda var.
Saygılarımla...
Cevabınız için teşekkür ederim. Dosya v11'de oluşturulmuş. Ben bu versiyon olmadığı için modele bakamadım. Ben aslında bir şey öğrenmek istiyorum. Arakat farklı kattan hariç bir katta döşemelere ve kirişlere kot verilerek tanımlanması durumunda döşemelere rijit kat oluşturma seçeneği ne durumda olmalıdır?
Anladım. İlginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.Bu durum biraz projeye bağlı aslında. Eğer normal katın diyaframı etkilenmeyecek düzeyde düşükse o zaman bu tip küçük arakatlarda "rijit diyafram oluşturma" seçeneği seçiler kat diyaframından ara kat diyaframı çıkartılabilir. Eğer arakat ciddi bir alanı kaplıyor ise o zaman bu diyafram gerçeğe yakın bir davranış sergileyecektir ve tanımlanması gerekir.